- Jeg vil kalde det en fyring, siger Flemming Toft

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft vurderer, at Åge Hareide ikke har fået valget at fortsætte.

Åge Hareide stopper som dansk landstræner efter EM-slutrunden næste sommer.

På et pressemøde tirsdag annoncerede Dansk Boldspil-Union, at nordmandens kontrakt ikke forlænges, da de i stedet har valgt at skrive kontrakt med Kasper Hjulmand, der fremadrettet skal stå i spidsen for det danske A-landshold.

Selvom Hareide efter planen først stopper ved kontraktudløb, så kan man godt betragte det som en afskedigelse, vurderer TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft.

- Man kan kalde det hvad som helst. Jeg vil ganske enkelt kalde det en fyring. Hverken Åge eller Jon (Dahl Tomasson, assistenttræner, red.) har for alvor været til en snak om fremtiden.

- Det var nok yderst overraskende for Åge Hareide, at han fik at vide, at DBU allerede havde skrevet kontrakt med Kasper Hjulmand, inden de orienterede Hareide om fremtiden. Det er det, som ikke kom helt frem på mødet her, men som jeg har fået at vide i kulissen, siger Flemming Toft videre.

DBU's fodbolddirektør, Peter Møller, afkræfter på pressemødet, at der skulle være tale om en fyring.

- Det her er jo ikke nogen fyring af Jon Dahl Tomasson og Åge Hareide. Deres aftaler udløber, og så er det i vores gode ret til at kigge på, hvad vi så skal på den lange bane. Det vil sige ikke kun lige en måned frem, men fire, seks og otte år frem, siger fodbolddirektøren.

Timingen er ikke god

Præsentationen af Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst sker med over et år til den reelle ansættelse som landstræner, og det kan give anledning til støj på de indre linjer i DBU, vurderer Flemming Toft.

Blå bog: Åge Hareide

Fulde navn: Åge Fridtjof Hareide
Født: 23. september 1953 (65 år)
Seniorkarriere: 266 kampe og 35 mål
Tidligere klubber som træner:

 • 1985-1991: Molde
 • 1993-1997: Mode
 • 1998-1999: Helsingborgs IF
 • 2000-2002: Brøndby
 • 2003: Rosenborg
 • 2003-2008: Norge
 • 2009: Örgryte IS
 • 2009-2012: Viking
 • 2012: Helsingsborgs IF
 • 2014-2015: Malmö FF
 • 2016-2020: Danmark

- Timingen er altid svær at få i balance. Man skal vurdere, om man skal vente og give ro omkring de to landstrænere, eller om man skal melde ærligt ud. Nu er der et helt år til, at de to nye skal træde til. Man kan diskutere timingen, men jeg synes, det er en lidt dårlig timing.

- Det kan give uro. Det kan give uro omkring trænerstaben kontra DBU i nogle situationer. Specielt hvis det ikke går optimalt i efterårets kampe, siger Flemming Toft.

I øjeblikket er Åge Hareide og det danske landshold i gang med kvalifikationen til EM, hvor de efter tre kampe har fem point efter en sejr over Georgien og to uafgjorte kampe mod Schweiz og Irland.

Danmarks næste landskamp er den 5. september, hvor de møder Gibraltar.

