Ajax er den perfekte test for danske spillere, siger Eriksen

Hele 26 danskere har spillet for Ajax Amsterdam, og 24 af dem har fået landsholdsdebut. Særligt den hollandske kultur lokker danskerne til klubben.

Christian Eriksen, Michael Laudrup, Søren Lerby.

Det er bare tre af hele 26 danskere, som igennem tiden har tørnet ud for Ajax Amsterdams førstehold. 24 af dem har indtil videre fået landsholdsdebut.

- Ajax Amsterdam har haft stor betydning for dansk fodbold og for landsholdsfodbolden.

- Det er jo spillere, der er kommet til Ajax ganske, ganske unge og har udviklet sig til at blive landsholdsspillere på grund af den måde, som Ajax har behandlet og udviklet dem på - og selvfølgelig også på grund af deres eget talent, siger TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft.

- Jeg tror måske, det er den klub, der igennem generationer har løftet flest danskere og gjort dem bedre. Det hjælper selvfølgelig dansk fodbold og det danske landshold, siger Lasse Schöne, der er den udenlandske spiller, som har spillet flest kampe for Ajax Amsterdam.

Den hollandske kultur lokker

For 50 år siden blev Tom Søndergaard den første dansker i Ajax Amsterdam, og siden har en række danskere været forbi klubben. Det skyldes ikke mindst, at springet til Holland ikke er så stort.

- Kulturmæssigt er der ikke så stor forskel på det hollandske og det danske. Man falder hurtigt til og lærer hurtigt sproget at kende, fortæller Lasse Schöne.

Danskere i Ajax Amsterdam

Danske spillere, der har været på A-landsholdet:

Tom Søndergaard, Frank Arnesen, Søren Lerby, Henning Jensen, Sten Ziegler, Jesper Olsen, Jan Mølby, Jan Sørensen, Johnny Hansen, Michael Laudrup, Jesper Grønkjær, Ole Tobiasen, Brian Laudrup, Michael Krohn-Dehli, Kenneth Perez, Dennis Rommedahl, Christian Eriksen, Nicolai Boilesen, Christian Poulsen, Lasse Schöne, Viktor Fischer, Lucas Andersen, Niki Zimling, Kasper Dolberg

Danske spillere, der endnu ikke har været på A-landsholdet:

Dan Petersen, Rasmus Nissen Kristensen

- Sproget er måske ikke så flot, men det er nemt at lære. Maden er måske heller ikke ligeså lækker, men den kan man også godt spise. Men ellers er det nogle søde mennesker og et rigtig fint land, fortæller en smilende Christian Eriksen, som spillede for klubbens førstehold fra 2010-2013.

- Det er jo en perfekt base, du kan få, og det er en perfekt test for at se, om du kan klare dig i udlandet. For hvis du kan klare dig i Ajax, kan du også klare dig andre steder, uddyber Eriksen.

Udover kulturen tiltaler klubbens fodboldniveau også de danske spillere. Ajax Amsterdam har vundet den hollandske liga 33 gange, og også europæisk deltagelse er kutyme for klubben.

- Du får en videreuddannelse, og du bliver matchet godt. Fokusset på at gøre spilleren teknisk og taktisk bedre gør, at du får så mange gode, individuelle spillere, som har været igennem den her Ajax-skole, forklarer Morten Olsen, der både har stået i spidsen for det danske landshold og Ajax Amsterdam.

Personlighed er afgørende for Ajax

Udover de 26 danskere, der har spillet på førsteholdet, er flere danske talenter også knyttet til klubbens talentakademi. Det gælder for eksempel 16-årige Christian Rasmussen fra FC Nordsjælland, som skifter til den hollandske klub efter indeværende sæson.

Det er en central del af Ajax’ koncept at have et stærkt talentarbejde, og her søger klubben nogle helt bestemte egenskaber.

- I Ajax går man meget efter det, som man kalder "TIPS". T’et står for teknik, I’et står for intelligens, altså fodboldintelligens, P’et står for personlighed, og S’et står for schnellheit (red., hurtighed) både med og uden bold. Så det er en taktisk og teknisk god uddannelse, fortæller Morten Olsen.

I denne sæson har Ajax Amsterdam for første gang i 16 år spillet sig i kvartfinalen i Champions League. Her står de over for italienske Juventus.