Fodbold

Bror og agent afviser rygter om ’mentale problemer’ hos Sisto

I Spanien taler man om personlige og mentale problemer hos Pione Sisto, der har haft det svært i spanske Celta Vigo i denne sæson.

Spekulationer om Pione Sistos ve og vel i Celta Vigo har fyldt mere og mere i den seneste tid, og i det spanske florerer rygterne om personlige problemer uden for banen.

Instagram har danskeren delt flere opslag med motiverende og selvransagende citater, mens han også har erklæret sig selv ’den mest hadede person i Danmark’ under VM-slutrunden i sommer.

Journalister ønsker han ikke at snakke med, men ifølge hans bror og agent, Angelo Sisto, er der intet om snakken – Pione Sisto har det godt.

Der tales om personlige og mentale problemer, og han har endda været helt ude af truppen ved flere lejligheder

Xosé Ramón Castro, sportsredaktør på La Vox de Galicia

- Jeg kan ikke genkende det billede. Overhovedet ikke. Pione er stadig, som man kender ham. En glad person, der er meget udadvendt, og som har det godt med de folk, han omgås.

- Pione er stadig Pione, som man kender ham, men det er klart, at ser man på hans performance og på klubbens situation, så er der en række ting at arbejde med i forhold til, hvordan han skal agere og håndtere det, fortæller Angelo Sisto til TV 2 SPORT.

I rollen som rådgiver for sin lillebror medgiver Angelo Sisto dog stadig, at Celta Vigo-spilleren har nogle udfordringer, han kæmper med i det spanske.

Pione Sisto. Den mest hadede person i Denmark under VM. Undgå ikke dine modstandere. Tro mig. De er dine 'bedste venner', skriver Sisto blandt andet på Instagram.

- Det har ikke været selvtilliden, der har været problemet her. Det har mere været udfordringen i forhold til, hvordan man kan opveje det her fokus på fodbolden trods den snak og det pres, der kan komme – både fra medier, men også fra tilskuere og så videre. Det er det, han arbejder på og har gjort i et stykke tid nu, fortæller han.

- Man snakker om mentale problemer

Lørdag aften så den 24-årige kantspiller til fra bænken i hele kampen, da Celta Vigo slog Barcelona med 2-0 i La Liga.

I sæsonens hidtil 36 kampe er danskeren kun startet på banen otte gange - senest i januar. 22 gange er han startet på bænken, mens han slet ikke har været i truppen til seks opgør i La Liga, hvor det er blevet til to mål og en assist.

Det står i skarp kontrast til sidste sæson, hvor han var fast mand på holdet og på et tidspunkt kun var overgået af Lionel Messi i antallet af assists. Her var han på banen fra start 21 gange og sluttede sæsonen med fire mål og ti assists.

Jeg kan ikke forstå, at man er bekymret

Angelo Sisto, storebror og agent

En af de journalister, der gentagne gange har forsøgt at tale med Sisto, er Xosé Ramón Castro, sportsredaktør på lokalmediet La Vox de Galicia, og i hans miljø er historien om danskeren en anden.

- Der tales om personlige og mentale problemer, og han har endda været helt ude af truppen ved flere lejligheder. Man taler om, at han har flyttet meget rundt, og at de danske spillere – før Daniel Wass og nu Mathias Jensen – forsøger at hjælpe ham, men at det er et mentalt problem, som han er nødt til at løse selv.

- Vi spørger ham ikke, for han har ikke givet nogen interviews i halvandet år. Hvis vi spørger klubben, siger de, at det er interne problemer, som de forsøger at hjælpe ham med, fortæller spanieren.

’Han er fuldstændig forsvundet’

Uanset Pione Sistos situation uden for grønsværen, kan man dog ikke stille spørgsmålstegn ved de ovenstående kampstatistikker i denne sæson.

Heller ikke Angelo Sisto, der særligt peger på en generelt turbulent sæson i Celta Vigo, hvor man har skiftet træner tre gange i sæsonen.

- Han har jo også selv haft nogle udfordringer i forhold til, hvordan en situation som denne skulle håndteres. Det har medført ny spillestil og en ny træner, der skal se spillerne an og som muligvis heller ikke haft mulighed for at se ham an i forhold til at bruge ham noget mere i truppen. Så det er en af de primære årsager, der er til det, fortæller han.

Det er også en del af forklaringen i det spanske mediemiljø, selvom det ikke fortæller hele historien om Pione Sistos nedtur i denne sæson.

