Fodbold

Røddik overvejede karrieren, da lægerne tvivlede på bedring

Line Røddik har overvundet en lang række udfordringer siden EM-sølvet i 2017. Tirsdag blev hun udtaget til landsholdet for første gang i halvandet år.

Efter et helt år med skader begyndte landsholdsspilleren Line Røddik at overveje, om hun skulle stoppe med at spille fodbold.

Det blev dog ved overvejelserne. Røddik besluttede sig for at ’tage chancen’ i sommeren 2018. Hun lavede en aftale med Ajax Amsterdam og kæmpede sig tilbage på den sjove side af kridtstregerne. Tirsdag blev hun udtaget til landsholdet for første gang i halvandet år.

Her fortæller Line Røddik historien om at miste fodboldglæden efter Danmarks EM-sølvmedalje i 2017, om følelsen af endelig at spille uden smerter og om det næste store mål: Endnu et stort slutrunderesultat.

Fra frustrationer til EM-drømme

- Det hele startede allerede efter EM 2017. Jeg var nedslidt, og måske var jeg det allerede inden slutrunden. Jeg havde problemer med akillessenerne og baglåret, og jeg klarede de første par måneder uden den pause, jeg skulle have haft den sommer. Det blev værre og værre, da jeg kom tilbage til FC Barcelona, og så røg jeg ind og ud af banen hele tiden. Jeg kunne ikke finde ud af, hvordan det skulle blive godt igen.

- Hele sidste sæson var sindssyg hård for mig. Lægerne begyndte at snakke om, at man skal lære at leve med sådan noget, når man har spillet i så mange år. Det fik mig til at tvivle på, om det overhovedet kunne blive godt igen. Tankerne var også oppe: Skulle det være dét?

- Hver gang det begyndte at gå godt, gik der kun et par uger, inden jeg skulle starte forfra igen.

Glæden ved fodbolden forsvinder, når man ikke spiller kampe og slet ikke kan træne

Line Røddik

- Flere begyndte at spørge, om jeg skulle stoppe i sommeren 2018. Men jeg følte ikke, jeg var færdig med fodbolden endnu, selvom det havde været et sindssygt hårdt år mentalt. Jeg besluttede mig for at tage chancen og blive klar igen – men ja, jeg overvejede selvfølgelig, om jeg skulle stoppe. Glæden ved fodbolden forsvinder, når man ikke spiller kampe og slet ikke kan træne.

Line Røddik

132 landskampe

Nummer fire på listen over spillere med flest landskampe

Fik debut den 25. februar 2006 mod Schweiz

Klubber som landsholdsspiller: Ajax Amsterdam, FC Barcelona, Olympique Lyon, FC Rosengård, Tyresö FF, Brøndby IF, BSF

Medaljer: EM-bronze i 2013. EM-sølv i 2017.

- Jeg havde et halvt år, hvor jeg næsten ikke kunne gå, når jeg stod op om morgenen. Det gjorde så ondt i mine akillessener, at jeg begyndte at føle mig meget gammel, og der fandt jeg ud af, hvor meget jeg savnede at spille. Det var med til at give mig motivation for at komme tilbage.

- Jeg brugte sommeren 2018 på at få det godt igen. Jeg fik noget behandling hjemme i Danmark, hvor jeg også gav det den tid, der var brug for. Jeg har aldrig været så god til at holde pause. Jeg kan godt lide at træne og spille, og jeg vil hellere presse mig selv lidt for meget end lidt for lidt. Nu har jeg lært at lytte lidt mere til min krop, og så ved jeg bedre og bedre, hvornår jeg kan presse min krop, og hvornår jeg ikke kan.

- Det blev gradvist bedre i løbet af sommeren, og jeg kom faktisk rimelig hurtigt tilbage. Vi spillede eksempelvis Champions League i august, hvor jeg dog godt kunne mærke, der manglede lidt. Også mentalt, hvis jeg skal være helt ærlig. Derefter kørte det godt i nogle måneder, indtil jeg fik problemer med min ene fod og var ude i seks uger inden vinterpausen. Det var et slag i hovedet på mig, for nu var jeg endelig tilbage på banen igen, men jeg gav foden noget ro, og så har jeg kunnet køre på siden nytår. Det var helt mærkeligt til en kamp forleden, hvor jeg talte med lægen bagefter uden at have ondt nogen steder.

Da jeg så listen med spillere, var der mange, jeg slet ikke kendte

Line Røddik

- I sommer var mit allerførste mål at komme tilbage på fodboldbanen. Jeg ville tilbage og nyde at spille fodbold, og da jeg så var der i løbet af efteråret, ville jeg selvfølgelig også tilbage på landsholdet. Det er fedt at spille med landsholdet, og det har været helt mærkeligt ikke at være med i over et år. Der er sket rigtigt meget. Da jeg så listen med spillere, var der mange, jeg slet ikke kendte.

- Men jeg har snakket med Lars Søndergaard, siden han blev landstræner i starten af 2018. Vi har haft løbende kontakt, selvom jeg har været skadet i hele hans første tid som landstræner, hvor han har fået sammensat sit hold. Efter 13 år på landsholdet er jeg pludselig en ’ny’ spiller igen. Lige nu glæder jeg mig bare til at møde op i landsholdslejren, men ligesom hos alle de andre spillere er mit fokus også på EM-kvalifikationen, der begynder efter sommerferien. Jeg tror på, jeg har masser af gode år foran mig, og jeg håber bestemt ikke på, jeg har spillet min sidste slutrunde. Det er da et meget godt mål at gå efter den tredje EM-medalje på stribe.

De danske spillere takker tilskuerne for støtten under EM-finalen 2017. Line Røddik går midt i billedet med nummer to på brystet.