Hvor er vi forkælede som fodboldelskere

16x9
Sadio Man√© er tr√•dt op p√• fodboldens √łverste plateau. Foto: Guenter Schiffmann / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR

Hvor er vi fork√¶lede som fodboldelskere. Vi har Lionel Messi og Cristiano Ronaldo p√• samme tid. Og nu ogs√• Sadio Man√©, den lille senegalske troldmand fra Liverpool. 

Der funkler særlige spillere på den internationale TV-himmel med jævne mellemrum. Men at de er her samtidig er faktisk sjældent. Og de tre nævnte har ihvertfald kaldt på særlig opmærksomhed, fordi de leverer noget, som få - eller ingen - andre.

Vi har i et √•rti haft parallelen Messi og Ronaldo. Skiftevis som europ√¶isk topscorer eller ‚Äú√•rets bedste‚ÄĚ - skiftevis med appeal p√• grund af s√¶rlige fodboldevner og forskellig attitude. Er du til Messi eller Ronaldo har mere v√¶ret med personligt afs√¶t end klubm√¶ssigt tilh√łrsforhold.

Og s√• er Sadio Man√© tr√•dt ind p√• denne stjernehimmel. Markant markeret med et dr√łmmem√•l (lavede to) mod Bayern M√ľnchen tilsat alle hans og spillets finesser. P√• kort tid har han l√łftet sig selv og Liverpool i Premier League og nu for alvor i Champions League. Og han har begejstret os boldglade.

- Man√© skal ikke l√¶ngere bevise noget. Han kan levere. Han er verdensklasse, sagde manager J√ľrgen Klopp f√łr Liverpool og Man√© sendte Bayern M√ľnchen ud af Champions League. 

Men der er mere gyldent st√łv i luften over europ√¶isk fodbold. Sterling, Aguero og San√© i Manchester City. Igen er det spillere, der kan noget s√¶rligt. Noget sev√¶rdigt. I en tid, hvor der arbejdes p√• kollektivets pr√¶misser. Her har vi enerne.

Liverpool sendte sig selv ind som en del af inventaret i fodboldens elite med triumfen i M√ľnchen. Og en hel TV-verden lod sig smitte af Klopps tands√¶t, da han smilende forlod det stadion, hvor hans tr√¶nerkarrieres mest ubarmhjertige slag er sl√•et, da han var tr√¶ner for Borussia Dortmund. Han er Liverpool, Liverpool er Klopp. Det √¶gte match. De elsker ham p√•¬†og omkring Anfield. Spillerne, ledelsen, tilh√¶ngerne - han f√•r aldrig lov at g√• alene.

Klopp f√•r formentlig aldrig lov at g√•, hvis det st√•r til dem, der bestemmer (ovenst√•ende). Aldrig er m√•ske at tage munden fuld, men s√• ikke forel√łbig, ihvertfald. Selvom legendariske Franz Beckenbauer frejdigt i tysk TV onsdag aften, n√¶rmest nat, sagde:

- Den eneste der kan rette op p√• Bayern M√ľnchen lige nu er‚ĶKlopp.

Fire engelske klubber tilbage i Champions League. Det er ikke sket siden 2009. Dengang var det Liverpool, Manchester United, Chelsea og Arsenal. Nu har engelsk fodbold skiftet de to sidstnævnte ud med Manchester City og Tottenham. Magtbalancen er tippet over til den fodbold- og pengestærke Premier League. Tyskerne er helt ude, Italien har Juventus (og Ronaldo) tilbage, FC Barcelona er eneste spanske hold blandt de otte sidste - også usædvanligt. Og så er der Ajax Amsterdam og FC Porto.

St√¶rke √łkonomier som Real Madrid, Bayern M√ľnchen og Paris Saint-Germain er visket ud - og det betyder markante √¶ndringer i diverse ans√¶ttelsesforhold. Real har taget f√łrste skridt - ny tr√¶ner. Bayern ventes at g√łre det samme, st√¶rkt tilsk√łnnet af de gamle koryf√¶er, der som oftest har knivene ude af √¶rmet, og i Paris er tr√¶neren godt nok fredet, men her, som i de andre klubber, kommer der spillerfyringer og nye indk√łb.

Men uanset¬†hvem der g√łr hvad, og hvem vi holder med, s√• lad os gl√¶de os over, at den europ√¶iske fodbold har tre-fire¬†s√¶rlige spillere, blandt mange, der er exceptionelt sev√¶rdige og kan betegnes som i deres helt egen klasse. Vi vidste det med Messi og Ronaldo, to dedikeret til de store kampe - nu ogs√• med Man√©. Den slags m√• de aldrig tage fra os.

Man√© smed sig p√• kn√¶ene, da han havde bragt Liverpool foran i M√ľnchen.
Man√© smed sig p√• kn√¶ene, da han havde bragt Liverpool foran i M√ľnchen. Foto: Guenter Schiffmann / Ritzau Scanpix