Fodbold

Lazio-fans forarger med hyldest til Mussolini og racistiske tilråb

Den italienske pokalsemifinale mellem Lazio og AC Milan vil blive husket for meget andet end spillet på banen.

Onsdag markerede Lazios fans sig på en yderst negativ måde.

I forbindelse med klubbens pokalsemifinale på udebane mod AC Milan vækkede de i flere omgange forargelse i Milano - og resten af Italien.

Det startede allerede inden kampen, hvor cirka 50 Lazio-tilhængere holdt et banner op med en hyldest til den tidligere fascistiske leder Benito Mussolini. "Hyldest til Benito Mussolini" står der på banneret.

Mussolini stiftede det fascistiske parti i Italien, kom til magten og var på tyskernes side i anden verdenskrig.

Han blev slået ihjel lige efter krigens afslutning og hængt op på Piazzale Loreto, et stort torv i Milano. Det var netop her, at Lazio-fans viste sig med Mussolini-banneret onsdag aften.

Et provokerende signal

Torsdag fejrer Italien sin frihedsdag, og derfor har reaktionerne været ekstra voldsomme på banneret fra Lazios fans. Det fortæller TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

- Det er under alle omstændigheder et meget provokerende signal at sende. Og timingen er ekstra provokerende, fordi det sker dagen før Italiens frihedsdag, hvor landet fejrer, at de fik bekæmpet fascismen.

- Her mindes de alle dem, der ofrede sig for Italiens løsrivelse af fascismens greb. Derfor er det meget stødende for mange mennesker – og især for den ældre generation, at der kan stå nogle unge og ære Mussolini, som var ansvarlig for at slå mange italienere ihjel i fascismens navn, siger Eva Ravnbøl.

Racistiske tilråb

Både før, under og efter kampen blev der hørt racistiske tilråb fra Lazio-fans rettet mod AC Milans Tiemoue Bakayoko. Der blev også set en oppustelig banan på tilskuerpladserne.

Dermed har Lazio, som er kendt for at have en højreorienteret fanbase, leveret det seneste af flere eksempler på racisme i italiensk fodbold.

- De racistiske tilråb er et voksende problem i Italien, og i de her måneder går der jo nærmest ikke en uge, uden at der er noget ballade af racistisk karakter, siger Eva Ravnbøl.

I italiensk politik er der i øjeblikket en tone, der kan opfordre til de voldsomme ytringer, siger Eva Ravnbøl fra Italien.

- Der er politisk polemik, fordi der sidder en regering, hvor indenrigsministeren, Matteo Salvini, fylder en hel del. Han kommer fra et parti, som favner mennesker fra den yderste højrefløj, og hans sprogbrug mod kriminelle indvandrere kan være ret stødende, siger hun.

Ifølge Eva Ravnbøl mener nogle folk i Italien, at regeringen pisker en stemning op med had til bestemte befolkningsgrupper, og at det muligvis kan vække nogle typer, som tidligere har behersket sig lidt på det område.

Men som nævnt er Lazio-tilhængernes opførsel ikke enestående. Tidligere på måneden var Juventus’ Moise Kean i mange overskrifter, fordi han oplevede racistiske tilråb under en kamp, og i december forsøgte Napoli flere gange at få stoppet deres kamp mod Inter, efter Kalidou Koulibaly oplevede racistiske tilråb.

Lazio angriber medierne

Efter onsdagens kamp tog Lazio afstand fra alle handlingerne og pointerede, at der var tale om et fåtal af fans.

Samtidig angreb klubben medierne for at beskrive handlingerne som noget ’alle’ Lazio-fans foretog sig.

- Lazio tager klar afstand fra den opførsel og manifestation, der på ingen måde matcher de sportslige værdier, som denne klub har arbejdet for og støttet i 119 år, skriver de ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Lazio afviser og udfordrer også mediernes forsimplede tendens til at betragte hele Lazios fanbase som ansvarlig for få personers handlinger, der intet har at gøre med passionen for sporten, skriver de.

Flere af Lazios fans identificerer sig med den yderste højrefløj. Det ærede den tidligere fodboldspiller Paulo Di Canio efter et mål for klubben i 2005, hvor han hilste med strakt arm ud til fansene.

Her ses Di Canio med løftet arm. Billedet er fra 2005 efter en kamp, hvor Lazio mødte lokalrivalerne AS Roma.

I forbindelse med racisme er det ikke første gang, at Lazio bliver nævnt.

Tilbage i 2017 blev de for eksempel straffet med to hjemmekampe uden fans på grund af racistiske tilråb.

Bakayoko gjorde grin med Laziospiller

AC Milan og Lazio mødtes tidligere på måneden i ligaen.

Inden kampen havde Milans Bakayoko og Lazios Francesco Acerbi en kontrovers over de sociale medier – dog uden nogen former for racistiske toner.

Milan vandt kampen, og efterfølgende gjorde Bakoyoko grin med Acerbi ved at holde Lazio-spillerens trøje op foran AC Milans fans.

Det er faldet flere Lazio-fans for brystet, og siden episoden har de flere gange sunget negativt mod Milan-spilleren.

Tiemoue Bakayoko (th.) gjorde efter sejren over Lazio tidligere i april grin med Lazio-spilleren Francesco Acerbi

I onsdagens pokalsemifinale vandt Lazio kampen mod AC Milan med 1-0 og er dermed klar til pokalfinalen.