Hareide vil ikke snakke pension: - Kan blive angst ved tanken

Norske Åge Hareide trives i rollen som landstræner for Danmark og tænker mere på kvalifikationskampe til EM end på, hvad fremtiden bringer.

Fodboldlandsholdets chef, landstræner Åge Hareide, tænker lige nu ikke så meget på en eventuel forlængelse af kontrakten med DBU efter sommeren 2020, men alligevel snurrer det i det norske hoved, når vi taler fremtid og eventuel pensionisttilværelse.

- Helt ærligt - jeg kan blive angst ved tanken om ikke at lave noget. Bare gå derhjemme uden arbejde. Der er folk, der bliver småtossede af det, siger han til TV 2 SPORT.

Jeg har i min trænergerning lært meget af Johan Cruyff

Ă…ge Hareide

Hareide forholder sig meget naturligt til sin egen alder (65 år), et langt liv i fodbold - og hvad så? Meget taler for, at DBU vil forlænge yderligere efter 24 kampe på stribe uden nederlag, kvalifikation til og avancement ved VM-slutrunden i Rusland og pæn succes i Nations League.

Den næste snak vil tage afsæt i kvalifikationskampene til EM sommeren 2020. Fra DBU og fra Hareide. 

- Hvis DBU ønsker en ny træner, sĂĄ er det selvfølgelig OK med mig. Hvis de vil have, at jeg fortsætter, sĂĄ skal jeg jo vurdere. Der er to ĂĄr efter den nuværende kontrakts udløb til VM i Qatar. Tiden gĂĄr, og den gĂĄr hurtigt, siger Ă…ge Hareide i en snak ved indgangen til 2019, et nyt landskampsĂĄr. 

Uden at sige det direkte henviser han til sin egen alder. "Jeg skal ogsĂĄ leve livet" - altsĂĄ underforstĂĄet uden fodbolden. Men den har han svært ved at slippe, for den har fyldt og fylder stadig i Hareide-højde. Og han er overlykkelig for sit nuværende job.

- Jeg trives rigtig godt, bor dejligt i København, har min familiebase i Norge med voksne børn og børnebørn. Jeg har et godt job med gode spillere og gode folk i staben.

- Men lige nu tænker jeg mest på 2019 og kvalifikationskampene på vejen mod EM. Vi må og skal til slutrunden - tænk, at spille i København. Det bliver en folkefest. Så stort, så stort.

Laver for fĂĄ mĂĄl

Ă…ge Hareide har nogle punkter, som han slĂĄr ned pĂĄ, før det gĂĄr 2019-løs. 

En fortsættelse af de gode resultater, af sammenholdet pĂĄ landsholdet, af hele atmosfæren og “kvaliteterne” omkring holdet - og sĂĄ det mĂĄske vigtigste og mest aktuelle: spillet pĂĄ den sidste tredjedel af banen, udnyttelsen af chancerne. 13 kampe under Hareide i 2018 - 12 mĂĄl. 

- 2018 var et godt ĂĄr, fordi vi nĂĄede sĂĄ meget. Men vi laver ikke mĂĄl nok i forhold til chancerne. Og det skal forbedres. Vi arbejder med løbemønstre, som skal sidde der, sĂĄ spillerne ved, hvordan de skal reagere. I den forbindelse er Christian Eriksen meget, meget vigtig, fordi han ser løsningerne før de fleste andre. Men det at være en god og effektiv afslutter kan kun spillerne selv arbejde med, siger Hareide og kommer sĂĄ med en “tilstĂĄelse”:

- Jeg har i min trænergerning lært meget af Johan Cruyff. Da jeg trænede Molde, skrev jeg til Cruyff og spurgte, om jeg måtte følge hans træninger i Ajax. Han sagde ja og hentede mig hver dag på Hotel Krasnapolsky i Amsterdam. Jeg var tæt på hans ideer og lærte meget af det. Jeg har taget elementer ud, som har passet mig og de spillere, jeg har haft. Men det var mere hele grundideen.

Observatører af landsholdet og dets spillestil, spilleform, vil ikke ligefrem kalde den Cruyff’sk, men så hælder Hareide til Manchester City, som han (også) er meget inspireret af.

- City har en fantastisk bevægelse i spillet på sidste tredjedel af banen, og en stor udnyttelse. Det kan vi bruge som inspiration, siger han.

Havde gerne undgĂĄet Kosovo-kamp

Landsholdet indleder en interessant sæson med en såkaldt venskabskamp i Kosovos hovedstad, Pristina. En stolt nation, der som stat erklærede sig uafhængig i 2008, og som spillede sin første officielle landskamp i UEFA-regie i september sidste år mod Færøerne.

De glæder sig i Kosovo, hver gang deres nations hold spiller. 12.800 på plads mod Danmark, udsolgt på tre timer. Op mod 100.000 ville have billet. Og når de spiller turneringskampe, er interessen det dobbelte, siger lokale journalister.

Det er ingen hemmelighed, at Åge Hareide hellere havde set et par træningspas før EM-mødet med Schweiz på tirsdag i Basel end denne kamp. Men spillerne er sultne efter at komme i kamp - sammen.

- Vi får meget ud af at prøve nogle ting af i kamp, siger midtbanespilleren Thomas Delaney.

- Vi har så lidt tid sammen, at det skal udnyttes optimalt - og vi har nok at gøre med at få den optimale, fysiske forberedelse inden nøglekampen mod Schweiz, siger landstræneren.

- Vi tager et kig ind i 2019 og forhindringerne der skal forceres for at nĂĄ drømmescenariet, som er EM-slutrunden med kampe i Parken (og Skt. Petersborg). Schweiz, Georgien, Irland og Gibraltar. To ĂĄr uden nederlag fĂĄr optimismen og forventningerne til at blive højtragende. 

- Vi går ind med en god følelse - en tryghedsfølelse. Men den skal ikke blive en sovepude. Det er det farlige, siger Hareide.

Nærmer sig pensionsalder

Han blev for nylig kĂĄret som 'ĂĄrets træner' i Danmark og der har meldt sig titler i andre kategorier i bĂĄde Norge og Danmark. Udlandet har kaldt, men han har det godt i sin DBU-jakke, og spillerne synes rigtig godt om ham. Blandt andet bliver Hareide rost for sin mandskabspleje. Han involverer spillerne.

Tydeligt igen under den sidste træning pĂĄ stadion i Pristina, hvor han tog en personlig snak med anfører Simon Kjær og assistent Jon Dahl. Kjær har stor indflydelse pĂĄ, hvad der sker pĂĄ og omkring landsholdet. 

Nu går de ind til et landsholdsår, som kan og bør munde ud i nye jubelscener med en EM-kvalifikation. Og så er der lagt op til en fest af dimensioner, når København inviterer til et par storkampe med dansk deltagelse.

Og sker det, kan DBU og landstræneren i hver sit hjørne tænke over fremtiden. Hareide har så nået pensionsalderen, rent formelt - men han har det svært med tanken om, at træde tilbage.

- Min kone vil heller ikke synes om det…