Fodbold

Arsenal-stjerne frygter for sin sikkerhed: Dropper europæisk finale

Henrikh Mkhitaryan kommer ikke til at spile finale i Europa League. Det er usikkert for ham at rejse til Baku.

Arsenal og klubbens armenske stjerne Henrikh Mkhitaryan har besluttet, at han bliver hjemme, når holdkammeraterne rejser til Baku for at spille finale i Europa League mod Chelsea.

Der har i flere år været politiske spændinger mellem Armenien og Aserbajdsjan, og beslutningen er truffet af hensyn til Mkhitaryans sikkerhed. Det har nemlig ikke været muligt at garantere, at det vil være risikofrit for Mkhitaryan at Aserbajdsjan.

- Den slags kampe kommer ikke så ofte for os spillere, så jeg må indrømme, at det gør rigtig ondt at gå glip af den, skriver Henrikh Mkhitaryan på Twitter.

På sin hjemmeside skriver Arsenal, at klubben har gjort det europæiske fodboldforbund UEFA opmærksom på problemstillingen. Det har dog ikke ført til hverken ændringer eller garantier for spillerens sikkerhed, og hverken klubben, Mhitaryan eller hans familie ønsker at risikere noget.

- ’Micki’ har været en nøglespiller for os på vores vej mod finalen. Derfor er det et stort tab for os som hold. Men vi er også meget kede af, at en spiller kommer til at gå glip af en stor, europæisk finale under disse omstændigheder, skriver Arsenal.

Aserbajdsjan og Armenien strides om Nagorno-Karabakh-provinsen, der ligger i Aserbajdsjan. Gennem flere år har området dog været kontrolleret af etniske armeniere. Både kristne armeniere og muslimske aserbajdsjanere gør krav på regionen, og i foråret 2016 mistede over 110 personer livet i kampe om området. Den samme konflikt kostede 30.000 mennesker livet tilbage i 1990'erne.

Finalen spilles den 29. maj, og optakten til kampen har handlet om meget andet end fodbold. Blandt andet har Arsenal tidligere udtrykt bekymring over sikkerheden i Baku, ligesom klubben har kritiseret tilhængernes rejsemuligheder og det faktum, at hvert hold kun har fået 6000 billetter stillet til rådighed.