Fodbold

Klubikon hyldet i rørende afsked med Roma efter 18 års tro tjeneste

Der blev sagt farvel til et af fodboldens helt store klubikoner, da Daniele De Rossi søndag aften spillede sin sidste kamp for AS Roma.

Den italienske fodboldspiller Daniele De Rossi har trukket den ikoniske røde Roma-trøje over hovedet mere end 600 gange til en kamp i sin fodboldkarriere.

Søndag aften gjorde den karismatiske midtbanespiller det så for sidste gang i denne omgang, da han sluttede sæsonen med AS Roma med en sejr på 2-1 mod Parma. En kamp, de mange tusinde tilskuere ikke vil huske for noget spillemæssigt eller de tre point, men farvellet til én af klubbens største spillere i historien vil aldrig blive glemt.

Roma-fansene hyldede klubhelten før kampen med en fornem tifo, og klappede De Rossi af banen, da han efter 82 minutter kunne lade sig udskifte og modtage sin hjembys hyldest efter 18 års tro tjeneste.

- Du repræsenterede os på banen i 18 år. Fra nu af vil vi altid repræsentere dig. Vi er alle Daniele De Rossi, lød teksten på tifoen.

Også efter kampen blev fansene længe på Stadio Olympico for at takke en bevæget Daniele De Rossi, der gik en æresrunde på det olympiske stadion i Rom efter i 18 år at have svedt, blødt, grædt og kriget for sin hjerteklub og nu fortsætter karrieren et endnu ukendt sted.

Men det var ikke kun fansene, der skulle sige farvel til ét ikon, for den tidligere italienske landsholdsspiller er farvellet til AS Roma som at sige farvel til sin familie.

- Ingen vil nogensinde elske jer, som jeg gør, lyder det blandt andet i et længere og følelsesladet afskedsbrev fra Daniele De Rossi til den eneste klub, han indtil videre har repræsenteret i sin karriere.

Kærlighed fra barnsben

Allerede som barn faldt Rom-fødte De Rossi pladask for lokale AS Roma.

Det første fodboldsæt blev i de mørkerøde Roma-farver, som den lille dreng voksede op med en stor drøm om endda at kunne repræsentere.

- Når jeg ser tilbage på det billede af mig som dreng, går det op for mig, præcis hvor heldig jeg har været. En lykke, jeg aldrig har taget for givet, men også en lykke jeg aldrig nogensinde kan være taknemmelig nok for at have oplevet. Det har været en lang rejse, en begivenhedsrig og intens rejse, men altid en rejse drevet af min kærlighed til denne klub, skriver De Rossi i sit afskedsbrev.

Efter at have spillet sin ungdomsfodbold i en forstadsklub, fik Roma i år 2000 øjnene op for De Rossi, der dengang gjorde sig som angriber.

Et år senere fik han sin debut for sit yndlingshold i en Champions League-kamp mod belgiske Anderlecht som 18-årig. Få år senere var han fast mand på midtbanen i Roma, hvor han modtog dessiner fra sit helt store idol Francesco Totti.

Tak til Totti

- Tak til Francesco. Det anførerbånd jeg bar, arvede jeg fra en brors arm. En fantastisk kaptajn og den mest favorable fodboldspiller, jeg nogensinde har set i Roma-trøjen. Det er ikke alle, der får lov til at spille sammen med deres idol i 16 år, lyder den flotte tak til læremesteren Totti.

Den tidligere Roma-kaptajn er dog langt fra den eneste, der modtager et dybtfølt tak fra De Rossi, der nu har spillet sin sidste kamp for hovedstadsklubben i denne omgang.

De Rossis egen mor og far får ligeledes en hyldest med på vejen for at have lært deres søn, 'de gode værdier'. Værdier, De Rossi selv viste, ti år efter sin største triumf, VM-sejren med Italien. Her deltog De Rossi i begravelsen af landsholdets tidligere materialemand Pietro Lombardi, der døde som 92-årig. Lombardi fik De Rossis guldmedalje med på sin sidste rejse.

Derudover får alle holdkammerater og trænere, den medicinske stab og ikke mindst alle Romas fans får et mindst ligeså stort tak med på vejen.

- Tak til hver eneste Roma-fan, mine fans. I dag tillader jeg mig selv at kalde jer for 'mine fans', fordi jeg var én af jer. Den kærlighed I altid har vist mig, har hjulpet mig til at fortsætte på banen. I er stadig grunden til, hvorfor jeg valgte denne by og det liv igen og igen.

Roma før alt og alle

Det har ikke været fordi, De Rossi ikke har haft favorable muligheder for at spille fodbold på andre, mere fornemme adresser i fodboldeuropa end Stadio Olympico i Rom.

Flere gange har storklubber som Chelsea og Real Madrid været meldt interesseret i De Rossis kvaliteter, der i en årgang fik flere eksperter til at regne ham som én af verdens bedste midtbanespillere. Men hver eneste gang lyttede De Rossi til det bankende Roma-hjerte. Han skulle ingen steder.

Det havde nok i sidste ende sikret De Rossi flere trofæer. På de 18 år i Roma er det 'blot' blevet til to pokaltitler og en supercup. Smertelige nederlag har der været væsentlige flere af. Særlig nederlaget til ærkerivalerne fra Lazio i pokalfinalen i 2013 satte sine spor. Nøjagtig samme dato, den 26 maj, som De Rossi her fem år senere spiller sin sidste Roma-kamp.

- Vi troede alle, at vi aldrig kom til at smile igen. Det troede jeg også, skriver De Rossi som noget af det sidste i sit takkebrev til de trofaste Roma-fans.

- Men jeg så en tatovering på en fan med teksten, ' 27. maj 2013, og vinden blæser stadig'. Jeg kender ikke ejeren af de tatovering, men jeg ved, at vinden også stadig vil blæse den 27. maj i år.

Hvor Daniele De Rossi blæser hen og fortsætter sin karriere, er der endnu ikke kommet noget ud om. Det er heller ikke det vigtigste for den nu 35-årige midtbanespiller. Det vigtigste var et ordentlig farvel med sit livs kærlighed, AS Roma. På hjemmebanen, Stadio Olympico.

- Jeg har aldrig følt jeres kærlighed, som jeg har gjort de sidste par dage. Det har været fuldstændig overvældende og har rørt mig dybt ind i sjælen. Men nu er den vigtigste gave i overhovedet kan give mig at lade jeres smerte og vrede ligge og igen give fuld support og opbakning til den ting, vi alle har mest kært. Den ting, der kommer før alt og alle - Roma.

- Ingen vil nogensinde elske jer, som jeg gør. Vi ses snart!