Fodbold

UEFA-boss vil give dommeren mere magt i tilfælde af racisme

UEFA-præsidenten Aleksander Ceferin opfordrer dommerne til at have mod til at afbryde fodboldkampe i tilfælde af racisme.

På bare 12 dage blev den 18-årige englænder Callum Hudson-Odoi udsat for racisme to gange i marts.

Først ude mod Dinamo Kiev for Chelsea og senere ude mod Montenegro for England, hvor flere andre engelske spillere også blev udsat for racistiske tilråb.

Det dog blot de seneste tilfælde over de sidste år, og det får UEFA-præsidenten Aleksander Ceferin til at foreslå konsekvent at stoppe kampe i tilfælde af racisme.

- Vi vil snakke med dommerne igen og fortælle dem, at de skal have mod. At de ikke skal være bange for at handle.

- I det øjeblik, en kamp bliver afbrudt og måske ikke spillet videre, tror jeg, at 90 procent af alle normale mennesker på stadion ville sætte idioterne på plads. Vi er i 2019 - ikke 100 år tilbage i tiden, siger Ceferin ifølge BBC.

- Alt er muligt

UEFA-præsidenten erkender, at det er et stort problem i hele Østeuropa, men også i de vestlige lande.

- Der er også stedet som Italien, der har nogle af de største problemer med racisme, sexisme og homofobi, og der er også problemer i England. Det handler om intolerante mennesker, ikke nationer.

Uanset hvor og hvornår er Aleksander Ceferin dog ikke bleg for at skride ind og ramme klubberne, hvor det gør mest ondt.

- Jeg kan ikke se nogen hårdere sanktion end at udelukke fansene og spille for tomme tribuner, som det er sket i Kroatien nogle gange, og derudover også pålægge økonomiske sanktioner.

- Og hvis det sker igen og igen, kunne vi smide det pågældende klub- eller landshold ud af turneringen. Alt er muligt, men det er nok sidste udvej, fortæller præsidenten.

- Racisme er racisme

Ceferin delte ovenstående betragtninger på en UEFA-konference i England, hvor også formanden for det engelske fodboldforbund (FA), Greg Clarke, efterspurgte mere magt til dommerne.

- Ifølge den nuværende protokol skal dommeren afbryde en kamp, hvis 'den racistisk adfærd er omfattende og intens'. Det er ikke godt nok, og vi bør tage et nærmere kig på grænsen for, hvornår man kan stoppe en kamp.

- Det burde ikke være en vurdering, om noget er tilstrækkeligt omfattende. Racisme er racisme, mener formanden.

Samtidig foreslår han at udnytte nutiden teknologiske kunnen til at sætte ind over for racistiske ytringer spillerne imellem.

- Jeg vil gerne, at man kan gense situationer på banen. Hvis der opstår noget mellem to spillere på banen, er det ord mod ord efterfølgende. Men sådan bør det reelt set ikke være længere, for stadionerne er fyldt med kameraer, der kan filme enhver vinkel.

- Vi skal gå den ekstra mil. Det skylder vi vores spillere, siger Greg Clarke.

I England har der siden december været tilfælde af racisme i fodbold, og det har fået landets sportsminister til at mødes med landets fodboldorganisationer for at finde frem til en løsning.