Mbappé donerer stort beløb for at finde savnet pilot

16x9
Kylian Mbappé har doneret et stort beløb for at finde piloten, der forsvandt i Den Engelske Kanal sammen med Emiliano Sala. Foto: Christophe Petit Tesson / Ritzau Scanpix

Kylian Mbappé har doneret 230.000 kroner til en fond, der skal fortsætte eftersøgningen af piloten, som forsvandt i flystyrtet med Emiliano Sala.

Efter mere end to ugers eftersøgning i Den Engelske Kanal lykkedes det onsdag de britiske myndigheder at få bjærget liget af fodboldspilleren Emiliano Sala.

Liget blev fundet i det nedstyrtede fly, der havde været forsvundet siden 21. januar, da det var på vej fra Nantes til Cardiff, hvor den argentinske fodboldspiller lige havde skrevet kontrakt.

Liget fra piloten David Ibbotson, der ligeledes var ombord på flyet, er dog endnu ikke blevet fundet.

Lige nu er der dog en indsamling i gang fra pilotens familie, som ved hjælp af hjemmesiden Go Fund Me får hjælp af private donationer til at genstarte eftersøgningen af David Ibbotson.

20-årige Kylian Mbappé har tidligere doneret til eftersøgningen af Emiliano Salas lig, men PSG-angriberen har nu også doneret 230.000 kroner til fonden, der skal finde liget af savnede pilot. Også den tidligere engelske landsholdsangriber Gary Lineker har doneret til fonden.

- Hjælp os med at bringe David Ibbotsen hjem og give ham den afsked, han fortjener. Som familie er vi afhængige af godhjertede mennesker hjælper os med at skaffe de nødvendige midler, så vi kan finde vores elskede far, mand og søn. At blive fortalt, at eftersøgninger er stoppet, har kun gjort den tragiske tid endnu sværere, skriver pilotens familie til Go Fund Me-indsamlingen.

Efter liget fra Emiliano Sala blev fundet, stoppede myndighederne den videre eftersøgning på grund af vejrforholdene.

Den argentinske fodboldspiller blev hentet til Cardiff for 130 millioner kroner som den dyreste spiller i klubbens historie, men nåede ikke at få debut for sin nye klub.

Sagen om den forsvundne fodboldstjerne
2019
Lørdag d. 19. januar
Sala underskriver kontrakten
Angriberen Emiliano Sala underskriver en treårig kontrakt med Premier League-klubben Cardiff.
 
Det koster den walisiske fodboldklub cirka 127 millioner kroner at købe argentineren fri fra kontrakten med franske Nantes.
Mandag d. 21. januar
Ombord på flyet
- Stephane Mahe / Ritzau Scanpix
Efter at have taget afsked med sine franske fodboldkolleger stiger den 28-årige angriber og piloten David Ibbotson om bord på et privatfly med kurs mod Wales.
 
Sent mandag aften forsvinder flyet fra myndighedernes radar cirka 20 kilometer fra kanaløen Guernsey.
Tirsdag d. 22. januar
Redningsfolk søger uden succes
De franske luftfartsmyndigheder bekræfter, at fodboldstjernen var om bord på mandagens forsvundne fly.
 
Politiet på Guernsey nær Frankrigs kyst sender helikoptere og redningsbåde ud for at søge efter flyet, men bliver nødt til at indstille jagten uden succes på grund af dårligt vejr.
 
Chancen, for at Sala og piloten er i live, er ifølge politiet små, hvis flyet er landet på vandet.
Onsdag d. 23. januar
Fra redningsaktion til bjærgningsaktion
Myndighederne oplyser, at eftersøgningen af fodboldspilleren Emiliano Sala og piloten ikke længere er en redningsaktion, men en bjærgningsaktion.
 
En lydoptagelse af fodboldstjernen offentliggøres i flere medier. Fodboldspillerens far, Horacio Sala, bekræfter, at Sala sendte bekymrende beskeder til sin familie fra flyet:
 
- Jeg er på et fly, der virker til at være ved at falde fra hinanden.
 
- Jeg er så bange, lyder dele af beskederne.
Torsdag d. 24. januar
Politiet indstiller eftersøgningen
- Rebecca Naden / Ritzau Scanpix
Politiet på øen Guernsey indstiller eftersøgningen.
 
Politiet har trods hjælp fra andre myndigheder hverken været i stand til at finde spor efter flyet eller efter de to passagerer.
 
Sandsynligheden for, at Emiliano Sala og pilot David Ibbotson er i live, er ekstremt lille, skriver politiet på Twitter.
 
Selv om myndighederne stopper eftersøgningen, har man bedt skibe og fly, der passerer igennem området, om at holde øje med, om der dukker spor op fra enten fly eller passagerer.
Fredag d. 25. januar
Sergio Agüero ber for Sala
- Oli Scarff / Ritzau Scanpix
Manchester Citys stjerneangriber Sergio Agüero opfordrer på Twitter til, at politiet ikke må opgive eftersøgningen af den forsvundne fodboldspiller Emiliano Sala og piloten David Ibbotson.
 
Opfordringen følges op med med hashtagget #PrayForSala - på dansk #BedForSala.
 
Familien håber også, at eftersøgningen bliver genoptaget.
 
