Fodbold

Thorup har ændret kulturen i Gent - nu kan det kulminere med pokaltitel

Efter Jess Thorup i efteråret tog springet fra FC Midtjylland til Gent, kan han fortælle, at den danske stil er et stykke fra den belgiske.

- Det står godt til i Belgien.

Ordene er Jess Thorups, og de falder på KAA Gents træningsanlæg i den nordlige ende af den belgiske by. Solen skinner smukt og varmt over anlægget. Det samme gør cheftrænerens øjne.

- Familien er glade og tilfredse. Så det går godt, fortæller han med et stort smil.

På det seneste har resultaterne i ligaen ikke været prangende. Mesterskabsspillet har foreløbigt kun givet ét point i seks kampe. Men alene kvalifikationen til netop slutspillet var en succes for klubben. Samtidig er Gent kvalificeret til pokalfinalen, hvor Mechelen fra den næstbedste række venter. Kampen om pokalen spilles onsdag den 1. maj, og den kan blive det resultatmæssige højdepunkt i esbjergenserens udlandskarriere.

- Det at komme ud og prøve kræfter med en så stor liga som den belgiske, som vel rangerer lige under de her top fem ligaer i Europa, er stort.

Men starten har ikke været uden udfordringer.

Meget autoritet

Har du kunne mærke på spillerne, at din stil har været lidt anderledes?

- 100 procent. Jeg er mig som person. Det er også det, de får at se - også som leder. Jeg gør det formentlig anderledes end andre. Også anderledes end andre trænere, de har haft hernede, som jeg hører det. Jeg snakker med spillerne. Min dør er åben. Jeg har individuelle snakke, evalueringer og alle de ting. Det er de slet ikke vant til. De ser bare på en seddel, om de spiller.

- Der er meget autoritetstro hernede. Også for min stab omkring mig. De nævner mig ikke ved navns nævnelse. De kalder mig bare coach. Det er nogle ting, man skal vænne sig til, at man på den måde er højt i hierarkiet, og der meget autoritet. Men jeg prøver ligesom at bringe det ned til jorden og sige: 'Prøv hør, jeg er en del af den her klub. Vi skal sammen skaffe nogle resultater'. Det, synes jeg, at jeg har haft succes med, fortæller Thorup og fortsætter:

- Der vil være pres på. Og det skal man håndtere. Og den erfaring kan jeg ikke købe for penge. Så den skal jeg selvfølgelig lære at gebærde mig i - det her politiske spil. Jeg kom herned til en trup med mere eller mindre landsholdsspillere fra de respektive lande, og der skal man være stærk som person og være tro mod sin egen filosofi og person. Så der har jeg måtte tage nogle opgør, som har gjort, at jeg nu står rigtig stærkt, fordi det har lykkedes, det jeg har gjort.

Jess Thorup startede trænerkarrieren i Esbjerg. Herfra gik den over U21-landsholdet til FC Midtjylland, hvor han og holdet blev danske mestre i fjor. Nu er han i Belgien. Men ambitionerne rækker længere.

- Vi alle har drømme, og det skal vi have. Det kunne da godt være, at det var en af de store ligaer, man havde en drøm om. Men lige nu er alt mit fokus på at gøre det så godt som muligt her. Og gør man det, ja, så kan det jo være, at der åbner sig en dør et andet sted.