Fodbold

Zorniger er færdig i Brøndby

Fodboldklubben Brøndby IF har valgt at stoppe samarbejdet med cheftræner Alexander Zorninger med øjeblikkelig virkning.

To og et halvt år efter ansættelsen som cheftræner er tyske Alexander Zorniger færdig i Brøndby.

- Brøndby IF har i dag besluttet at stoppe samarbejdet med Alexander Zorniger som cheftræner med omgående virkning, lyder det i en kort fondsbørsmeddelelse fra klubben.

På et pressemøde klokken 12 forklarede sportsdirektør Ebbe Sand, at manglende resultater ligger til grund for beslutningen.

- Vi er i en situation, hvor resultaterne er udeblevet, og efter længere overvejelser har vi besluttet, at det ikke længere skal være med Alex i førerstolen. Vi skal have flere point på kontoen, så vi på den korte bane er med i slutspillet og indfrier målsætningen om en placering i top-3.

Langt fra toppen

Efter to kampe har Brøndby stadig sin første sejr til gode i det nye år.

Første opgør endte 3-3 mod FC Nordsjælland, mens det søndag blev til et 2-1-nederlag til Esbjerg.

Lyn-analyse

Jeg er ikke dybt chokeret. Der har været gnidninger, og så har der været resultater, der har været skuffende for Brøndby. Jeg synes ikke, der har været positive vibes. Træneren har været i konflikt med alt og alle, havde jeg nær sagt. Han har været i konflikt med akademilederne, hvor han har kritiseret dem for ikke at levere spillere af tilstrækkeligt kvalitet. Han har været efter egne fans, og han har ikke holdt sig tilbage fra offentlige skideballer til de spillere, han selv har valgt at spille med. Når resultaterne samtidig er for dårlige, vil man typisk reagere i en klub som Brøndby.

Brøndby var i sidste sæson snublende tæt på at vinde det danske mesterskab for første gang siden 2005, men satte førstepladsen over styr i de sidste spillerunder.

Klubben har slet ikke ramt samme niveau i denne sæson, hvor Brøndby aktuelt indtager fjerdepladsen i ligaen - 22 point efter FC København på førstepladsen.

Alexander Zorniger blå bog

 • Født: 8. oktober 1967 (51 år)
 • Fødested: Mutlangen, Tyskland
 • Nationalitet: Tysker
 • Klubber:
 • Brøndby IF (2016-2019)
 • Stuttgart (2015)
 • RB Leipzig (2012-2015)
 • SG Sonnenhof Großaspach (2010-2012)
 • Stuttgart (assistenttræner) (2009)
 • Meritter som træner:
 • Vinder af pokalturneringen med Brøndby (2018)
 • Nummer to i Superligaen med Brøndby (2018)
 • Oprykker fra 3. Liga i Tyskland med RB Leipzig (2014)

Samtidig er Brøndby i fare for at misse slutspillet i Superligaen, når top-6 efter 26 spillerunder bliver adskilt fra de resterende hold til kampe om medaljer. Lige nu er der kun fire point fra tredje- til tiendepladsen. Brøndby har ét point ned til AGF på syvendepladsen.

I modvind efter kommentar om talenter

Zorniger fik i 2017 forlænget sin kontrakt med Brøndby frem til 2020, men halvandet år før tid er kontrakten altså nu revet i stykker.

Han blev i 2015 ansat som cheftræner i Bundesligaklubben Stuttgart, som fyrede ham efter knap et halvt år. Inden da var han træner i RB Leipzig.

Sidste år kom Alexander Zorniger i modvind med en kommentar om danske talenter, efter at han - for første gang i Superligaens historie - stillede med en startopstilling uden nogen danske spillere.

- Vi fisker i en meget lille sø. Lige nu har vi ikke kvaliteten i Masterclass (Brøndbys ungdomsafdeling, red.) til at tage to-tre spillere derfra hvert år. Og alligevel er vi et af topholdene i Danmark, sagde han til TV3 Sport.

- Da jeg først kom til klubben, gav vi otte eller ni af dem mulighed for at træne med os i optakten til sæsonen. De betragtede det bare som normalt. En masse unge danske spillere har ikke mentaliteten til at tage det næste skridt.

Han pegede blandt andet på nogle unge spillere fra FC Nordsjælland, som ikke klarede sig i udlandet. Det fik FCN-træner Kasper Hjulmand til at svare igen.

- Vi har aldrig haft en ungdom, der var så dygtig og ambitiøs som nu. Jeg synes, at vi i Danmark godt kan være stolte af de drenge, vi har ude i Europa. De har et pissegodt ry, og klubberne er glade for dem, sagde Hjulmand til Ekstra Bladet.

I både 2017 og 2018 førte Alexander Zorniger Brøndby til sølvmedaljerne - de bedste resultater siden 2006.