Fodbold

Tofts karakterbog: Nu må han have en landsholdspause

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft giver karakterer til de danske spillere efter kampen mod Schweiz, der endte 3-3.

Fodboldens vanvid. Et dansk landshold tvunget i knæ lænede sig op ad den totale ydmygelse - og så alligevel. Mens schweizerne jodlede og jublede over den triumf, der lå lige for, endte det hele i dansk jubel - ikke på grund af spil og boldmæssigt forløb, men over balance på måltavlen og i pointfordelingen.

Ufortjent, ja, mon ikke. Og det vil stå skrevet på hver en medielinje og i Hareides top, selvom han bagefter kaldte det “stærk karakter” af sine spillere.

Efter 25 landskampe på stribe uden nederlag under Åge Hareide var det tæt - så tæt - på at gå galt. Grueligt galt. Danskerne fik schweizerkniven og dybe sår i Basel. En ydmygelse på 3-0 lignede det mod et hjemmehold, der rent teknisk og taktisk stod på Alpetoppen. En rystende oplevelse. Og stof til eftertanke.

Ikke siden oktoberdagen i 2016 i Warszawa er der scoret tre gange mod Danmark. Det er én ting. Den generelle oplevelse smerter endnu mere - et dansk hold uden kvalitet til en EM-slutrunde. Nu vil jeg ikke male hverken den ene eller anden på væggen, for der er lang vej endnu. Til kvalifikationens kendsgerning. Men de rød-hvide skal have mere end én gang med den brede pensel, hvis det her skal rettes op.

Ikke en fornuftig eller kvalitetsmæssig afslutning før pausen. Det startede ellers med et par minutter, hvor presset var synligt, og Eriksen forsøgte ganske rimeligt. Men to-tre minutter er altså i den tynde ende, når man ved, hvor lang en halvleg er.

Fejlafleveringer trukket på en slap snor, et engagement, der ikke var mødt frem, markeringer, der havde meldt fra og slet ingen sammenhæng. Det var en halvleg blottet for bare et enkelt gennemspillet dansk angreb.

Det gav lidt opmuntring, den måde, danskerne kom ud til 2. halvleg på. Og så den vanvittige afslutning. Nu kan vi med sindsro bruge klichéen 'sådan er fodbold' (også). Helt hen i vejret. Og tre mål på ti minutter er ikke hverdagskost, selvom det skete på en tirsdag. Det var derfor, der var jubel - dog med forbehold.

Tofts karakterskala 2018

6 - HØJ KLASSE

5 - KLASSE

4 - OVER MIDDEL

3 - MIDDEL

2 - UNDER MIDDEL

1 - IKKE SÅ GODT

0 - DUMPET

Karaktererne samlet løfter sig lidt - på grund af slutfacit:

Kasper Schmeichel: 3

Det kan godt være, at Schmeichel så lidt rodet ud ved det tredje mål, men ellers upåklageligt.

Henrik Dalsgaard: 2

Igen en skidt præstation med mange defensive fejl og intet fremadrettet. Blev spillet tynd et par gange ved fejlplaceringer, blandt andet umiddelbart før 1-0-målet. Men han stod for udligningen, og så kom der lidt smil på. Målet trak op.

Simon Kjær: 3

30 år i dag - landskamp nummer 87 og nu i top-10. Han gjorde sit, som sædvanlig. Men kunne ikke få samling på tropperne i en kollektiv svag 1. halvleg. Det blev frustrerende for Kjær, som dog formåede at hive kammeraterne op i modgangen til slut.

Mathias 'Zanka' Jørgensen: 3

Egentlig fin nok i de centrale markeringer og samspillet med Kjær. Det fik presset det schweiziske spil ud overfor de svage danske kanter, men et mis omkring markeringen, der blev optakten til 2-0-målet sat flot ind af Xhaka. Til gengæld stod han energisk for det første danske mål.

Jens Stryger Larsen: 1

Stryger er og bliver højre back. Hverken den ene eller anden vej blev han et aktiv. En del af det, danskerne manglede fra kanterne. Hareide må i tænkeboks.

Lasse Schöne: 2

Kom til at ligge i en mellemrumsrolle for langt fra sin direkte modstander, og derfor måtte han kæmpe mere end spille for at holde sig i kampen. Fighten var ok, men slet ikke 'Schöne' nok.

Thomas Delaney: 3

Delaney måtte også arbejde hårdt for at holde trit med midtbanen. Det blev lidt for usammenhængende, men hans fight skal roses.

Christian Eriksen: 4

Landskamp nummer 87 og nu i top-10 som Kjær. Det fine kom fra ham - som en selvfølge. Men slet ikke nok. Og det er, fordi vi lægger så meget ansvar over på netop ham. Vi venter hele tiden, at han skal vende det, når det går skidt. Det kan han altså ikke alene. Men han er stadig vores førende.

Yussuf Poulsen: 3

Flagrende og desværre for mange fejlafleveringer. Hans energi var tydelig, men ikke gevinstgivende nok. Men det var da livligt og trak nogle med.

Nicolai Jørgensen: 2

Hårde ord, men nu må han have en landsholdspause. Der er alt for lidt fylde, for lidt selvtillid, for lidt synlighed derinde, hvor det gør ondt på modstanderen og godt for landsholdet. Nicolai blev, selvom det lignede en udskiftning i pausen, og havde faktisk sine bedste minutter i 2. halvlegs første halvdel. Det gør, at karakteren bliver hevet et tal op.

Martin Braithwaite: 2

Energi, energi. Hjalp også i defensiven, men manglede tyngde i det direkte spil.

Christian Gytkjær: 3

Kom ind i stedet for Nicolai Jørgensen. Ganske vist savner landsholdet en decideret boksspiller, men skal det være Gytkjær? Ok, han scorede et ok mål - og boksen er hans.

Pierre-Emile Højbjerg: 3

Fik drevet meget spil fremad, da han afløste Schöne. De to skal kæmpe om pladsen fremover.

Åge Hareide: 3

Han har altså rendt længe rundt med en 'lad være med at tabe'-smitte. Det er overført til spillerne. Der skal ses og tænkes meget igennem efter denne kamp, men dunk i ryggen for never-give-up-attituden.