Fodbold

Stor overvågning af danske talenter: Flere tusinde scouts ventes på plads

Dortmunds Jacob Bruun Larsen er en af stjernerne på det danske U21-landshold. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Mandag tager Danmark hul på U21-EM i Italien. Modstanderen i første gruppekamp er Tyskland, der er forsvarende europamester.

Massiv overvågning af danske fodboldtalenter. Ganske enkelt. Og tættere end nogensinde tidligere.

Der ventes flere end 2000 såkaldte scouts til U21-EM i fodbold. Danmark indleder mandag aften mod et af favoritholdene, Tyskland.

Det massive opbud er ventet til den slags begivenheder, hvor de største af fodboldens fremtidsfolk er i spil. 10 af de 14 superligaklubber er direkte til stede med folk, der har forstand på at vurdere talenter, men desuden kommer cirka 2000 for at holde øje til nutid eller fremtid.

Agenter, scouts og trænere er på plads i de seks byer, der er værter for dette EM. Og rigtig mange af dem følger de danske spillere på tætteste hold.

Holdet har mere erfaring end i 2015

Danmark har et af de mest lovende mandskaber ved dette EM, hvis vi ser på individualister - og kollektivet. Træner Niels Frederiksen er ikke i tvivl - uden omsvøb kalder han U21-holdet i år for "det bedste hold, vi har haft".

Endda bedre end holdet i 2015, som Jess Thorup trænede, der kom i semifinalen ved EM i Tjekkiet med navne som Jannik Vestergaard, Jonas Knudsen, Viktor Fischer, Pierre-Emile Højbjerg, Rasmus Falck, Riza Durmisi og Pione Sisto. Alle senere A-landsholdsspillere.

- Vi havde gode navne dengang, men spillerne i dag kommer fra større klubber, så på den måde mener jeg, at holdet har mere erfaring fra et generelt højere niveau, siger Niels Frederiksen, der i det nordøstlige Italien træder op til sin tredje slutrunde.

Profilerne er mange, og nu skal de slå igennem på den internationale scene med glubske handelsmænd på tribunerne. Vi nævner i flæng Jacob Bruun Larsen fra Borussia Dortmund, Philip Billing fra Huddersfield og Robert Skov fra FC København. Tre der har været inde over hos Åge Hareide. To med debut.

Der spilles i seks byer med Stadio Friuli i Udine som dansk bane i de to første kampe mod Tyskland og Østrig. Den tredje kamp spilles i Trieste mod Serbien.

Bedre med selvtillid end frygt

Tyskerne vandt EM for to år siden, og Niels Frederiksen har været oppe mod dem to gange tidligere i slutrundesammenhæng. To gange 0-3, men det skræmmer ikke.

- Vi ved, hvad vi kan, vi tror på det, og så må vi se om det er nok, siger holdets forsvarskrumtap Jacob Rasmussen, der netop er rykket ned med italienske Empoli fra Serie A.

Og netop selvtilliden smitter fra de danske talenter.

- Det er bedre med selvtillid end at være bange for at slå til, siger Niels Frederiksen.

Han virkede meget glad dagen før dagen for den øjeblikkelige tilstand hos holdet, men i særdeleshed over, at Marcus Ingvartsen har fået et klubskifte på plads fra det belgiske mesterhold Genk til tyske Union Berlin, der netop er rykket op i Bundesligaen.

- Vi gav Ingvartsen en fridag forleden, så han kunne få sit klubskifte på plads. Nu er der ro på, og jeg glæder mig over, at han nu ser ud til at få mere spilletid, end han fik i Belgien.

Der bliver kigget efter i sømmene, når Danmark møder et på papiret knaldstærkt tysk hold med masser af spillere fra Bundesligaen med Mahmoud Dahoud fra Borussia Dortmund som den absolutte stjerne.

- 'Mo' er en spiller, som kan alt, hvis det lykkes for ham. Han er teknisk dygtig, han kan sætte andre og sig selv i scene, siger hans danske klubkammerat i Dortmund, Jacob Bruun Larsen.

Tyskland er klar favorit, når det går løs et sted mellem Adriaterhavet og Alperne.