Hareide og Danmark
2015
10. december
Hareide fik en toårig kontrakt til at starte med. Jonathan Nackstrand / Scanpix Denmark
Åge Hareide blev 10. december 2015 præsenteret som den nye landstræner for Danmarks fodboldlandshold to dage efter sin sidste kamp med sit tidligere hold Malmö FF.
Her tabte Malmö med 0-8 til Real Madrid.
2016
24. marts
Hareides første landskamp
Åge Hareide ved sin af Jon Dahl Tomasson i sin første landskamp for Danmark. Henning Bagger / Scanpix Denmark
Landstræner Åge Hareide åbnede sin landsholdskarriere i Danmark med en sejr. Et veloplagt og koncentreret dansk landshold sørgede for, at Danmark besejrede Island med 2-1 på MCH Arena i Herning i en venskabskamp.
12. oktober
Danske aviser nedsabler Hareide og landsholdet
Danske aviser viste ingen nåde dagen efter Hareide og Danmarks skuffende 0-1-nederlag hjemme til Montenegro i VM-kvalifikationen. 
2017
25. januar
Fodboldkonflikten
I starten af 2017 verserede fodboldkonflikten i Danmark, hvor Åge Hareide stod på sideinjen. Han opfordrede sine utilfredse spillere og ledelsen i Dansk Boldspil-Union (DBU) til at få løst den øjeblikkelige konflikt med det samme.
31. oktober
Hareide forlænger sin kontrakt
Hareide meddelte den 31. oktober 2017, at hans kontrakt var blevet forlænget. Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark
Her blev det officielt, at fodboldlandstræner Åge Hareide havde forlænget sin kontrakt frem til og med EM-slutrunden i 2020.
Nordmanden fortalte, at det var naturligt, at han fortsatte i sit job efter et stærkt efterår med landsholdet, der sikrede sig en VM-billet.
14. november
Eriksens hattrick sender Danmark til VM
Arkivfoto af Christian Eriksen. PAUL FAITH / Scanpix Denmark
Efter to playoffkampe sikrede Christian Eriksen blandt andet med et hattrick, at Danmark kvalificerede sig til VM i 2018.
15. november
Hareides pointsnit højeste i 99 år
Norske Åge Hareide bragte dansk fodbold tilbage på verdenskortet trods stor skepsis over ham som landstræner. Han sikrede det højeste pointsnit for Danmark i 99 år.
2018
7. juni
Hareide efterlyser positiv debat om landsholdet
Fodboldlandstræner Åge Hareide var træt af at snakke om skader og om spillere, der ikke kom med til VM i fodbold.
I stedet efterlyste han historier og en fodbolddebat, der skulle kaste et mere positivt syn på den kommende VM-deltagelse.
14. juni - 15. juli
Hareide og Danmark ved VM
Danmark ved VM i 2018. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Ottendedelsfinalen blev endestationen for Danmark, da det blev til et nederlag til Kroatien efter en straffesparkskonkurrence. VM-turneringen var Hareides højdepunkt for Danmark.
27. juni
Stor kritik af defensive Hareide
Åge Hareide blev udsat for stor kritik under VM, da nogle mente, at han spillede for defensivt. Det var Hareide dog ikke enig i:

- Det kan vi ikke bruge til noget. Landsholdsfodbold handler om resultater, siger Åge Hareide.
6. juni
Bjelland sur på Hareide
. Matthew Childs / Ritzau Scanpix
Andreas Bjelland var for sur til at tale med Åge Hareide, efter landstræneren overrakte ham beskeden om, at han ikke skulle med til VM, fordi spilleren ifølge Hareide var for skadet og for langt fra kampformen.
Han er en spiller, der af Åge Hareide betegnes som ’voksen og velovervejet’. Derfor overraskede det også landstræneren en smule, at Bjelland valgte at gå til pressen.
- Jeg blev lidt overrasket over det, sagde Hareide.
2019
2. marts
Åge Hareide hyldes som årets træner
Åge Hareide blev for første gang kåret som Årets Træner i Danmark ved et show i Horsens.
13. marts
Hareide afviste kontrakttilbud
Den danske landstræner fik to konkrete tilbud efter VM i Rusland, men den danske landstræner valgte at afslå dem.
12. juni
Hareides kontrakt forlænges ikke
Peter Møller, direktør i DBU, præsentere Kasper Hjulmand som ny landstræner og Morten Wieghorst som ny ass. landstræner. Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix
På et pressemøde meddelte Peter Møller, at Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson ikke forblev trænerduoen, når kontrakten udløber efter EM i 2020.
Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst er det nye trænerpar, der tager over.