Fodbold

I aften kæmper Arsenal for stjerne, der dropper finale i frygt for sin sikkerhed

Henrikh Mkhitaryan er ikke rejst med til Baku, da armenerens sikkerhed ikke kan garanteres. Derfor vil holdkammeraterne vinde for ham.

Arsenal kommer til at mangle en vigtig spiller, når de onsdag aften møder London-rivalerne fra Chelsea i finalen i Europa League.

Henrikh Mkhitaryan er nemlig ikke rejst med til hovedstaden i Aserbajdsjan, Baku, hvor finalen bliver spillet, da armenerens sikkerhed ikke kunne sikres. Der har i flere år været politiske spændinger mellem Armenien og Aserbajdsjan, og det har nemlig ikke været muligt at garantere, at det vil være risikofrit for Mkhitaryan at rejse til landet.

Det er en skandale, at han ikke kan spille på grund af det

Bernd Leno, Arsenal-målmand

Derfor fremhæver Arsenal-spillerne inden kampen, at de vil besejre Chelsea, vinde trofæet og tage det med hjem til holdkammeraten.

- Vi skal spille for ham og for de spillere, der er ude med en skade. Hvis vi vinder kampen, er sejren for dem alle, siger Sokratis Papastathopoulos ifølge Independent.

Midtbanespilleren Granit Xhaka påpeger samtidig, at kampen også er vigtig for den kommende sæson for Arsenal, da en sejr vil give dem en billet til Champions League.

- Selvfølgelig er vi skuffede over, at han ikke her. Han er meget vigtig for os, og vi vil give trofæet til ham. Vi har været i Europa League to gange i træk, men en klub som Arsenal skal være i Champions League. Det er en vigtig kamp for os, da vi vil give Champions League tilbage til tilhængerne, siger den schweiziske midtbanespiller.

Mkhitaryan ærgrer sig

Arsenal-målmanden Bernd Leno er bestemt heller ikke stor fan af, at de må undvære den kreative midtbanespiller.

- Det er en skandale, at han ikke kan spille på grund af det. Han har arbejdet hårdt hele sæsonen og kan så ikke spille en så stort finale på grund af noget politik. Det er virkelig trist for ham, siger Leno.

Hovedpersonen selv ærgrer sig også over, at han ikke er med.

- Den slags kampe kommer ikke så ofte for os spillere, så jeg må indrømme, at det gør rigtig ondt at gå glip af den, skriver Henrikh Mkhitaryan på Twitter.

Mkhitaryan-fans stoppet i gaderne

Arsenal har tidligere skrevet på sin hjemmeside, at de har gjort det europæiske fodboldforbund UEFA opmærksom på problemstillingen. Det har dog ikke ført til hverken ændringer eller garantier for spillerens sikkerhed, og hverken klubben, Mkhitaryan eller hans familie ønsker at risikere noget.

- ’Micki’ har været en nøglespiller for os på vores vej mod finalen. Derfor er det et stort tab for os som hold. Men vi er også meget kede af, at en spiller kommer til at gå glip af en stor, europæisk finale under disse omstændigheder, skrev Arsenal.

Spillerne ville i stedet vise sin støtte til Mkhitaryan ved at varme op i tøj med ’Mkhitaryan’ skrevet på trøjen. Men UEFA mener, at det vil være et politisk statement, og disse er ikke tilladt inden en kamp.

Polemikken omkring armeneren er allerede at se i gaderne i Baku, hvor to Arsenal-fans med Mkhitaryan på trøjen blev stoppet af politiet.

Det viser en video, som SNTV har offentliggjort på Twitter. Her bliver tilhængerne kort stoppet, inden de får lov til at fortsætte igen.

Aserbajdsjan og Armenien strides om Nagorno-Karabakh-provinsen, der ligger i Aserbajdsjan. Gennem flere år har området dog været kontrolleret af etniske armeniere.

Både kristne armeniere og muslimske aserbajdsjanere gør krav på regionen, og i foråret 2016 mistede over 110 personer livet i kampe om området. Den samme konflikt kostede 30.000 mennesker livet tilbage i 1990'erne.