Fodbold

Tottenham klar til CL-finale efter utroligt comeback

Med tre mål blev Lucas Moura helten for Tottenham mod Ajax i Amsterdam. Matthew Childs / Ritzau Scanpix

Med et mål seks minutter inde i dommerens tillægstid sørgede Lucas Moura for, at Tottenham skal spille Champions League-finale mod Liverpool.

For første gang nogensinde skal Tottenham spille den afgørende kamp om trofæet med de store ører. Finalepladsen i Champions League blev sikret med en 3-2-sejr over Ajax i Amsterdam.

Christian Eriksen og co. tabte den første semifinale 0-1 og var bagud 0-2 ved pausen i returkampen på Johan Cruijff ArenA onsdag aften, men leverede et storslået comeback takket være Lucas Mouras hattrick.

Brasilianeren satte det sidste mål ind i dommerens sjette tillægsminut, og så gik Tottenham videre på reglen om flest scorede mål på udebane.

Dermed bliver Eriksen den første dansker i en Champions League-finale siden Daniel Agger i 2007. I finalen får Tottenham engelsk modstand i form af Liverpool, der sendte Barcelona ud tirsdag aften.

Ajax - Tottenham 2-3 (3-3)

  • 5' 1-0 Matthijs de Ligt (assist: Lasse Schöne)
  • 35' 2-0 Hakim Ziyech (assist: Dusan Tadic)
  • 55' 2-1 Lucas Moura (assist: Dele Alli)
  • 59' 2-2 Lucas Moura
  • 90+6' 2-3 Lucas Moura (assist: Dele Alli)
  • Advarsler: 3 til Ajax, 2 til Tottenham

Lyn-analyse

FULDSTÆNDIG vanvittig fodboldkamp, som så ud til at være afgjort efter de første 45 minutter, da Ajax førte 2-0 og samlet 3-0. Tottenham kom med et tryk i anden halvleg, der havde Premier League-tempo - offensiv tilgang og så med et ekstra kort i luftspillet i form af Llorente. En kamp, som i sidste ende kunne have gået begge veje, med store målchancer til begge hold. Men Tottenham løb med det hele i 96. minut.

Sådan forløb kampen

Af Ritzau

To danskere var i startopstillingen for Ajax. Lasse Schönes tilstedeværelse på midtbanen var ventet, mens Kasper Dolbergs ditto i angrebet var overraskende.

Han var da også tiltænkt en plads på bænken, men David Neres' skade under opvarmningen banede vej for den blonde dansker. Både Dolberg og Schöne blev skiftet ud i anden halvleg.

Første halvleg var endnu en pragtpræstation af Ajax, som de færreste havde regnet med skulle spille en stor rolle i turneringen.

Først vendte Ajax et hjemmenederlag på 1-2 til samlet sejr på 5-3 over Real Madrid i ottendedelsfinalen, og i kvartfinalen blev Juventus sendt ud - ligeledes med en sejr på fremmed græs.

I kvartfinalen blev forsvarsspilleren Matthijs de Ligt den store helt, da han scorede det afgørende mål med hovedet mod Juventus, og onsdag aften brugte han samme legemsdel til at bringe Ajax foran.

Bare fire minutter var spillet, da holdkammerater tiltrak så meget opmærksomhed, at Matthijs de Ligt næsten udækket kunne stige til vejrs og heade Lasse Schönes hjørnesparksservering i nettet til 1-0.

Kampen var begyndt i et hidsigt tempo med Ajax som den mest toneangivende, men Tottenham kom også til muligheder.

Kort efter den første scoring var udligningen tæt på, da Son Heung-mins formodede indlæg ramte stolpen. Midtvejs i halvlegen blev sydkoreaneren spillet fri til en god chance, men afslutningen var for blodfattig.

Men Ajax var generelt bedst og understregede, at holdets succes langt fra er en tilfældighed. Efter 35 minutter blev det vist på smukkeste vis.

Donny van de Beek førte bolden frem fra midten af banen, afleverede til Dusan Tadic, der fandt Hakim Ziyech i feltets ene side. Ziyech trak lidt ind i banen og sendte med et fremragende spark bolden ind i modsatte side af målet.

Utroligt Tottenham-comeback

Efter pausen angreb Tottenham aggressivt fra start, men det var et kontraangreb, der gav gevinst efter ti minutter. Lucas Moura var manden bag reduceringen, der gav engelsk håb.

Det lod til at ryste Ajax, for bare fire minutter senere blev der også udlignet.

Fernando Llorente misbrugte fra klos hold, men i det tætbefolkede felt, opsnappede Moura bolden og afdriblede flere Ajax-spillere, inden han scorede til 2-2.

Nu manglede Tottenham bare et enkelt mål, men Ajax kom mere til sig selv og var tæt på 3-2, da Ziyech ramte stolpen med godt ti minutter tilbage.

Den store Tottenham-chance skulle dog komme. Eriksen sparkede hjørnespark, og Jan Vertonghen headede på overliggeren efter 86 minutter.

Fem minutter blev lagt til, og da den var ved at rinde ud, skete det så. Moura var igen på spil og ved at fuldende sit hattrick skabte han eufori hos Tottenham, mens Ajax-spillerne kort efter kastede sig i græsset.