- Vær sød ikke at give op på eftersøgningen af min bror. Jeg ved i hjertet, at Emiliano er en fighter, og jeg ved, at han fortsat er i live. Vær sød ikke at stoppe, siger søsteren Romina Sala ifølge The Guardian.
Mandag d. 28. januar
En privat eftersøgning
En privat eftersøgning i luften og under vandet bliver lanceret, efter at mere end 4000 private bidragydere har samlet cirka 2,2 millioner kroner sammen til eftersøgningen i den kommende weekend.
 
Siden den officielle eftersøgning blev indstillet har en privat eftersøgning i vandoverfladen ligeledes været i gang med assistance fra blandt andre fiskekuttere og andre private både.
 
Det skete efter opfordring fra 800.000 personer, der havde deltaget i en online-underskriftsindsamling.
Søndag d. 3. februar
Flyvraget dukker op
Flyvraget blev fundet søndag, og siden er vraget blevet undersøgt. AAIB
Små to uger efter, at et fly med fodboldspilleren Emiliano Sala forsvandt over Den Engelske Kanal, dukker flyvraget op.
 
En eftersøgningsbåd har lokaliseret vraget søndag morgen.
Mandag d. 4. februar:
Et lig er fundet
Den britiske flyhavarikommission Air Accidents Investigation Branch (AAIB) bekræfter, at et lig er fundet i vraget fra flyet. Det er dog endnu for tidligt at sige, om det er Emiliano Sala, der er fundet.
 
- AAIB overvejer nu de næste skridt i dialog med pilotens og passagerens familie og politiet, skriver AAIB i sin meddelelse. 
Tirsdag d. 5. februar
Bjærgning af liget og flyvraget
AAIB meddeler, at man forsøger at bjærge liget fra flyvraget, og at man vil overveje muligheden for at bjærge flyvraget også. 
Onsdag d. 6. februar
Nantes kræver tilbagebetaling
Nantes kræver ifølge Sky Sports sine penge for salget af Emiliano Sala, og ifølge det engelske medie har den franske klubs advokater kontaktet Cardiff skriftligt. 
 
Sky Sports beretter, at Nantes ønsker fem millioner pund (cirka 42 millioner kroner) her og nu i forbindelse med betalingen, som var aftalt at skulle falde i flere rater. 
 
Sky Sports mener at vide, at Cardiff ikke har betalt penge endnu, da klubben har udbedt sig en længere tidsfrist, indtil der er et fuldt overblik over hele sagen og de mange ukendte omstændigheder.
Torsdag d. 7. februar
Salas død bliver bekræftet
- Sebastien Salom-gomis / Ritzau Scanpix
Sent torsdag aften bekræfter politiet i Dorset, at den argentinske fodboldspiller Emiliano Sala er død efter flystyrtet i Den Engelske Kanal. Han blev 28 år.
Fredag d. 8. februar
Nantes freder nummer ni
- Loic Venance / Ritzau Scanpix
Nantes vælger at frede Salas trøjenummer - nummer ni.
Søndag d. 10. februar
Et officielt farvel
Nantes siger officielt farvel til Sala ved at spille helt i sort og holde et minuts stilhed i det 9. minut, da holdet møder Nimes.
Onsdag d. 13. februar
Cardiff betaler tilbage
Efter lang tids juridisk tovtrækkeri vælger Cardiff at sige ja til at betale de 15 millioner pund - 127 millioner kroner - i transfersum til Nantes for Sala, såfremt klubben er forpligtet til det. Betalingen bliver delt op i tre rater. 
Lørdag d. 16. februar
Begravelse i fødebyen
- Stringer / Ritzau Scanpix
Sala bliver begravet i fødebyen Progreso i Argentina.
Mandag d. 25. februar
Rapport sår tvivl
AAIB (Air Accidents Investigation Branch offentliggører sin indledende rapport om flystyrtet. Den viser, at flyet var indregistreret i USA og ikke godkendt af myndighederne til kommercielle flyveture mellem to europæiske lande. 
 
Det skal dog undersøges, om flyveturen kunne klassificeres som en privatflyvning, hvor udgifterne blev delt. Hvis det var tilfældet, gælder bestemmelserne om kommerciel flyvning ikke.
 
Den sidste rapport i sagen har endnu ikke set dagens lys.
Onsdag d. 27. februar
FIFA skal undersøge transferstrid om Sala
Det internationale fodboldforbund (FIFA) trækkes nu ind i sagen om transfersummen for Emiliano Sala efter klage fra Nantes. Det skriver flere internationale medier onsdag.
 
- Vi kan bekræfte, at vi har modtaget en forespørgsel. Vi er i gang med at undersøge det, siger en talsmand fra Fifa ifølge BBC.
Onsdag d. 19. juni
Politiet anholder 64-årig mand
Politiet i Dorset har anholdt en 64-årig mand, som er mistænkt for at have spillet en rolle i flystyrtet. Politiet vil ikke oplyse årsagen.
 
- Vi har i dag, onsdag 19. juni 2019, anholdt en 64-årig mand fra det nordlige Yorkshire, der er mistænkt for at have medvirket til manddrab gennem en ulovlig handling, udtaler Politet til blandt andre Reuters.