Fodbold

Gordon Banks er død

Gordon Banks ses her under lodtrækningen til fodbold-VM i Rusland. Maxim Shemetov / Scanpix Denmark

Fodboldspilleren stod i 1970 bag en af de mest spektakulære redninger gennem historien.

Den engelske målmandslegende Gordon Banks er sovet ind i en alder af 81 år. Det skriver BBC.

- Det er med stor tristhed, at vi meddeler, Gordon sov fredfyldt ind i nat. Vi er knuste over at miste ham, men vi har så mange gode minder og kan ikke være mere stolte af ham, lyder det i en meddelelse fra familien via fodboldklubben Stoke.

Banks nåede at spille 73 landskampe og var med til at vinde Englands eneste VM-titel tilbage i 1966. Med landsholdet blev det også til EM-bronze to år senere.

På det individuelle plan nåede han at blive kåret til verdens bedste målmand seks gange. Desuden kom han også på VM's All Star-hold i 1966.

Størstedelen af hans klubkarriere var i Leicester og Stoke City. I begge klubber nåede han at vinde Liga Cuppen.

Anfører Bobby Moore kunne løfte Englands første VM-trofæ i historien, mens Gordon Banks (nederst til venstre) følger med i sejrstriumfen.

Hans karriere fik en brat slutning i 1972, da han i en bilulykke mistede synet på sit ene øje.

Et af de mest mindeværdige øjeblikke fra hans karriere var ved VM i Mexico i 1970. I gruppekampen mod Brasilien leverede han det, der uofficielt blev betragtet som århundredes redning.

Den brasilianske stjerne Pelé var steget til vejrs og headede kraftfuldt bolden mod højre side af målet. Banks bevægede sig hurtigt fra den modsatte side af målet og nåede mirakuløst ned til bolden og reddede den.