Fodbold

Sorte penge volder problemer for 'bekymrede' sportsdirektører

5 ud af 11 sportsdirektører i 1. division har haft konkret mistanke om, at sorte penge har kostet dem en aftale med spillere fra lavere niveau.

Rent sportsligt er valget mellem at spille 1. division og 2. division ikke svært for en fodboldspiller.

Og økonomisk burde det også give sig selv, at en deltidskontrakt i landets næstbedste række var mere attraktiv end en amatøraftale i den tredjebedste.

Men sådan forholder virkeligheden sig langtfra altid.

Jeg synes, det er røvet og foruroligende

Peter Lassen, sportschef i Hvidovre IF

Sorte penge i kuverter får nemlig flere amatørspillere til at afvise en lovlig kontrakt på højere niveau. Det fortæller flere spillere til TV 2 SPORT i en anonym rundspørge.

- For de fleste spillere kan det bedre betale sig. Der er jo ikke så meget tilbage, hvis man skal dele det, man tjener på en deltidskontrakt, ud til SKAT, fortæller en spiller for eksempel til TV 2 SPORT.

- Det er dybt alarmerende. Det bør jo slet ikke foregå det her. Det er trist for dansk fodbold, at sådan en sag rulles ud, lyder den umiddelbare reaktion fra Janus Kyhl, der er sportsdirektør i 1. divisionsklubben FC Helsingør.

Det er netop i landets næstbedste række, hvor klubberne enten tilbyder fuldtids- eller deltidskontrakter, at den ulovlige aflønning på lavere niveau påvirker.

Det viser en rundspørge, som TV 2 SPORT har foretaget blandt 11 sportsdirektører i landets 1. division.

Her svarer fem, at de har haft viden eller en konkret mistanke om, at en spiller fra lavere niveau har afvist en lovlig kontrakt med dem for i stedet at spille for sorte penge på en ulovlig aftale. Yderligere tre anerkender problemstillingen.

Om undersøgelsen

TV 2 SPORT har spurgt 11 ud af 12 sportsdirektører i 1. division, om de har oplevet, at ulovlig aflønning i dansk fodbold besværliggør deres arbejde. Timur Daguev, nyansat sportschef i Fremad Amager, er ikke med i rundspørgen.

Fem ud af 11 sportsdirektører har inden for de seneste to år haft enten viden eller konkret mistanke om, at spillere har sagt nej til at skrive kontrakt med dem for i stedet at spille for ulovlig aflønning på lavere niveau.

Tre sportsdirektører anerkender problematikken, mens de sidste tre enten ikke kender til udfordringen eller har tilstrækkelig viden til at udtale sig.

Formodningen er den samme rundt om på kontorerne: Ulovlig aflønning er årsagen. Og det frustrerer.

- Det er jo super irriterende for os klubber. Det er svært at arbejde med. Jeg synes, det er røvet og foruroligende, siger Peter Lassen, som er sportschef i Hvidovre IF.

15.000 i sort aflønning

Tirsdag kunne TV 2 SPORT fortælle, at sorte penge stadig strømmer i dansk fodbold.

40 spillere fortæller anonymt, at de inden for de seneste to år har modtaget eller har konkret kendskab til ulovlig aflønning. Det er især udbredt i amatørklubberne.

Beløbene varierer, men gør det altså økonomisk profitabelt at blive på et lavere niveau frem for at at skrive under på en deltidskontrakt i 1. division.

- Det kommer helt an på, hvem du er som spiller, og hvad du har af erfaring, forklarer en af de anonyme spillere.

Det kan da være skatteunddragelse i millionklassen for et enkelt hold

Michael Bjørn Hansen, jurist med ekspertise i skattestrafferet

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger kan de ulovlige aftaler indbringe fra et par tusinde og helt op til 15.000 kroner om måneden.

- Hvis der er spillere i 2. division, der kan få 15.000 kroner udbetalt i en kuvert, kan jeg da godt forstå, at de ikke er interesserede i at spille 1. division. Det er de færreste 1. divisionsklubber, der kan tilbyde det på en normal kontrakt. Det er dybt bekymrende, siger Janus Kyhl fra FC Helsingør.

Også Michael Bjørn Hansen, der er advokat med ekspertise i skattestrafferet og tidligere kontorchef for SKATs sorte penge-afdeling, er bekymret.

- Det er alvorligt for moralen, det er alvorligt for skattesystemet, og det er også alvorligt for sporten, siger han til TV 2 SPORT.

