Fodbold

Europa lægger mærke til vores talenter, siger udviklingschef

Danmarks Joakim Mæhle med sit andet mål under U21-EM- kampen mellem Danmark og Østrig. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Det går godt for dansk talentudvikling ifølge Dansk Boldspil-Unions talentudviklingschef, Flemming Berg.

Uanset præstationerne ved U21-EM i det nordlige Italien har dansk fodbold den bedste talentmasse nogensinde.

I hvert fald hvis man spørger talentudviklingschef i DBU Flemming Berg under opholdet i Udine.

- Dansk fodbold har meget at glæde sig over - og til. Vi står meget stærkt med talenter, og det er noget, de har lagt mærke til ude i Europa, siger Flemming Berg til TV 2 SPORT.

Det handler ikke kun om U 21 holdet til denne slutrunde, men også de øvrige landshold og i det hele taget talentmaterialet rundt om i de danske klubber. Flere slår igennem som ganske unge - og det glæder udviklingschefen.

- Spillerne er taktisk og teknisk godt uddannede tidligere end før. Klubberne er ganske enkelt blevet dygtigere på det punkt. De unge er meget modne i deres opfattelse af spillet, i deres evne til at se og løse spillet selv. Der har vi lagt meget vægt på de seneste år.

Det er et målrettet talentudviklingsarbejde, som DBU og klubberne har intensiveret i.

- Tidligere lå talentudviklingen for sig selv i klubberne. Nu har de professionaliseret deres talentudvikling voldsomt, og det høster dansk fodbold frugterne af lige nu.

- Der er stor respekt for den danske talentudvikling. Vores status og vores niveau har aldrig været højere - det gælder den samlede talentmasse, siger Flemming Berg.

De unge tager tidligere ud end før, og selvom DBU ikke kan blande sig, er Flemming Berg klar med gode råd hvert år, når sæsonen slutter i landsholdsregi.

- Jeg fortæller spillerne, at de skal være kloge i deres valg. De absolut største toptalenter kan vi ikke holde på i dansk fodbold. De skal bare være fornuftige i deres valg af klub. De skal komme ud i et godt udviklingsmiljø, de skal undersøge for mulig spilletid, og ellers synes jeg, de skal blive hjemme lidt længere. For udviklingen i Danmark og muligheden for at spille på højt niveau, selv som ganske ung, er stor.

Flemming Berg og landsholdsstaben har under U21-slutrunden fået bevis for, hvor meget det betyder, at de unge får spilletid i deres respektive klubber.

Det har det knebet med i for mange tilfælde. Derfor er der brugt tid og kræfter på at få de spillere i kampform - det har ikke været optimalt i en så vigtig turnering.

- Vi kan tydeligt se her, at ikke alle har spillet lige meget i deres klubber - sådan var det ikke for et år siden med dette hold. Der spillede alle. Der er jo ikke noget at gøre ved det, for sådan er situationen, men det er ærgerligt, når vi nu står her i en slutrunde. Så derfor er spilletid ret afgørende for en spillers udvikling og præstationer, siger Flemming Berg.

Danmark spiller sidste gruppekamp mod Serbien søndag aften klokken 21.