Fodbold

Aston Villa vinder milliardkamp og er tilbage i Premier League

Aston Villa vandt med 2-1 over Derby i den direkte duel om oprykning til verdens største fodboldliga.

Efter tre år i Englands næstbedste fodboldrække er Aston Villa tilbage i Premier League. Det står klart efter sejren i playoff-finalen over Derby.

Finalen regnes for den mest værdifulde kamp i verden, fordi vinderen ifølge revisions- og konsulentfirmaet Deloitte siker sig knap 1,5 milliarder kroner i forbindelse med oprykningen til verdens største fodboldliga.

Aston Villa 2-1 Derby

  • 1-0 Anwar El-Ghazi (44')
  • 2-0 John McGinn (59')
  • 2-1 Martyn Waghorn (81')
  • Gule kort: Anwar El-Ghazi og Conor Hourihane (Aston Villa), Mason Bennett, Fikayo Tomori og Harry Wilson (Derby)
  • Tilskuere: 85.826 på Wembley

Tre år i Championship

Norwich og Sheffield United sikrede sig oprykning til Premier League i kraft af første- og andenpladsen i Premier League.

Aston Villa sluttede på femtepladsen i Championship og skulle derfor ud i playoffkamp om oprykning. Holdet vandt samlet 3-2 over West Bromwich, mens Derby slog Leeds med 4-3 samlet.

Finalemodstanderen Derby har ikke været i det fineste selskab siden 2008, mens Aston Villa i 2016 rykkede ned efter 28 år i Englands bedste fodboldrække.

Udvalgte danskere i Aston Villa

  • Kent Nielsen 1989-92
  • Peter Schmeichel 2001-02
  • Thomas Sørensen 2003-08
  • Martin Laursen 2004-09
  • Jores Okore 2013-2016

Birmingham-klubben blev i slutningen af 2000'erne nummer seks i Premier League tre år i træk, men derfra gik det stille og roligt ned ad bakke.

Lavpunktet kom i 2015/16-sæsonen, hvor nedrykningen blev en realitet med fire spillerunder tilbage. Aston Villa vandt blot 3 kampe i sæsonen, hvor den skrabede 17 point sammen i alt - tredjedårligst i Premier Leagues historie.

Sidste år nåede Aston Villa også frem til finalen, hvor de tabte til Fulham.

Sådan forløb kampen

/ritzau/

Aston Villa-spillerne kunne slippe jublen løs efter en hæsblæsende slutfase, hvor Derby pressede hårdt på efter at have reduceret til 1-2 ni minutter før tid.

Tættere på end en række nærgående indlæg kom holdet dog ikke, og dermed er det Aston Villa, der følger Norwich og Sheffield United op i det fineste selskab.

Aston Villa kom på sejrskurs mod slutningen af en chancefattig første halvleg, da Anwar El-Ghazi kastede sig frem og stødte et præcist indlæg fra højre side i mål med hovedet.

Dermed kunne manager Dean Smith og hans mænd tage en 1-0-føring med til pausen, og Smith har formentlig været tilfreds med holdets defensiv, der formåede at holde Derby fra de store chancer.

Derby har med Frank Lampard som manager opbygget et hold med flere spændende lejespillere, der er i overskud i storklubberne.

Men hverken Mason Mount fra Chelsea eller Liverpool-ejede Harry Wilson blev den håbede trussel, og et kvarter inde i anden halvleg blev det for alvor svært.

Et indlæg fra venstre blev rettet af og slog en stor bue ind i Derbys straffesparksfelt. Målmand Kelle Roos kom helt skævt ud af sit mål og fik ikke fingre i bolden, og så kunne John McGinn pande den i det tomme mål.

Jack Marriott fik reduceret ni minutter før tid, men målet ændrede ikke på, at det var Aston Villa, der sikrede sig den økonomisk lukrative oprykning.

Aston Villa har vundet det engelske mesterskab syv gange, senest i 1981. Året efter nåede klubben også helt til tops i Europa Cup for mesterhold.