- Jeg tror, han kom mærket tilbage fra VM, og så må man vel bare sige, at han er eksploderet på negativ vis. Han er fuldstændig forsvundet. Han var førstevalg for den første af de tre trænere, holdet har haft i år, og scorede endda et super mål i Valencia på første spilledag, men har siden spillet dårligere og dårligere, mener Xosé Ramón Castro.

Det er jo ’gåden Sisto’ efterhånden, fordi hans niveau er faldet på så kort tid. Det er et temmelig brat fald

Flemming Toft

- Før var han en spiller, der kunne være blevet solgt for 20-30 millioner euro (150-220 millioner kroner, red.) til en engelsk klub. Nu er han intet værd.

Forstår ikke folk bekymring

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger er Dansk Boldspil Union (DBU) opmærksomme på danskerens situation og har også rakt ud til Sisto uden held.

Det samme har en række bekymrede personer fra Sistos tid i Danmark før skiftet til Spanien, men her er det heller ikke lykkedes at få hul igennem til den 24-årige midtjyde.

Men det er ganske enkelt unødvendigt, mener Angelo Sisto.

- Det kan jeg ikke forstå. Pione er Pione, som han altid har været. Men det er klart, at når man ser på hans form på banen og på statistikkerne, er der nogle ting, der måske skal arbejdes med. Og det er jeg som rådgiver meget opmærksom på.

Alt, hvad du vil have, er på den anden side af frygten, lyder det i et af Sistos opslag.

- Jeg har løbende dialog med klubben om hans situation omkring fremtiden, men også om den nuværende situation, han står i. Så nej, jeg kan ikke forstå, at man er bekymret. Unge spillere har nogle opture, men også nedture ind imellem, og det kendetegner unge spillere, siger han.

Som en del af arbejdet for at få Pione Sisto tilbage på samme niveau som tidligere, fortæller Angelo Sisto samtidig, at han holder samtaler med flere mentaltrænere, som han viderebringer til sin lillebror og klient.

Landsholdet er ikke længere et tema

Pione Sisto var på banen i alle fire kampe for Danmark ved sidste sommers VM-slutrunde, og han var også med i de tre efterfølgende landskampe.

Mod slutningen af året blev kantspilleren henvist til bænken, og i landsholdets hidtil to kampe i år har Sisto slet ikke været med i truppen.

Og det er der meget lange udsigter til, at han kommer igen, spår TV 2 SPORTs fodboldekspert, Flemming Toft.

- Sisto er et forhenværende kapitel på landsholdet, som det ser ud nu. Det er jo ’gåden Sisto’ efterhånden, fordi hans niveau er faldet på så kort tid. Det er et temmelig brat fald.

- Der er tre etaper i hans landsholdskarriere under Åge Hareide. Først troede Hareide rigtig meget på ham. Så kom næste, hvor Hareide gav ham rigtig meget spilletid – mere end han måske havde fortjent, specielt i perioden omkring VM og lige efter. Og så er det tredje, at han nu er helt ude, og jeg tror ikke, de tænker mere på ham i landsholdsledelsen, fortæller Toft.

Da Pione Sisto i sommeren 2016 skiftede FC Midtjylland ud med Celta Vigo, skrev han under på en femårig kontrakt.

Så selvom han til sommer stadig har kontrakt på to år mere med den nordvestspanske klub, virker det ifølge fodboldeksperten ikke sandsynligt, at han stadig deler omklædningsrum med Mathias Jensen og Andrew Hjulsager efter sommerens transfervindue.

- Som det ser ud nu, er det ikke på Sistos egne præmisser, hvad fremtiden bringer med hensyn til klubskifter. Så skal han op på et langt højere niveau, og han skal være meget mere stabil som person og som fodboldspiller.

- Jeg har fornemmelsen af, at Celta Vigo vil forsøge at komme af med ham, eventuelt på en lejeaftale. Det bliver svært at sælge ham. De vil selvfølgelig håbe på, han kommer tilbage, men nu er der jo altså ikke ret meget spilletid tilbage i sæsonen, så jeg tror, det bliver en ny klub til Sisto under en eller anden form, siger Flemming Toft.

Mens Sisto har kæmpet med formen, har Celta Vigo kæmpet for overlevelse i denne sæson, og med lørdagens sejr over Barcelona ligger klubben fem point over nedrykningsstregen med to kampe tilbage af sæsonen.