Fodbold

Tottenham-profil forudser flere straffespark på grund af VAR

Tottenhams Jan Vertonghen (th.) i duel med Kyle Walker (tv.) fra Manchester City i kvartfinalen i Champions League. Neil Hall / Ritzau Scanpix

Antallet af straffespark i Premier League kommer til at stige meget med den kommende indførsel af VAR, vurderer Tottenham-spilleren Jan Vertonghen.

Fodboldspillerne - og i særdeleshed forsvarsspillerne - i Premier League skal i den kommende sæson vænne sig til videodommersystemet VAR (Video Assistant Referee).

Og så skal de vænne sig til at være mere varsomme.

Ifølge Tottenhams forsvarsprofil Jan Vertonghen kommer indførelsen af videohjælp til dommerne i Premier League til at føre til et øget antal af straffespark samt på sigt en ændret spillestil blandt ligaens forsvarsspillere.

- Jeg tror, at vi er nødt til at ændre den måde, vi forsvarer på. Vi trækker ikke folk ned, men selv den mindste berøring, hvis du ser den 20 gange i slowmotion, vil give mange flere straffespark. Du vil se mindst 20, 30, 40 flere straffespark i Premier League i de kommende år, siger Jan Vertonghen til The Guardian.

Flere af de engelske klubber har allerede stiftet bekendtskab med VAR, der blev taget i brug til knockoutkampene i Champions League. I tirsdagens kvartfinale fik Tottenham dømt et straffespark imod sig mod Manchester City, efter at dommeren havde set video og konstateret, at Danny Rose havde hånd på bolden i eget straffesparksfelt.

- Der var ingen, der regnede med det (Citys straffespark, red.). De appellerede ikke engang for at få det, så det var ekstremt underligt at få et straffespark som dette imod sig. Sådan er VAR. På en made er det godt. Jeg er ikke altid fan, men I sidste ende vil alle få gavn af det, siger Jan Vertonghen.

Den hollandske dommer Björn Kuipers tjekker VAR-skærmen, før han dømmer straffespark til Manchester City mod Tottenham i tirsdagens Champions Leauge-kvartfinale.

Slowmotion får meget til at ligne straffespark

Tottenhams 31-årige belgier mener, at alle stadigvæk skal vænne sig til den nye teknologi og appellerer samtidig til, at dommerne også tænker som fodboldspillere, da videogennemgang kan få mange spilsituationer til at se ulovlige ud.

- Der er meget, der vil ligne et straffespark, når man ser det i slowmotion – tag Paris Saint-Germain mod Manchester United-kampen som eksempel, siger Jan Vertonghen.

Belgieren referer til et straffespark i marts til Manchester United i 2-1-sejren i ottendedelsfinalen i Champions League mod Paris Saint-Germain, hvor dommeren oprindeligt dømte hjørnespark.

Efter at have set video på situationen ændrede han det dog til et straffespark som følge af en hånd på bolden fra PSG’s Presnel Kimpembe.

Danmarks landstræner, Åge Hareide, har tidligere kritiseret, at det pågældende straffespark blev dømt. Nordmanden mener, at man burde kigge på at ændre i regelsættet. Åge Hareide kan godt lide VAR-teknikken, men han mener stadigvæk, at der er plads til forbedringer i fortolkningen af reglerne.

- Intentionen med VAR er fantastisk god. Man beskytter dommeren og sørger for, at tingene bliver gjort rigtigt. Det er i sig selv en nobel tanke.

- Men man må se på nogle af situationerne - blandt andet hånd på bolden. Definitionen af hånd på bolden er vanskelig selv med hjælp fra VAR, har Åge Hareide tidligere udtalt.

VAR vil også blive anvendt i dette års Europa League-finale, mens UEFA også har planer om at indføre VAR til EM-slutrunden i 2020.