Her er Ajax' imponerende vej til semifinalen i Champions League

16x9
De Ligt og Schöne fejrer triumfen i Torino. Foto: Alberto Lingria / Ritzau Scanpix

For første gang i 22 år skal Ajax spille semifinale i Champions League. Vejen dertil er gået over flere storhold.

Det er alt andet end småting, Ajax har bedrevet i denne Champions League-sæson.

Hollænderne har overrasket mod flere storhold, og efterhånden er spillerne nået til en tilstand af frygtløshed. Det fortæller anfører Matthijs De Ligt efter tirsdagens overraskende sejr over Juventus.

- Som spillere ved vi, at vi har rigtig mange tekniske kvaliteter. Vi frygter ingen modstandere, for vi ved, vi kan spille. Og som I kan se, er vi ret gode for tiden. Vi frygter intet, siger De Ligt til TV3+.

Vejen til semifinalen

Ajax Amsterdam, der har vundet Champions League i 1971, 1972, 1973 og 1995, trådte i denne sæson ind i turneringens anden kvalifikationsrunde. Det hollandske storhold tabte ikke en eneste kamp på vej mod gruppespillet.

  • Anden kvalifikationsrunde: Sturm Graz slået ud med 5-1 samlet
  • Tredje kvalifikationsrunde: Standard Liege slået ud med 5-2 samlet
  • Playoffs: Dynamo Kiev slået ud med 3-1 samlet

Gruppespillet

I gruppespillet mødte Ajax følgende hold: Bayern München, Benfica og AEK Athen.

Ajax blev nummer to i gruppen med 12 point - to færre end FC Bayern München. I de indbyrdes opgør spillede Ajax og Bayern henholdsvis 1-1 og 3-3. Efter gruppespillet blev Bayern München slået ud af Liverpool, og derfor er Ajax det eneste hold fra den gruppe, der stadig er med i Champions League.

1/8-finalen

Ajax var undertippet, da Real Madrid stod på den anden banehalvdel i den første knockout-runde.

Et hjemmebanenederlag på 1-2 i den første kamp gjorde ikke chancerne for avancement større, men med hele 4-1 på udebane lykkedes det Ajax at spille sig videre til kvartfinalerne. Lasse Schöne scorede i øvrigt returkampens sidste mål.

Lasse Schöne scorede et fantastisk mål, da Ajax slog Real Madrid på udebane. Thibaut Courtois spræller forgæves efter bolden.
Lasse Schöne scorede et fantastisk mål, da Ajax slog Real Madrid på udebane. Thibaut Courtois spræller forgæves efter bolden. Foto: Susana Vera / Ritzau Scanpix

Kvartfinalen

Nok engang var Ajax spået et exit inden kvartfinalen mod Juventus, og nok engang kom hollænderne fra det første opgør med et dårligt udgangspunkt.

Efter 1-1 i den første kamp på hjemmebane så det sort ud, da Cristiano Ronaldo headede Juventus foran i returkampen. Det var dog ikke nok til at slå Ajax ud, og med lidt over 20 minutter tilbage af kampen lagde Lasse Schöne op til Matthijs de Ligts afgørende scoring.

Semifinalen

I semifinalen venter enten Tottenham eller Manchester City. Dette afgøres onsdag aften, hvor Tottenham går på banen i Manchester med en 1-0-sejr fra den første kamp.

Men uanset modstanderen har succesen i Champions League fået anfører De Ligt til at drømme om klubfodboldens mest prestigefyldte titel.

- Om vi kan vinde turneringen? Vi er i semifinalerne nu, og vi har slået to af favoritterne ud i de seneste to runder. De næste kampe bliver svære, men det var de foregående også. Så hvem ved, lyder det fra De Ligt til uefa.com.