Fodbold

Dansk stortalent: - Du ved aldrig, hvad der kan ske i fodbold

Joachim Andersen blev tirsdag student, men der var ikke tid til at fejre det.

Joachim Andersen er en ombejlet herre. Europæiske storklubber som Manchester United, Tottenham, AC Milan og Arsenal meldes som bejlere til forsvartalentet. Selv med udsigt til en millionløn i fremtiden har han dog holdt fast i uddannelse.

Oftest har han fejret sine største triumfer på alverdens fodboldbaner. Men tirsdag formiddag kl. 11.02 på B-gangen på Albertslund Gymnasium kunne Joachim Andersen glæde sig over en anden stor præstation.

- Jeg er bare utrolig lettet, at det endelig er færdig. Det er fem års hårdt arbejde.

Forsvarstalentet, der til dagligt spiller fodbold i italienske Sampdoria, kunne nemlig kalde sig HHX-student efter et 4-tal i eksamen i faget International Økonomi.

- Det er en utrolig dejlig følelse, siger Andersen med studenterhuen på hovedet og et glas champagne i hånden.

Allerede som 15-årig skiftede Andersen barndomshjemmet i Solrød ud med en fodboldtilværelse på akademiet i FC Midtjylland. Men blot to år efter skrev han kontrakt med Twente. Og efter et par succesrige år i Holland gik turen så til Sampdoria i Italien.

Alt imens at han altså fjernstuderede.

- Jeg var jo 17 år, da jeg skiftede til Holland, og jeg vidste ikke lige, hvor karrieren ville bære henad. Jeg havde taget 1. G i FC Midtjylland, så det var nok en god idé at læse videre på det, for jeg havde også utrolig meget fritid. Ja, så jeg kunne lige så godt gøre det, forklarer Joachim Andersen og fortsætter:

- Det har fungeret på den måde, at jeg har haft to fag af gangen cirka hvert år. Så har jeg haft undervisning på Skype med de forskellige lærer, og så har det egentlig bare fungeret på den måde.

Men det er dog stærkt tvivlsomt om den unge fodboldspiller overhovedet for direkte brug for sin fine eksamen lige foreløbigt. Flere europæiske topklubber er nemlig angiveligt på jagt efter ham. Og en stor kontrakt vil formentlig betyde økonomisk uafhængighed.

- Selvfølgelig kan det være ligegyldigt nu måske. Men du ved aldrig, hvad der kan ske i fodbold. Du kan blive skadet i morgen, så er det altid godt at have at falde tilbage på.

Kort efter fejringen af studenterhuen tjekkede Joachim Andersen tilbage ind i U21-landsholdlejren. Og her kunne landstræner, Niels Frederiksen ønske tillykke med uddannelse, men også glæde sig over den direkte effekt et studie kan have på fodbold karrieren.

- Jeg tror, det er meget sundt, at man har flere ting i sit liv. Hver ting til sin tid. Men det at du kan mentalt kan forlade fodboldverdenen for en stund og have fokus på noget andet. Det tror jeg egentlig gør, at man kobler af på en anden måde og så kommer tilbage med fornyet kraft, når fokus så skal rettes på fodbolden igen, lyderdet fra Frederiksen.

Selv landsholdschefen bifaldt Andersen boglige succes, så var det ikke fripas til fest og farver:

Skal han så have fri til et par byture de næste par dage?

- Nej, det tror jeg ikke, skraldgriner U21-landstræner Niels Frederiksen.

Nej, det skal han selvfølgelig ikke. For han er også et professionelt menneske, som vil gøre alt for at blive helt klar til EM.

Derfor måtte dagens student undvære alkohol og fest.

- Jeg har noget møde her om tyve minutters tid sammen med holdet. Og så skal jeg træne. Så der er ikke noget øl eller noget på menuen til mig i dag, slutter Joachim Andersen smilende.