- Det kan da være (skatteunddragelse, red.) i millionklassen for et enkelt hold. Det er jeg ikke i tvivl om. Der er mange penge i fodbold, og så er der er nok også mange sorte penge i fodbold. Så jeg er ikke i tvivl om, at det er et alvorligt fænomen, uddyber han.

Siger også nej til fuldtidskontrakter

Udfordringen med at tiltrække de ulovligt lønnede spillere er størst for de semi-professionelle klubber, der kun kan tilbyde deltidslønninger.

Men der er også fuldtidsprofessionelle klubber i 1. division, der oplever de udfordringer.

Jeg synes, omfanget er rystende. Der er helt sikkert nogen, der skal gå ind i det her

Anders Theil, sportschef i FC Roskilde

Det fortæller Stig Pedersen, der som direktør i FC Fredericia står for at forhandle klubbens kontrakter.

- Jeg har bemærket, at der må være nogle, der tjener rigtig godt på lavere niveau. Det har jeg da studset over. Økonomien i 1. division er jo en helt anden end i 2. division, siger han.

- Det undrer mig. Der findes dygtige spillere, som vil være en forstærkning hos os, der alligevel vælger at blive i 2. division, fortæller Stig Pedersen.

Kræver handling fra Divisionsforeningen

Problematikken med sorte penge i dansk fodbold får politikere til at kræve handling fra Divisionsforeningen, der er ansvarlig for landets tre bedste fodboldrækker.

Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokratiet, efterlyser 'selvjustits' fra Divisionsforeningens side.

- Det er et tegn på en uheldig kultur og på, at det her er udbredt og systematisk. Dermed er det også nødvendigt, at man én gang for alle får ryddet op over hele linjen.

- Det nytter ikke, at spillere og klubber kan konkurrere med hinanden om at være villige til at gå længst i forhold til at aflønne i brune kuverter, siger han til TV 2 SPORT.

Også Venstres skatteordfører vil have handling, og det samme gælder for sportsdirektørerne i 1. division.

- Jeg vil absolut opfordre til, at det er noget, der skal kigges nærmere på. Det vil være på sin plads, siger Karl Guldhammer, der er direktør i Thisted.

- Vi prøver at drive en fodboldklub, og så nytter det jo ikke, at der er nogen, som render og spænder ben for os. Er det sådan her, skal der da bare undersøgelser i gang med det samme, lyder det fra Peter Lassen fra Hvidovre IF.

- Jeg synes, omfanget er rystende. Det må jeg sige. Der er helt sikkert nogen, der skal gå ind i det her og få kigget på det. Sort aflønning er jo lidt ligesom doping. Det skævvrider virkelig det hele og pynter bestemt ikke, mener Anders Theil, der er sportschef i FC Roskilde.

På TV 2 PLAY og i Sporten på TV 2 klokken 22.12 sætter TV 2 SPORT endnu mere fokus på sorte penge i dansk fodbold.

Det siger de til undersøgelsen

FC Helsingør

FC Helsingør

Janus Kyhl, direktør og sportsdirektør i FC Helsingør

- Hvis der er spillere i 2. division, der kan få 15.000 kroner udbetalt i en kuvert, så kan jeg da godt forstå, at de ikke er interesserede i at spille 1. division. Det er de færreste 1. divisionsklubber, der kan tilbyde det på en normal kontrakt.

- Det er dybt alarmerende. Det bør jo slet ikke foregå det her. Det er trist, at sådan en sag rulles ud.

- Det er stærkt bekymrende. Hvis der er nogle brodne kar, som ikke har lyst til at spille efter de spilleregler, som alle andre spiller efter, så skal der tages hånd om det, og det skal der gøres i en fart.

 

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

HB Køge

HB Køge

Per Rud, direktør og sportsdirektør i HB Køge

- Hvis det findes, skal der slås ned på det.

- Jeg ser dog det her problem som nedadgående. På et tidspunkt var der meget snak om det her, men det er mit indtryk, at der er kommet bedre styr på det i klubberne.

 

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Hvidovre IF

Hvidovre IF

Peter Lassen, sportschef i Hvidovre

- Det er jo super irriterende for os klubber. Det er svært at arbejde med. Jeg synes, det er røvet og foruroligende.

- Så render der jo mange spillere rundt i 2. division og danmarksserien, som snildt kunne være 1. divisionsspillere.

