Fodbold

Eriksen eller Schöne bryder 12-årig dansk tørkeperiode

Det er sikkert, at årets Champions League-finale får deltagelse af en såkaldt danskerklub.

Kun tre danskere har spillet i en Champions League-finale siden turneringens omlægning i 1992.

Det ændrer sig med al sandsynlighed i 2019.

For enten Tottenham, hvor Christian Eriksen er fast offensiv drivkraft, eller Ajax, der har Lasse Schöne som ankermand, skal spille om trofæet med de store ører.

Dermed vil en lang tørkeperiode for Danmark - og nordisk fodbold generelt - blive brudt, når Champions League-finalen spilles i Madrid den 1. juni.

Ikke siden Daniel Agger var på det tabende hold i 2007, har en dansker været i aktion i verdens største fodboldkamp på klubplan. Her spillede han alle 90 minutter ved siden af norske John Arne Riise i 1-2-nederlaget til AC Milan.

I den mellemliggende periode på 12 år er der faktisk ikke en eneste nordisk spiller, der har optrådt i Champions League-finalen.

I 2009 så islandske Eiður Guðjohnsen hele Barcelonas 2-0-sejr over Manchester United fra bænken, mens både danske Anders Lindegaard og Pierre-Emile Højbjerg sad på tribunen, da deres klubber - henholdsvis Manchester United og Bayern München - spillede finale i 2011 og 2013.

Danske finaledeltagere kan fordobles

Falder semifinalen i 2019 ud til Ajax' fordel, er der faktisk en mulighed for, at det samlede antal af danske deltagere i en Champions League-finale fordobles.

Ud over Schöne er både angriberreserve Kasper Dolberg og backen Rasmus Nissen Kristensen med i hollændernes trup.

De vil dermed tilslutte sig den eksklusive gruppe, der foruden Daniel Agger tæller Jon Dahl Tomasson og Peter Schmeichel.

I 2005 kom Jon Dahl Tomasson på banen for AC Milan kort før den forlængede spilletid mod Liverpool. Landsholdsanføreren scorede senere i straffesparkskonkurrencen, men kunne ikke forhindre det britiske comeback i den historiske 3-3-kamp.

Dermed er den første danske deltager i en Champions League-finale, Manchester United-målmand Peter Schmeichel, stadig den eneste vinder.

Det så ellers sort ud, da kampen mod Bayern München gik ind i overtiden, og Sheringham og Solskjær ville det anderledes end de 0-1 på tavlen.

I 2003 vandt også Thomas Helveg, Jon Dahl Tomasson og Martin Laursen turneringen med AC Milan, men førstnævnte var ikke med i truppen på finaledagen, mens sidstnævnte måtte se hele den målfattige 0-0-kamp mod Juventus fra bænken, og Jon Dahl Tomasson missede finalen med en skade. Milaneserne afgjorde sagerne i straffesparkskonkurrencen.

Laudrup var tæt på Champions League-finalen

Flere danskere har været i finalen i verdens største klubturnering, der blev stiftet i 1955.

Originalt var det kun mestrene fra de pågældende ligaer, der deltog, hvorfor turneringen blev kaldt 'Mesterholdenes Europa Cup'.

Fra 1992/1993-sæsonen ændrede Europa Cuppen navn til Champions League.

Dermed nåede Michael Laudrup lige præcis ikke at være med i en Champions League-finale, da han spillede alle 112 minutter i Barcelonas sejr over Sampdoria i Europa Cup-finalen 1991/1992-sæsonen.

Hverken han eller bror Brian Laudrup var med i finalen mellem AC Milan og Barcelona i 1994.

Vi bliver klogere på, hvilke danskere der kommer i årets Champions League-finale, når Ajax og Tottenham mødes første gang 30. april. Der er returopgør ugen efter.