Fodbold

Forening anmelder homofobiske råb til disciplinærinstans

Det har fået flere til at tage afstand, at fodboldfans de seneste dage har sunget homofobiske sange.

Pan Idræt har anmeldt fodboldfans' homofobiske tilråb og sange til Fodboldens Disciplinærinstans.

Det oplyser foreningens formand, Christian Bigom.

- Vi har sendt en anmeldelse til Fodboldens Disciplinærinstans. Vi står nu i en situation, hvor alle for første gang indrømmer, at der er foregået noget. Det er en unik situation, fortæller han.

Pan Idræt er en idrætsforening, som har fokus på mangfoldighed og arbejder med at kæmpe mod homofobi.

Søndag kom FCK-spilleren Viktor Fischer i fokus, da han efter kampen mod OB brokkede sig over, at OB-fans undervejs i kampen var kommet med homofobiske tilråb mod ham.

Mandag aften var der igen tilråb, da Brøndby mødte FC Nordsjælland i Farum. Efter kampen sang en gruppe Brøndby-fans "Fischer, han er gay", hvilket oversat til dansk betyder "Fischer, han er bøsse".

Det er blevet opsnappet af TV3's kameraer efter opgøret i Farum.

Mulighed for at håndhæve regler og love

Pan Idræt anmeldte mandag første episode og vil tirsdag anmelde den anden episode.

Fra flere sider er der sagt fra over for råbene, og Christan Bigom mener, at der nu bør tages stilling til sanktioner.

- Vi står i en situation, hvor både spillerne siger fra, og klubberne siger fra. OB har selv været ude og berigtige og sige, at det faktisk skete. Det samme har Brøndby, siger han og tilføjer:

- Så nu er der faktisk en mulighed for, at fodboldens egne instanser kan gøre noget ved det med de regler og love, de selv har opsat. Nu er der rent faktisk mulighed for at håndhæve dem helt praktisk, hvor der er tydelige beviser med videooptagelser.

Dansk Boldspil-Unions kommunikationschef, Jakob Høyer, har også udtalt, at unionen gerne ser, at sagen bliver fulgt op.

- Jeg håber, at der er nogen, der anmelder det, eller at disciplinærinstansen selv tager det op, så der kan blive fulgt op, og at det her kan få nogle konsekvenser, sagde Jakob Høyer mandag.

OB: For sent at straffe fans

Kommunikationschefens udtalelser kom i kølvandet på udmeldingen fra OB, hvor klubbens kommercielle chef, Jack Jørgensen, slog fast over for Ekstra Bladet, at det var for sent at straffe de OB-fans, der stod bag tilråbene mod Viktor Fischer.

I det fælles ordensreglement for klubber i Superligaen står der ellers, at 'racistiske, homofobiske og andre nedsættende eller diskriminerende ytringer er strengt forbudt'.

Senere mandag - efter Brøndby-fansenes tilråb i Farum - ønskede Brøndbys kommunikationschef, Christian Schultz, ikke at spekulere i, om det kan ende med en straf til nogle af klubbens fans.

- Lige nu handler det om, at vi ønsker at gøre det helt tydeligt for vores fans, at vi tager stærk afstand fra det her, lød det fra Christian Schultz til TV 2 SPORT.

Spørgsmål til kulturministeren

Enhedslistens idrætsordfører, Søren Søndergaard, har som følge af den genopblussede sag om homofobi i dansk fodbold stillet to spørgsmål til kulturminister Mette Bock (LA).

Han har bedt kulturministeren om at indhente oplysninger fra Dansk Boldspil-Union (DBU) om, i hvor mange tilfælde inden for de seneste tre år en dommer efter en superligakamp har indberettet homofobiske eller racistiske tilråb fra tilskuerpladserne.

Ligeledes har han bedt kulturministeren om at indhente oplysninger fra DBU om, hvor ofte en kamp i Superligaen inden for de seneste tre år er blevet afbrudt, eller et superligahold efterfølgende er blevet idømt en sanktion for eksempel i form af en økonomisk straf eller mistede point for homofobiske eller racistiske tilråb fra tilskuerpladserne.

Det er uvist, om OB og Brøndby vil blive straffet for deres fans' homofobiske tilråb.

TV 2 SPORT har uden held forsøgt at få en kommentar fra Fodboldens Disciplinærinstans, som er dem, der håndterer sager som disse og afgør, om en forseelse skal føre til straf.