Fodbold

Skattekontrol øges på tværs af sportsgrene efter sag om sorte penge

Skattestyrelsen målretter jagten mod sorte penge i sportens verden.

Det skal være slut med at modtage sorte penge som sportsmand- eller kvinde i Danmark.

Derfor skærper Skattestyrelsen kontrollen på området, efter TV 2 SPORT i februar kunne fortælle, at den ulovlige aflønning stadig florerer i fodboldverdenen.

- På baggrund af de historier, der har været bragt om sorte penge i konvolutter, er vi helt konkret klar med en øget kontrol, fortæller underdirektør i Skattestyrelsen Kim Tolstrup til TV 2 SPORT med henvisning til rundspørgen.

Har erkendte 40 ud af 80 spillere enten selv at modtage eller at have konkret kendskab til kolleger, der modtager sorte penge.

Men det er ikke kun i fodboldklubberne, at de skal forvente besøg. Skattestyrelsen vil skærpe kontrollen på tværs af sportsgrene, hvor der er 'penge af en given størrelse'.

- Nu er det fodbolden, der er i fokus, men det kunne ligeså godt have været andre steder i sportsverden, at der var nogle forskellige udfordringer med det her, siger Kim Tolstrup og fremhæver håndbold og ishockey som eksempler.

Divisionsledere hilser tiltag velkommen

Den øgede kontrol fra Skattestyrelsen kommer efter, at sagen om sorte penge i divisionsfodbold landede på skatteminister Karsten Lauritzens bord.

Derfor har direktøren for Divisionsforeningen, Claus Thomsen, de seneste uger været til møde i først Skatteministeriet og siden Skattestyrelsen, hvor parterne desuden har aftalt at afholde fælles informationsmøder for fodboldklubberne i 2. division.

Den fælles indsats på området og den skærpede kontrol er vejen til færre sorte penge, mener klubbernes interesseforening.

- Jeg tror, at det her vil være med til at rette tingene op. Vi tager det jo meget alvorligt. Det er uacceptabelt, så det er noget, der ligger os på sinde at komme af med, fortæller direktøren i Divisionsforeningen, der repræsenterer landets tre øverste fodboldrækker.

- Det er vigtigt, at vi arbejder sammen med Skattestyrelsen om at have fokus på information og kontrol, så man får kigget nogle klubber igennem for fejl eller snyd, og vi kan komme af med det her, uddyber Claus Thomsen.

Informationsmøderne vil ikke hjælpe, tror jeg. Men den øgede kontrol kan godt gøre noget

Anonym spiller

Også divisionslederne inden for håndbold og ishockey fortæller til TV 2 SPORT, at de hilser den øgede kontrol velkommen, mens Claus Thomsen er 'helt sikker' på, at problemet på denne tid næste år er 'endnu længere væk fra fodbolden'.

Øget kontrol afskrækker spiller

Det samme udtalte skatteminister Karsten Lauritzen tidligere på måneden.

Og spørger man en af de fodboldspillere, der i TV 2 SPORT's rundspørge erkendte at modtage sorte penge, kan ministeren vise sig at få ret. Skattestyrelsens stramninger gør nemlig indtryk på ham.

- Jeg kunne godt forestille mig, at de tiltag vil gøre en forskel. Hvis der kommer en øget kontrol, et øget fokus på det, så får det nok nogle til at holde op med det, fortæller den anonyme spiller, der i december indrømmede at modtage sorte penge, til TV 2 SPORT.

Ville det afskrække dig fra at modtage sorte penge?

- Ja, det ville det nok gøre. Informationsmøderne vil ikke hjælpe, tror jeg. Alle ved jo godt, at det er forkert i forvejen. Men den øgede kontrol kan godt gøre noget.

Den holdningsændring skaber tilfredshed i både Skattestyrelsen og Divisionsforeningen.

- Det er utrolig glædeligt, at den større opmærksomhed på det her får flere folk til at tænke sig om, lyder det fra Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen, mens Kim Tolstrup supplerer:

- Vi bidrager jo alle sammen til samfundet. Vi skal betale skat af den løn, vi tjener. Det gælder selvfølgelig også fodboldspillere, håndboldspillere og journalister. Så hvis vi kan få en præventiv effekt ud af det, hilser jeg det velkommen, siger underdirektøren i Skattestyrelsen.

Se meget mere om Skattestyrelsens nye tiltag i kampen mod sorte penge i Sportsnyhederne onsdag klokken 22:12 på TV 2 og TV 2 PLAY.