Fodbold

Hvad er der sket med Pione Sisto?

Kommentar: TV 2 SPORTs vært på spansk og italiensk fodbold kigger frem mod weekendens LatinoBold og på Pione Sistos aktuelle situation i Celta Vigo.

Der var engang, for ikke så længe siden faktisk, hvor det var umuligt at komme udenom ham – humørbomben fra Herning. Pione Sisto.

Han var her, der og alle vegne. Profil og fast starter på det danske VM-landshold, stor stjerne på et tophold i La Liga og et særdeles varmt navn på rygtebørserne, der sendte ham til alverdens storklubber. Det var fantastisk at følge med i hans succes.

I dag er det alt sammen fortid.

Når vi lørdag aften fra klokken 20 på TV 2 SPORT viser kampen mellem Sistos Celta Vigo og Messis FC Barcelona, ved vi slet ikke, om han er på banen. Eller i truppen for den sags skyld. For bare et år siden var han første mand på holdkortet og gik tilmed under kælenavnet ”Assisto” – på grund af sine mange oplæg til mål. I en længere periode var det kun Messi, der lavede flere. I denne sæson står Sisto noteret for én assist. Efter 35 runder.

I løbet af de sidste to måneder har den 25-årige dansker i snit spillet seks minutter per kamp for sit hold.

Flere gange har han været sendt helt op på tribunen.

Instagram

Måske derfor har han haft ekstra god tid til at kaste sig over de sociale medier.

For få dage siden udråbte han sig selv som den ’mest hadede person i Danmark’ under VM i sommer. Det skete på Instagram, hvor han også fortalte sine mere end 60.000 følgere, at han har lært sig selv at elske sine ’hatere’ – som han samtidig gik i debat/dialog med.

I vores fodboldstudie op til kampen lørdag aften, forsøger vi at dissekere Sistos aktuelle situation og ageren. Vi vil bruge en del tid på at snakke om sårbarhed og selvtillid i professionel fodbold. Ekspert Kasper Lorentzen kommer til at være åben om de hårde tider i sin karriere.

For hvorfor har Pione Sisto behov for at buldre ud med dette lige nu? Det er snart et år siden, VM sluttede. Er det et udtryk for offermentalitet, eller har han en pointe, vi bør lytte til og tage til efterretning?

Det sker midt i en sort tid rent sportsligt, og objektivt set kunne man nemt argumentere for, at Sisto burde koncentrere sig om sin træning i klubben og spillet på banen, så han hurtigst muligt kan komme tilbage i topform.

Uanset hvad, er det mentale aspekt interessant. Fodbold er blevet så gigantisk big business, at det kan være svært at forstå. Presset har aldrig været større på så mange spillere. Mennesker. De står der, midt i det hele; den ene dag er de helte. Et splitsekund senere genstand for alverdens urimeligheder og ubehageligheder fra dem, der kort forinden hyldede dem. Det er råt.

Og selvom den kradse kritik følger med og næppe kan udryddes, kan det vel godt gøre ondt. Helt ind i sjælen... Men er der plads til det i topfodbold? Er der plads til et følsomt sind? Jeg siger ikke, det er det, Pione Sisto har eller havde. Det ved jeg ikke. Jeg stiller bare spørgsmålet.

Man kan mene, hvad man vil. Er det pjat, eller er det et problem?

Tilbage står bare, at – den ellers altid glade – Sisto har haft det rigtig dårligt efter VM i sommer og sportsligt stadig ikke et kommet ovenpå. Det er trist og tankevækkende.

Jeg har mødt ham flere gange. Jeg var tæt på landsholdet før og efter VM i Rusland i sommer. Her talte jeg flere gange med en smilende, imødekommende og reflekterende Sisto, der faktisk stikker ud som en af de rareste og gladeste fodboldspillere, jeg har mødt.

Nu, et år senere, kan jeg ikke genkende ham. Desværre. Jeg håber på snarest muligt at se ham igen. Den gode, gamle udgave. Ham, der scorer. Og smiler. Og gerne allerede lørdag aften – på græstæppet på Balaidos mod FC Barcelona – på TV 2 SPORT.

Håber, I vil kigge med fra klokken 20.