Hareide tvunget ud i to overraskelser - eller hvad?

16x9
Åge Hareide udtog lørdag sin bruttotrup. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Klumme.

Landstræner Åge Hareide var tvunget til at udtage to spillere til EM-kampene mod Irland og Georgien - to der blev sat uden for og ikke kom med til VM-slutrunden sidste sommer. Nu er Daniel Wass og Riza Durmisi igen med i landsholdstruppen.

Fordi Hareide blev tvunget til at udtage dem. Ikke bogstaveligt - for han bestemmer jo selv. Men Daniel Wass kom med, fordi han har haft kontinuerlig succes i spanske Valencia. Riza Durmisi er med, fordi landstræneren i den grad har savnet en venstrebenet venstreback. På den måde kunne Hareide ikke komme udenom to, der har været sat uden for døren.

Daniel Wass og Hareide skændtes i medierne i juni sidste år, da Wass ikke blev VM-udtaget. Vi sad godt nok begge to samtidig og ventede på visum på den russiske ambassade kort før slutrunden, for Wass var stærkt inde i billedet. Men den røde spilledragt kom aldrig til at vise sig frem på Den Røde Plads med hans navn på ryggen.

De to var ikke helt enige om hvorfor. Hareide mente, at Wass selv havde fravalgt landsholdet ved at melde fra til først med turen til Japan i 2016 og senere til nogle af VM-kvalifikationskampene. Landstræner-duoen udtog igen Wass til blandt andet mødet med Kasakhstan, men fik igen Wass-afbud. Det fik Hareide til at udtale til TV 2 SPORT:

- Han valgte selv at stå uden for, og så fik andre chancen og slog til. Der blev skabt et hold fuld af loyalitet, sagde Hareide.

Wass opfattede det, som om landstræneren kaldte ham illoyal, og det ville han ikke finde sig i. Så skændes de i mediehøjde, og Wass sagde yderligere, at kommunikationen i DBU havde været for dårlig i forhold til hans seneste afbud. Det var af 'personlige årsager', man blev enige om at kalde det 'en skade' - og så spillede Wass dagen efter udmeldingen mod Barcelona. Fanden var løs i det offentlige rum.

Uenighed, kalder Åge Hareide 'fejden' mellem spiller og træner. Og uenighed gør som bekendt stærk, som samfundsrevseren Poul Henningsen engang formulerede det. Netop 'uenighed' synes Hareide er i orden. Jeg lader lige et PH-citat følge med her: 'Respekten for uenigheden er en sikring mod forstening'. Og nu er en tilsyneladende stærkere udgave af Daniel Wass tilbage på landsholdet.

Næppe nok til en startplads mod Irland 7. juni, men det er en Wass, der har spillet samtlige kampe for Valencia, der sluttede som nummer fire og fik en Champions League-plads. Valencia kom i pokalfinalen og i semifinalen i Europa League. Han er mere end nogen allround brugt, som højre kant, højre midtbane, højre back. Et valg til bruttotruppen, som Hareide var 'tvunget til' på sæsonens præstationer. “

- Og fordi Wass gerne vil spille på landsholdet, som nordmanden formulerer det.

Durmisi ligner en starter

Så er der Riza Durmisi, den næsten glemte lille terrier, der også skiftede klub sidste sommer. Hareide har også skiftet mening om ham, hvis man kan sige det på den måde.

- Durmisi kender til truppen, han kender landsholdssystemet, han har været med fra min start, siger Hareide.

Durmisi flyttede fra Betis til italienske Lazio, mens der blev spillet VM uden ham, men har blot været med fra start i to ligakampe. Han har spillet 16 af de 23 landskampe under Hareide, lignede et stykke af den faste krank, men røg i opløbssvinget før de andre tog til Rusland. Og siden ingen Durmisi.

Han råbte ikke op, men klemte dog lidt bitterhed ud af ærmet:

- Åge har foretrukket en højrebenet spiller på min plads og spillere, der kan kaste lange indkast.

Fortællingen fra kulissen lyder på 'uenigheder' mellem Hareide og Durmisi - blandt andet om spilforståelse.

Nu er han altså med igen som den eneste venstrebenede back - og hvis ellers den fysiske form og spilforståelsen er den rigtige, ligner han en starter mod Irland. For så kan Jens Stryger Larsen få sin vante plads i den anden side.

Broen er dermed genopbygget - tidligere også for Andreas Bjelland, den tredje af de vragede til VM, og den tredje med en åbenlys kritik og skuffelse af fravalget. Bjelland kom med i efteråret mod Irland.

Åge Hareide har valgt. Overraskelserne var Wass og Durmisi, nyvalg (igen) til Robert Skov og indtil videre ingen Jacob Bruun-Larsen, der ellers var Hareide-spået til noget stort.

Det skal nok komme - af sig selv. Her behøver landstræneren ikke føle sig tvunget.