Fodbold

Det har Champions League trængt til, siger Flemming Toft efter Ajax-triumf

TV 2 SPORTs fodboldkommentator glæder sig over, at et hold uden for de såkaldte top-4-ligaer er med i kampen om Champions League-titlen.

Ikke siden 2004 har et hold uden for verdens fire største fodboldligaer været i Champions League-finalen. Det har Ajax nu muligheden for at ændre.

I aftes spillede hollænderne sig i turneringens semifinale. Til stor glæde for TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft, der har savnet diversitet i den afgørende fase af verdens største klubturnering.

- Den europæiske topfodbold fik endeligt et nyt medlem. Og et medlem i Ajax, der spiller både god og underholdende fodbold. Det har turneringen trængt til - især i slutkampene, hvor det normalt er hold fra ligaerne i England, Italien, Spanien, Tyskland, siger Flemming Toft.

- Nu kommer Holland - og det med et meget seværdigt hold.

Inden i aftes havde kun to hold uden for top-4-ligaerne været i semifinalen i Champions League i dette årti - Lyon i 2010 og Monaco i 2017.

- Det er selvfølgelig en stor overraskelse, men jeg synes, det er en sejr for fodbolden, for vi får set et Ajax-hold, der spiller med den hollandske stil, som vi så for år tilbage, siger Flemming Toft.

Vi bliver nødt til at være meget seriøse omkring Ajax med det, de har præsteret

Flemming Toft

Ajax vandt turneringen i 1995, mens de i 1996 tabte finalen til Juventus. I 1997 satte italienerne en stopper for den hollandske drøm i semifinalen efter samlet 6-2.

I aftes kom så den sene hævn, da Lasse Schöne og kompagni spillede sig videre med 2-1 på italiensk græs efter 1-1 i Amsterdam ugen forinden.

Hollandske medier hylder holdet

Den i de senere år sjældne bedrift har fået medierne i Holland til at rydde forsiderne.

'Sensationen i Europa', lyder overskriften for eksempel i nederlandenes største dagblad De Telegraaf, hvor de hylder holdets første semifinale i 22 år.

Andre medier som for eksempel de Volkskrant (se toppen af artiklen) og de Gelderlander følger trop:

I 2005 blev Champions Leagues semifinale endestationen for PSV Eindhoven, men generelt har det været småt med succes for hollandsk fodbold i dette årtusinde.

Kan ikke afskrives som vindere

Og Ajax' opblomstring, der kulminerede i tirsdagens triumf, kommer da også som en overraskelse for flere eksperter. Således også for Flemming Toft, der på den baggrund ikke tør at afskrive Ajax i spillet om trofæet med de store ører.

- Nej, jeg tør ikke at spå om noget som helst efter det, der er sket her. Vi bliver nødt til at være meget seriøse omkring Ajax med det, de har præsteret. De har sendt Real Madrid og Juventus ud med nogle udebaneresultater, som virkelig giver genklang.

Semifinaleopgøret tegner til at blive et møde med Christian Eriksens Tottenham, der efter 1-0 i London har det bedste udgangspunkt før returopgøret mod Manchester City onsdag.

- Jeg synes, at der er en lille overhånd til Tottenham, siger Flemming Toft om den hypotetiske semifinale.

- Men med det, vi har set Ajax lave - de har været igennem tre kvalifikationsrunder, spillet lige op med Bayern München og har slået Real Madrid og Juventus ud - kan vi ikke afskrive dem. Slet ikke med det fantastiske potentiale de har, mener fodboldkommentatoren.

Foruden Ajax er også Barcelona klar til semifinalen efter tirsdagens kvartfinaler.