Åge Hareide smurte frisk maling på landsholdet

16x9
Glæde hos Toft og hos landsholdet efter 5-1-sejren over Georgien. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

KLUMME:

Landsholdet fik ny kulør, fodboldens fans fik ny ansigtsfarve. Hareide dyppede penslen i en anden spand end den sædvanlige, og den fornyelse forvandlede nationalmandskabet til et vinderhold.

Ikke at tabe er flot, og 28 kampe på stribe er rigtig flot. Men at 15 af dem er uafgjort, er ikke flot nok, hvis man vil lege med de største. Det kan man kun, hvis man er en vinder. Derfor kom pligtsejren over Georgien som en slags befrielse for spillerne, landsholdets fans og hele fodbolddanmark.

Fordi Åge Hareide blandede nye farver og smurte frisk på. Nicolai Jørgensen har været som et fastnet, når de elleve startende blev lanceret. Men ikke denne 2. pinsedag, hvor der stod Kasper Dolberg på arket. Og denne 21-årige stilhed fra Silkeborg løste et problem, der har været som en afmagt for danske landsholdsangribere. Han optrådte som en rigtig 9'er, selvom der stod 12 på ryggen.

Præcis to år efter, han lavede sit første og eneste mål i den spilledragt, de fleste kun får ved køb, doblede han op. Med en rigtig 9'ers snusen efter, hvor det er bedst at være. Han assisterede til endnu et mål, og på bolden var han generelt smart og passende.

Alt det her efter en sæson i elevatoren. Op og ned. Men én kamp gør det ikke, hører jeg i sidevinden. Nej, men det her var, hvad landsholdet har savnet så længe. Så dyp igen, og giv den anden gang. Så er landsholdet kommet langt som et vinderhold.

Pierre-Emile Højbjerg stod for en særlig dynamik og ivrighed, grænsende til det overbegejstrede, når han fór rundt og deltog i næsten alt. Råbte og skreg på medspillerne, kommenterede begivenhederne, en slags landsholdets Kloge-Åge. Men han tilførte noget kraft; kald det vitaminer.

Og så gav Hareide startplads til FCK-duoen til højre i salen - Peter Ankersen og Robert Skov. Igen en fornyelse, der lige skal tørre, have et par gange mere - så vil de pynte. Skovs debut var godkendt, selvom vi ikke for alvor fik hans venstreben i spil. Han rækker ud efter international rutine, men gjorde det fornuftigt, og det i sig selv er ok for en debutant.

Fornyelsen gjorde landsholdet tidsvarende, for angriberne fik lavet de mål, vi - og de selv - har krævet. På chancerne. Og dem var der mange af mod en baggrund, der var på tilbud. Den fastlåste start-11'er fik et ansigtsløft, og det var, som om hele kollektivet havde været i sminkeboksen. Ikke alt var til udstrakte arme - for eksempel synes jeg, danskerne var for længe om at sætte sømmet i, men det og Georgien blev banket på plads. Og Danmark tog den rigtige vej videre mod slutrunden.

Knægten fra Ajax gav os alle det, vi har savnet. En rigtig 9'er. Det næste bliver vel, at vi får en, der jubler med os, der elsker landsholdet som vindere. Kasper Dolberg: Smil, du er på.