Fodbold

Eksperter ikke overrasket over mulig Balkan-forbindelse i matchfixing-sag

En kilde tæt på efterforskningen bekræfter over for TV 2 SPORT, at DIF undersøger en mulig forbindelse til Balkan.

Det vil langt fra være overraskende, hvis grupperinger på Balkan er involveret i matchfixing og har udset sig den danske 1. division som mål.

Sådan lyder det fra de to professorer Karsten Fledelius og Christian Axboe Nielsen, to af Danmarks førende Balkan-eksperter, efter TV 2 SPORT fredag kunne fortælle, at Danmarks Idrætsforbund (DIF) nu undersøger spor til bagmænd i det sydøstlige Europa i sagen om mulig matchfixing i 1. divisionsklubben FC Roskilde.

Våben, menneskesmugling og narkotika har været flere kriminelle Balkan-grupperingers foretrukne forretningsområde, men nu har de også fået øjnene op for sport.

- Det overrasker mig ikke. Vi har i de seneste år set, at organiserede kriminelle fra Balkan har kig på matchfixing. De leder hele tiden efter nye muligheder at tjene penge på, fortæller Christian Axboe Nielsen til TV 2 SPORT.

- Det overrasker mig heller ikke, hvis de skulle have udset sig Danmark som mål for den her matchfixing. Både UEFA og FIFA har i de seneste år fortalt, at sådanne grupper går efter mindre lande som Danmark og anden- og tredjerangs ligaer. Det er ’billigere’ at investere i matchfixing her i forhold til store ligaer som Bundesligaen og Premier League. I Danmark kan de gå lidt mere under radaren, uddyber professoren.

Heller ikke hos en anden af Danmarks førende Balkan-eksperter vækker det undren, hvis bagmænd på Balkan skulle have kastet sig over matchfixing som nyt domæne.

Faktisk mener professor i serbokroatisk på Københavns Universitet Karsten Fledelius, at det er ganske oplagt, at DIF retter efterforskningen mod Balkan.

- Det er meget fornuftigt at se mod Balkan i forhold til den slags organiseret kriminalitet. Det har længe været kendt, at der har været meget opfindsomme kriminelle på Balkan. Så det skulle ikke overraske mig, at de også har set en god fidus i matchfixing. De har mange dygtige kriminelle, lyder det fra Karsten Fledelius til TV 2 SPORT.

Flere kilder fortæller om tråde til Balkan

Det er mindre end tre uger siden, at spillere og stab i FC Roskilde holdt et meget omtalt møde, hvor klubbens nu suspenderede træner, Christian Lønstrup, foreholdt sine spillere rygter om matchfixing.

Siden har DIF igangsat en undersøgelse af forholdene i FC Roskilde. Klubbens spillere har stillet deres private konti til rådighed for efterforskningen og nægter ethvert kendskab til ulovligheder.

TV 2 SPORT har siden da været i kontakt med flere kilder i fodbold- og gamblingmiljøet. De fortæller uafhængigt af hinanden om forbindelsen til bagmænd på Balkan - enkelte endda om tråde til mafiaen.

Derudover har TV 2 SPORT fået bekræftet af en kilde tæt på DIF's efterforskning, at de nu ser nærmere på spor til bagmænd på Balkan.

FC Roskildes tidligere assistent John Bredahl, der uafhængigt af matchfixing-sagen blev fyret i FC Roskilde tirsdag, kender ikke til Balkan-bagmænd, men er ikke overrasket over, at sagen har fået et internationalt snit.

- Når man læser om de beløb, der er blevet spillet for i Tyskland, så skal man jo være naiv, hvis ikke man tror, der skulle være noget uldent, siger han til TV 2 SPORT.

- Det er noget, der oser af udenlandsk indblanding af en art, tilføjer han.

Roskilde-ejer håber på klarhed

FC Roskildes ejer, Carsten Salomonsson, kender heller ikke til nogen forbindelse til Balkan, men håber i stedet, at der snart kommer afklaring i sagen.

- Jeg havde hele tiden regnet med, at man ville kigge ud over landegrænser og undersøge alt. Jeg håber, at vi snart kan få noget klarhed over, hvad der foregår, hvis der er foregået noget. Det er jo en sindssyg ulykkelig situation. Vi håber bare på, at der kan komme styr på det her, så vi kan komme videre, fortæller FC Roskildes-ejer, Carsten Salomonsson, til TV 2 SPORT.

Tidligere har Politiken skrevet, at der i tyske kiosker er væddet så mistænkelige beløb på mindst to af FC Roskildes kampe, at spilselskabet Tipico har slået alarm.

DIF ønsker ikke at kommentere på en mulig forbindelse til Balkan.

- Så længe vores undersøgelse står på, har vi ikke yderligere kommentarer, skriver Poul Broberg, der er leder i DIF's matchfixingsekretariat, i en SMS til TV 2 SPORT.