- Vi prøver jo at drive en fodboldklub, så nytter det jo ikke, at der nogle, der render og spænder ben for os. Hvis det er sådan her, så skal der da bare undersøgelser i gang med det samme.  

Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Lyngby BK

Lyngby BK

Birger Jørgensen, direktør og sportsdirektør i Lyngby BK

- Det lyder da ikke så godt. Det er jo ulovligt. Men ellers har jeg ikke nogen holdning til det.

Foto: TV 2 SPORT

Silkeborg IF

Silkeborg IF

Jesper Stücker, sportschef i Silkeborg IF

- Det er da tankevækkende og problematisk. Især hvis det har relation til, at nogen modtager sorte penge. Så er det et stort problem. Det er noget, der skal til livs.

- Jeg synes, at fodboldbranchen står et sted, hvor det er vigtigt, at vi får stoppet det her urene trav, som der er alt for mange eksempler på. Vi skal tilbage til sjælen i spillet, hvor der er noget fair play, etik og moral. Vi ser det også med ‘Football Leaks’. Jeg må sige, at jeg er bekymret for min egen branches fremtid.

 

Foto: .

FC Fredericia

FC Fredericia

Stig Pedersen, direktør og sportsdirektør i FC Fredericia

- Det giver jo et billede af, at der nok foregår et eller andet, der ikke er, som det skal være. Det virker massivt, og det er bekymrende.

- Som jeg ser det, er det først og fremmest klubberne selv, der skal være ansvarlige over for det fodboldfællesskab i Danmark, som de er en del af. Det kan jo ikke nytte noget, at man blæser på de fælles aftaler, der er omkring fodbolden, for så ødelægger det hele vores turneringsstruktur og vores måde at drive professionel fodbold på.

Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

Thisted FC

Thisted FC

Karl Guldhammer, direktør og sportsdirektør i Thisted FC

- Det er da slet ikke acceptabelt. Så arbejder vi jo ikke på lige vilkår. Det er meget bekymrende. Der skal være rene linjer. 

- Jeg vil absolut opfordre til, at det er noget, der skal kigges nærmere på. Det er på sin plads. Det er jo useriøst. 

 

Foto: .

Næstved BK

Næstved BK

Jesper Frisenholm, sportschef i Næstved BK

- Jeg synes jo, at det er rigtig ærgerligt og uheldigt for dansk fodbold og de klubber, som gør tingene rigtigt. Og det kan jo også påvirke spillernes sportslige udvikling, fordi de så spiller i en lavere rangerende klub, end deres talent berettiger til. Det synes jeg også er ærgerligt.

- Det er skadeligt, fordi der ikke konkurreres på lige vilkår. Det er alt andet lige at foretrække, at det er tilfældet både på og udenfor banen.

Overrasker det dig?

- Det overrasker mig ikke. SKAT har jo også tidligere kørt razziaer, så det er egentlig ikke så overraskende.

- Jo mindre, det forekommer, des bedre for dansk fodbold, for så vælger talenterne ikke de nemme tjente penge, men i stedet ud fra sportslige ambitioner.

Foto: .

Viborg FF

Viborg FF

Jesper Larsen, sportschef i Viborg FF

- Umiddelbart lyder det jo ikke skide godt. Det er selvfølgelig trist for dansk fodbold, når I præsenterer det på den måde.

- Det er ikke godt for nogen. Jeg må sige, at det er overraskende.

 

Foto: .

Nykøbing FC

Nykøbing FC

Claus Jensen, sportsdirektør i Nykøbing FC

- Det er ny information for mig. Er der et dokumenteret grundlag for det her, så er jeg sikker på, at vores instanser tager sig af det her.

- Helt overordnet tænker jeg, vi har nogle gode instanser, der kan tage sig af det her, når nogle overtræder regler. Det er jeg meget tryk ved.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

Fremad Amager

Fremad Amager

Timur Daguev, sportschef i Fremad Amager

Fremad Amager er ikke med i undersøgelsen, da Timur Daguev er ny på posten som sportschef.

Foto: .

FC Roskilde

FC Roskilde

Anders Theil, sportschef i FC Roskilde

- Jeg kan egentlig ikke påstå, at jeg er videre overrasket. Men jeg synes, omfanger er rystende, det må jeg sige. Der er helt sikkert nogen, der skal gå ind i det her og få kigget på det.

- Sort aflønning er jo lidt ligesom doping. Det skævvrider virkelig det hele og pynter bestemt ikke.  

Foto: .