Fodbold

Brøndby straffet for homofobisk sang og fyrværkeri

Fodboldens Disciplinærinstans har tildelt Brøndby en bøde i forbindelse med kampen mod FC København den 14. april.

Brøndby får tirsdag en ny bøde for homofobiske sange.

Superligaklubben får en bøde på 175.000 kroner for homofobiske tilråb og ulovligt brug af fyrværkeri i kamp mod FC København 14. april.

Det har Fodboldens Disciplinærinstans besluttet, skriver Dansk Boldspil-Union (DBU) på sin hjemmeside. Instansen havde selv besluttet at åbne en sag mod Brøndby for homofobiske sange før kampen, som blev fanget på tv-billeder.

I sin kendelse skriver instansen, at "de pågældende sange er af krænkende, nedsættende eller diskriminerende karakter omhandlende et andet menneskes seksuelle præferencer".

FCK får også en bøde på 150.000 kroner af instansen for ulovligt brug af fyrværkeri i forbindelse med kampen.

Flere homofobiske sange

Sagen om homofobiske sange blussede op i ugen op til det københavnske lokalderby. Det startede i Odense, hvor OB's tilskuere sang en homofobisk sang rettet mod FCK-spilleren Viktor Fischer.

Få dage senere sang Brøndbys fans "Viktor Fischer, han er gay (homoseksuel, red.), allez, allez", da klubben gæstede FC Nordsjælland i Farum.

Det kostede Brøndby en bøde på 25.000 kroner, som blev givet den 12. april. To dage senere var den så gal igen, da Brøndby og FCK tørnede sammen. Da spillerne inspicerede græstæppet før kampen, kunne sangen igen høres fra tilskuerpladserne.

- Jeg er utrolig skuffet. Det er enormt uacceptabelt. Det er vigtigt, at vi kommer det til livs. Alle mennesker er lige, og vi tager dyb afstand fra det, sagde Brøndby-formand Jan Bech Andersen ifølge B.T. kort efter sangen.

Truede med at afbryde kampen

Forud for opgøret havde kampens dommer Jørgen Daugbjerg Burchardt slået fast, at han var parat til at afbryde kampen, hvis der blev sunget homofobiske sange. Sådan gik det dog ikke.

- Brøndbys fans var smarte nok til at synge det inden kampen, så vi kunne få spillet kampen, og alle dem, der kom og ville se Danmarks største fodboldkamp, kunne få lov til at komme hele vejen gennem kampen. Der skulle ikke fløjtes af. Der har været meget snak om det her i løbet af ugen, sagde Viktor Fischer til 3+.

Divisionsforeningen meddelte op til kampen, at alle kampe i spillerunden i Superligaen ville blive indledt med en aktion fra spillernes side.

Med et banner med teksten 'Sammen mod homofobi' stod spillerne inden kampene samlet og markerede, at "tolerance og fællesskab er blandt fodboldens grundværdier".

Flere anførere i Superligaen, herunder FCK's Andreas Bjelland, Vejles Jacob Schoop og AaB's Rasmus Würtz, bar også anførerbind i regnbuefarver.