Fodbold

Derfor er der flere penge i oprykningskamp end Champions League-finalen

Med oprykningen til Premier League kommer Aston Villa til at tjene over en milliard fordelt over de næste tre sæsoner.

Aston Villa kan se frem til at få andel i en yderst lukrativ pengepulje, når de næste sæson skal spille Premier League.

Mandag eftermiddag vandt de 2-1 over Derby i playoff-finalen på Wembley, og sejren sikrer dem minimum 1,43 milliarder kroner over de næste tre år.

Det gør den isoleret set til en mere økonomisk attraktiv gevinst end Champions League-finalen, som Liverpool og Tottenham skal spille i weekenden på Atletico Madrids hjemmebane, Wanda Metropolitano.

Det fortæller Dan Jones, som er partner og formand Deloitte Sports Business Group i England.

- Champions League-finalen tiltrækker måske et større publikum verden over af de to kampe, men da Liverpool og Tottenham allerede har sikret sig en plads i Champions League næste sæson og en forholdsvis lille bonus (knap 56 millioner kroner, red.) til vinderen, er den garanterede finansielle gevinst signifikant større for kampen i det nordlige London end i Madrid, fortæller Jones i en opgørelse fra Deloittes hjemmeside.

Mindsteværdien på de 1,437 milliarder kroner dækker over to puljer:

  • Cirka 803 millioner kroner indtjenes i Premier League-sæsonen 2019/20 som en del af den tv og kommercielle omsætning, ligaen indtjener.
  • Det resterende beløb (634 millioner kroner) kommer som en slags faldskærmspenge, hvis klubben rykker ned igen i første sæson. Dem vil klubben få fordelt over 2020/21- og 2021/22-sæsonen. Faldskærmspengene skal ses som en støtte til klubberne, så de ikke kommer i økonomiske problemer med så store kontraster fra omsætningen i Premier League til lavere engelske rækker.

Skulle oprykkerholdet overleve den første sæson i Premier League vil indtjeningen blive endnu højere. Ifølge Deloitte vil beløbet i stedet hedde 2,536 milliarder kroner. Det vil sige over en milliard kroner mere, hvis klubben redder sig i den første sæson.

Sam Boor, senior manager hos Deloitte Sports Business Group, fortæller, at den øgede indtjening kommer til at gavne oprykkerholdene markant.

- En oprykning til Premier League sikrer klubberne en økonomisk ressource til at lave en strategisk investering både på og uden for banen, da distribueringen af omsætningen mellem Premier League-klubberne er relativ lige. Det giver de oprykkede klubber en chance for at undgå nedrykning, når de kommer dertil.

- Men signifikante investeringer for at fastholde en status som Premier League hold er risikofyldt og garanterer ikke sikkerhed. De seneste sæsoner har vist, at nogle oprykkerklubber overlever med begrænset brug af penge, mens andre er rykket ned på trods af store investeringer.

Nedrykning kan ikke undgås med brug af penge

Norwich og Sheffield United sluttede på henholdsvis første- og andenpladsen i Championship i denne sæson og rykker op i Premier League sammen med Aston Villa.

I de seneste 10 sæsoner har 19 af de 30 oprykkerhold undgået nedrykning i deres første sæson. I sæsonen 2017/18 klarede alle oprykkerholdene det. Hvilket var første gang i seks år. I den netop overståede sæson var Wolverhampton de eneste oprykkere, som også er at finde i Premier League i næste sæson.

Herunder kan du se, hvilke tre hold der over de sidste 10 sæsoner er rykket op fra Championship til Premier League.

Ved siden af holdets navn står der, hvad holdenes placering blev i deres efterfølgende sæson i den bedste engelske række. Placering nummer 18, 19 og 20 er lig med nedrykning.