Fodbold

- Jeg vil kalde det en fyring, siger Flemming Toft

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft vurderer, at Åge Hareide ikke har fået valget at fortsætte.

Åge Hareide stopper som dansk landstræner efter EM-slutrunden næste sommer.

På et pressemøde tirsdag annoncerede Dansk Boldspil-Union, at nordmandens kontrakt ikke forlænges, da de i stedet har valgt at skrive kontrakt med Kasper Hjulmand, der fremadrettet skal stå i spidsen for det danske A-landshold.

Selvom Hareide efter planen først stopper ved kontraktudløb, så kan man godt betragte det som en afskedigelse, vurderer TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft.

- Man kan kalde det hvad som helst. Jeg vil ganske enkelt kalde det en fyring. Hverken Åge eller Jon (Dahl Tomasson, assistenttræner, red.) har for alvor været til en snak om fremtiden.

- Det var nok yderst overraskende for Åge Hareide, at han fik at vide, at DBU allerede havde skrevet kontrakt med Kasper Hjulmand, inden de orienterede Hareide om fremtiden. Det er det, som ikke kom helt frem på mødet her, men som jeg har fået at vide i kulissen, siger Flemming Toft videre.

DBU's fodbolddirektør, Peter Møller, afkræfter på pressemødet, at der skulle være tale om en fyring.

- Det her er jo ikke nogen fyring af Jon Dahl Tomasson og Åge Hareide. Deres aftaler udløber, og så er det i vores gode ret til at kigge på, hvad vi så skal på den lange bane. Det vil sige ikke kun lige en måned frem, men fire, seks og otte år frem, siger fodbolddirektøren.

Timingen er ikke god

Præsentationen af Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst sker med over et år til den reelle ansættelse som landstræner, og det kan give anledning til støj på de indre linjer i DBU, vurderer Flemming Toft.

Blå bog: Åge Hareide

Fulde navn: Åge Fridtjof Hareide
Født: 23. september 1953 (65 år)
Seniorkarriere: 266 kampe og 35 mål
Tidligere klubber som træner:

 • 1985-1991: Molde
 • 1993-1997: Mode
 • 1998-1999: Helsingborgs IF
 • 2000-2002: Brøndby
 • 2003: Rosenborg
 • 2003-2008: Norge
 • 2009: Örgryte IS
 • 2009-2012: Viking
 • 2012: Helsingsborgs IF
 • 2014-2015: Malmö FF
 • 2016-2020: Danmark

- Timingen er altid svær at få i balance. Man skal vurdere, om man skal vente og give ro omkring de to landstrænere, eller om man skal melde ærligt ud. Nu er der et helt år til, at de to nye skal træde til. Man kan diskutere timingen, men jeg synes, det er en lidt dårlig timing.

- Det kan give uro. Det kan give uro omkring trænerstaben kontra DBU i nogle situationer. Specielt hvis det ikke går optimalt i efterårets kampe, siger Flemming Toft.

I øjeblikket er Åge Hareide og det danske landshold i gang med kvalifikationen til EM, hvor de efter tre kampe har fem point efter en sejr over Georgien og to uafgjorte kampe mod Schweiz og Irland.

Danmarks næste landskamp er den 5. september, hvor de møder Gibraltar.

Hareide og Danmark

 1. 2015

  1. Åge Hareide blev 10. december 2015 præsenteret som den nye landstræner for Danmarks fodboldlandshold to dage efter sin sidste kamp med sit tidligere hold Malmö FF.

   Her tabte Malmö med 0-8 til Real Madrid.

 2. 2016

  1. Hareides første landskamp

   Landstræner Åge Hareide åbnede sin landsholdskarriere i Danmark med en sejr. Et veloplagt og koncentreret dansk landshold sørgede for, at Danmark besejrede Island med 2-1 på MCH Arena i Herning i en venskabskamp.

  2. Danske aviser nedsabler Hareide og landsholdet

   Danske aviser viste ingen nåde dagen efter Hareide og Danmarks skuffende 0-1-nederlag hjemme til Montenegro i VM-kvalifikationen. 

 3. 2017

  1. Fodboldkonflikten

   I starten af 2017 verserede fodboldkonflikten i Danmark, hvor Åge Hareide stod på sideinjen. Han opfordrede sine utilfredse spillere og ledelsen i Dansk Boldspil-Union (DBU) til at få løst den øjeblikkelige konflikt med det samme.

  2. Hareide forlænger sin kontrakt

   Her blev det officielt, at fodboldlandstræner Åge Hareide havde forlænget sin kontrakt frem til og med EM-slutrunden i 2020.

   Nordmanden fortalte, at det var naturligt, at han fortsatte i sit job efter et stærkt efterår med landsholdet, der sikrede sig en VM-billet.

  3. Eriksens hattrick sender Danmark til VM

   Efter to playoffkampe sikrede Christian Eriksen blandt andet med et hattrick, at Danmark kvalificerede sig til VM i 2018.

  4. Hareides pointsnit højeste i 99 år

   Norske Åge Hareide bragte dansk fodbold tilbage på verdenskortet trods stor skepsis over ham som landstræner. Han sikrede det højeste pointsnit for Danmark i 99 år.

 4. 2018

  1. Hareide efterlyser positiv debat om landsholdet

   Fodboldlandstræner Åge Hareide var træt af at snakke om skader og om spillere, der ikke kom med til VM i fodbold.

   I stedet efterlyste han historier og en fodbolddebat, der skulle kaste et mere positivt syn på den kommende VM-deltagelse.

  2. Hareide og Danmark ved VM

   Ottendedelsfinalen blev endestationen for Danmark, da det blev til et nederlag til Kroatien efter en straffesparkskonkurrence. VM-turneringen var Hareides højdepunkt for Danmark.

  3. Stor kritik af defensive Hareide

   Åge Hareide blev udsat for stor kritik under VM, da nogle mente, at han spillede for defensivt. Det var Hareide dog ikke enig i:

   - Det kan vi ikke bruge til noget. Landsholdsfodbold handler om resultater, siger Åge Hareide.

  4. Bjelland sur på Hareide

   Andreas Bjelland var for sur til at tale med Åge Hareide, efter landstræneren overrakte ham beskeden om, at han ikke skulle med til VM, fordi spilleren ifølge Hareide var for skadet og for langt fra kampformen.

   Han er en spiller, der af Åge Hareide betegnes som ’voksen og velovervejet’. Derfor overraskede det også landstræneren en smule, at Bjelland valgte at gå til pressen.

   - Jeg blev lidt overrasket over det, sagde Hareide.

 5. 2019

  1. Åge Hareide hyldes som årets træner

   Åge Hareide blev for første gang kåret som Årets Træner i Danmark ved et show i Horsens.

  2. Hareide afviste kontrakttilbud

   Den danske landstræner fik to konkrete tilbud efter VM i Rusland, men den danske landstræner valgte at afslå dem.

  3. Hareides kontrakt forlænges ikke

   På et pressemøde meddelte Peter Møller, at Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson ikke forblev trænerduoen, når kontrakten udløber efter EM i 2020.

   Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst er det nye trænerpar, der tager over.