Fodbold

Taknemmelig dansk soldat fik Eriksens trøje

En række danske soldater fik torsdag et uvurderligt minde og en oplevelse for livet, da herrelandsholdet spillede venskabskamp i Kosovo.

Selve spillet på banen og kampens resultat var ikke ligefrem værd at skrive hjem om, da Danmark spillede 2-2 på udebane mod Kosovo.

Det var til gengæld den episode, der udspillede sig i minutterne efter opgøret. Her gik flere spillere hen for at takke en gruppe udsendte, danske soldater, der havde taget plads på tribunen. Samtidig gav de tre spillere Peter Ankersen, Mathias 'Zanka' Jørgensen og Christian Eriksen deres trøjer til soldaterne.

Blandt de 24 i gruppen - heraf 12 soldater, der var inde at se opgøret, stod seniorsergent Johni Hosbond. Han var så heldig at få fat i Christian Eriksens trøje med nummer 10 på ryggen.

- Det betyder usandsynligt meget. Ikke mindst for mig, men også for min 9-årige søn derhjemme, der skal have trøjen i hænderne, når jeg engang lander i Danmark, fortæller Johni Hosbond til TV 2 SPORT og udtrykker sin taknemmelighed over for Eriksen og de danske stjerner:

- Det betyder lige så meget, at vi får lov at blive anerkendt af landsholdsspillerne, når de på den måde kommer ud og giver os trøjerne efter kampen. Det er en anerkendelse af vores virke, og at vi vil tage ud og repræsentere Danmark. Det varmer i vores arbejde som soldater, og vi føler på den måde Danmarks opbakning.

Det var ellers lige før, en fan fra Kosovo kom de danske soldater i forkøbet. Med to minutter igen løb en mand på banen og krammede Danmarks store stjerne Christian Eriksen, mens han kom med et stort ønske.

- Da han blev taget væk, hørte jeg, at han sagde "shirt, shirt", så jeg tror, at han ville have min trøje. Den fik han ikke, den fik en af de danske soldater. Jeg havde hørt, at der var nogle, så jeg kunne ligeså godt kaste den til dem, sagde Eriksen.

Vi var fotomodeller efter kampen, hvor alle skulle have muligheden for at få et billede med en dansk soldat

Johni Hosbond

Dagen efter kampen var foræringen af trøjerne fortsat et tema i landsholdslejren. Mathias 'Zanka' Jørgensen, som også forærede sin trøje, glæder sig over at kunne glæde soldaterne.

- Det vækker den her fantastiske nationalfølelse, som er omkring landsholdet, og som man får, når man er med landsholdet. Derfor er det selvfølgelig fantastisk at mærke en opbakning fra nogle, som udfører et - uden at forklejne fodbold - lidt mere seriøst job, end vi gør. Og det er helt sikkert beundringsværdigt og fedt, siger forsvarsspilleren til TV 2 SPORT.

Soldaternes besøg arrangeret i samarbejde med DBU

Når der nu kun var én, der kunne få Eriksens trøje, var det måske meget fortjent, det var Johni Hosbond, der endte med trøjen, da han stod for en stor del af planlægningen.

Seniorsergenten er en del af enheden i Kosovo med 29 danske soldater i lejren. Heraf fik de 12 altså muligheden for at se landsholdet spiller, da de daglige opgaver stadig skulle passes. Gruppen står for at bevogte NATO's hovedkvarterer i Kosovo, hvor der befinder sig 1200 soldater med forskellige nationaliteter.

Desuden blev der også plads til et par politifolk og enkelte andre danskere i gruppen på de 24, der var inde at se kampen. Da Dansk Boldspil-Union (DBU) hørte om tiltaget og gruppen af udsendte danskere, der gerne ville se landsholdet, valgte de at sponsorere samtlige billetter.

- Da vi fandt ud af, landsholdet skulle herned og spille, var min første tanke, at dét skal vi se. Vi skulle på ingen måder forpasse den mulighed i hvert fald. For os var det kæmpe stort, at DBU så også ville anerkende vores arbejde i udlandet og bakke op, siger Johni Hosbond, der ikke lod sig slå ud af resultatet i kampen.

- Oplevelsen overgår resultatet på alle måder. Når man er væk fra Danmark i tre måneder, er man jo hungrende efter alt, hvad der er dansk. Så oplevelsen, anerkendelsen og det at få lov at komme ind og se en fodboldkamp med Danmark uden at have penge op af lommen, det var det hele værd. Jeg har svært ved at finde ord for den gestus.

Hyldet af de lokale og en aften som fotomodeller

Med tre måneders arbejde væk fra familien derhjemme kan arbejdet hurtigt blive ensformigt. Derfor blev torsdag en aften for livet for flere af de danske soldater, der ikke bare blev hyldet på stadion.

Allerede inden kampen mærkede de første gang den varme og taknemmelige følelse i kroppen, da de lokale pludselig gav dem en uventet hyldest.

- Oplevelsen startede allerede, da vi ankom til stadion, hvor de lokale, der selv skulle ind og se kampen, delte sig i to for at klappe os ind til stadion.

- Der fik vi virkelig den følelse, at det som danskere har gjort de sidste knap 20 år her i Kosovo, det har haft en enorm betydning for Kosovo-borgeren som helhed. Det var en kæmpe gestus, og vi var fotomodeller efter kampen, hvor alle skulle have muligheden for at få et billede med en dansk soldat, fortæller seniorsergenten begejstret.

De 13.000 lokale tilskuere og de få danskere på stadion i Pristina blev belønnet med fire mål, mens de danske soldater altså også fik tre trøjer med hjem som minde.

- Der var kamp om trøjerne på tribunen, og det var ikke kun blandt os soldater, der var kamp. Det danske landshold har et rigtig stort navn i Kosovo, siger Johni Hosbond og afslører til sidst, at Eriksen-trøje måske ikke kun havnede hos ham ved et tilfælde:

- Jeg havde lavet en lille lokumsaftale med DBU i forvejen, at hvis de kunne narre Christian Eriksen til at aflevere trøjen, så var jeg i hvert fald en af dem, der skulle være førstehåndsarvtagere. Det lykkedes så heldigvis, så den hænger alle hernede på opslagstavlen nu og venter kun på at komme hjem.

Herunder kan du se flere billeder fra soldaternes aften som tilskuere: