- Danmark mangler ham, der kan det, Elkjær kunne

16x9
Danmarks Nicolai Jørgensen ærgrer sig efter en stor chance mod Irland. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR.

Hvor er det ærgerligt, at vi gang på gang skal være skuffede over et landshold, der ikke taber. Men det var i sin helhed endnu et knæk til optimismen, til troen, til opbakningen, til begejstringen.

I handskerummet ligger en manual, der fortæller, at mål i fodbold er afgørende for sejre. Det understregede landstræneren igen bagefter. Som han har gjort det før. Men der er sider, der er klistret sammen og ikke sprættet op. For hans landshold laver ikke målene. Chancerne var der i den hæderlige anden halvleg mod Irland. Men hold da kæft, hvor holdet mangler ham, der kan det, Preben Elkjær kunne. Det Jon Dahl Tomasson kunne. Det Ebbe Sand kunne. Det Nicklas Bendtner kunne i sine bedste Bendtner-dage.

Vi har ham ikke! Ganske enkelt. Og så bliver det den jævne mellemvare - uanset at holdet er inde i en efterhånden lang periode uden at tabe. For mange i nutid er udgangspunktet ikke at tabe - 'at holde nullet'. Den er god nok. Men i fodbold gælder det i allerhøjeste grad også - og måske endnu mere - om at vinde. For det er kun vinderen, der kan kalde sig vinder.

Overtaget blev ikke fastholdt

Fredagsbaren var piv-åben for 34.000 feststemte i Parken. Tålmodigheden kom på prøve efter en rædselsfuld 1. halvleg mod irerne, der var indstillet på en grøn omstilling i spillemæssig forstand. Men de danske fans trodsede de hængende mundvige og fællessang blev til mumlen efter 0-0 ved pausen.

Så steg stemningen, da Pierre Emile Højbjerg på eget initiativ løb Strygers aflevering i møde og lagde op til dansk gevinst. Men uha, nej. Vi har et landshold, der sjældent taber, men desværre heller ikke så tit vinder. Så Irland fik lov at udligne. Og så var vi der igen - en afbrudt fest på en aften, hvor landsholdet ellers havde fået sine fans tilbage i rødt og hvidt.

Landsholdet led denne ellers vidunderlige fredag aften under, at hver gang der var tilløb til et dansk overtag, blev det ikke holdt ret længe ad gangen. Det blev aldrig med sammenhæng. Der kom for hurtigt udfald igen.

Landstræneren sagde bagefter, at de potentielle målscorere nok mangler selvtillid. Skal de have den tilbage i vigtige EM-kampe? Skal der skiftes ud? Eller er sagen, at Riget fattes spillere til den slags - at score mål?

Højbjerg bør få startplads

Pierre Emile Højbjerg skal ikke i glas og ramme på grund af dette indhop og scoringen. Men han kom ind med dynamik, en særlig fremadrettet gejst og i tempo-humør. Han satte en ny standard og bør være med fra start næste gang. Mod Georgien mandag.

Jeg er endnu ikke bekymret for, om der spilles EM-kampe i Parken næste år uden dansk deltagelse. Der er et stykke omfartsvej endnu. Og lad mig fastslå, at gruppen ser overkommelig ud. Trods alt.

Men der er grund til bekymring over, at holdet for sjældent vinder. For det koster tilhængere. Nu var de her, de bakkede fantastisk op. DBU har gjort et stort stykke arbejde for at få klaphatten tilbage. Det hele kan hurtigt blive sat over styr og blive til normale tilstande. Og er der noget, fodboldfans ikke vil nøjes med, er det normale tilstande. De vil have noget særligt, noget ekstra - de vil have sejre.