Fodbold

Fodbold på verdensplan har skiftet ansigtsfarve

KOMMENTAR

Fodbold for milliarder af rullende mønt er ude af Champions League. Ikke mere Real Madrid, ikke mere Paris Saint-Germain. Fodbold på verdensplan har skiftet ansigtsfarve.

Ikke fordi de resterende i denne særligt store klubturnering ikke er stærkt værdisatte og leger med rigtig store beløb i omsætning, spillerlønninger og markedsværdi, men det, der skete i aftes og aftenen før, er markant. 

To klubber med en økonomisk platform på mere end 17 milliarder kroner, med spillere placeret i den absolutte verdensklasse og to klubber med et fuldstændig og isoleret mål - at være Europas bedste.

Det bliver de ikke - denne gang. Real Madrid trådte helt ved siden af tirsdag mod talentfulde og spilleglade Ajax, der i en menneskealder har serviceret os alle med unge, boldbegavede og spillelystne “knægte” i Johan Cruyff-ånden. Paris Saint-Germain har olie-penge at lege med, flere end de fleste, men en form for arrogance, for mange fejl og et på den baggrund lystigt Manchester United-hold fik de store ambitioner til at vende verdensfodbolden ryggen.

Korkproppen Perez

Det bliver ikke bare facts, der sluges. Medierne har været der, millioner af fans har været der. Ham skarpretteren er på vej. Hoveder ruller. I første omgang peges der som noget naturligt i en menneskelig reaktion på toppen. Præsidenter er på balkonen med udstrakte arme, når det går godt. Armene invalideres, når resultater og fans taler sammen i nedturen. 

Florentino Pérez har en flot baggrund i stolen med den høje ryg, selvom hans første forsøg på præsidentposten mislykkedes med et tabt valg i 1995. Så kom 2000 og Pérez i en økonomi-svag Real Madrid periode. Han fik fat i den ende, der blev længere med Luis Figo købt hos ærkerivalerne FC Barcelona, og det blev fulgt op med Galacticos-æraen - Zinedine Zidane, Ronaldo (altså brasilianeren), David Beckham, Michael Owen…og så lidt danske farver…Thomas Gravesen kom til i Pérez' sidste periode i første omgang.

Præsidenten, forretningsmanden, politikeren Pérez fik Real Madrid på verdenskortet igen, men det var på bekostning af det fodboldmæssige, mente menigmand - og fodboldelskere. Pérez måtte gå.

Korkproppen dukkede op igen i 2009 på et fundament af et millionhøjt valgbeløb, og nu har han siddet som præsident lige siden. Og kan prale med Cristiano Ronaldo og masser af trofæer - senest tre gange Champions League.

Men så blamagen mod Ajax. 

Tirsdag aften på Santiago Bernabeu blev aversionen mod Florentino Pérez optimal, da Ajax-ydmygelsen var den totale Real-nedtur efter tre hjemmebane-nederlag på stribe indenfor en uge og konsekvensen: farvel til Copa del Rey (pokalturneringen), farvel til mesterskabet (La Liga) og adiós Champions League. To nederlag til FC Barcelona på få dage og et markant tab til Ajax.

Omgivelserne kræver Florentino Pérez' exit. Han var tilsyneladende årsag til Cristiano Ronaldos farvel. Men han fik aldrig hentet en form for afløser. Nu kræver Real-fans over en hel verden også flere af spillernes exit. De kræver manager Solaris exit. De kræver fundamentale udskiftninger. De kræver et nyt Real Madrid.

En flot æra er forbi. 

Den største nedtur

Og onsdagens måske endnu større sammenbrud. At overdrevent feterede Paris Saint-Germain er ude. Og lad mig bare sige, helt ude! Fini. Fiaskoen er til at vaske hænder i. Oppe med 2-0 i Manchester for lidt siden, bortset fra Neymar med alle såkaldte stjerner i spil, mod et midtengelsk mandskab flosset med skader - og så endnu en Champions League nedtur, den største af dem alle.

De havde masser af spil, de havde masser af ineffektivitet, de havde masser af fejl. Og nu er en af de største økonomier i Europa-fodbolden ude. Det var Solskjærs løft, det var Uniteds spirit, det var VAR's afgørelse i sidste ende. Ikke fortjent, men det fortæller historien ikke om få minutter.

Der er en tysk manager, Thomas Tuchel, der står for fald. Og kritikken vender sig også mod Qatar-milliardæren Nassar Al-Khelaifi. Det bliver ikke de gule veste, men trods alt voldsomme protester vi vil se. For fransk fodbold får endnu engang ikke fat i Europas fodboldelite.  

Giganternes absolutte fald. Tankevækkende. Mega-fiaskoer for Real Madrid og Paris Saint-Germain. De helt stores nedtur. Og med i den hat, der fik stærkt synlige buler, røg AS Roma. Tre hovedstæder i knæ. 

Alt det her betyder en masse fyringsrunder. Millioner skifter hænder. Fans kræver ændringer. De vil få magt i deres reaktioner. For det vi har set tirsdag og onsdag er langt over det sædvanlige. Det er i fodboldens verden skandaler for de, der kalder sig rigtig store. 

Manager i Real Madrid og Paris Saint-Germain får fyresedlen. En lille norsk gut med strikhue a-la Lille Per bliver opgraderet. Ole Gunnar Solskjær bliver fastansat.