Fodbold

VAR i Superligaen kan blive rigtig pinligt, frygter Kenn Hansen

VAR er på vej i Superligaen. Paul Ellis / Ritzau Scanpix

Dansk Boldspil-Union forventes på et bestyrelsesmøde søndag at indføre VAR i Superligaen gældende fra næste år.

VAR (Video Assistant Referee) kommer efter alt at dømme til Danmark. Og det bydes velkommen med verbale roser.

Men videosystemet, som tillader dommerne at gense tvivlsomme situationer, kan paradoksalt nok resultere i endnu mere kritik af dem, der dømmer.

Det mener den tidligere topdommer Kenn Hansen.

- Worst case er, at det bliver rigtig pinligt, siger han til TV 2 om systemet, der sandsynligvis indføres i Superligaen gældende fra 2020/2021-sæsonen.

- Der er rigtig mange fans, der tænker: "Så vil vi slippe for fejl." Men jeg tror, at vi vil snakke endnu mere om dommerne, efter det her bliver rullet ud, lyder det med henvisning til sidste sommers VM, som Kenn Hansens kalder systemets 'store test'.

Vi mener, at tiden er den rigtige nu

Kenneth Reeh, konstitueret administrerende direktør i DBU

- Det giver bare mere brok over dommeren, hvilken kan virke paradoksalt, siger Kenn Hansen.

Færre fejlkendelser - mere fokus

De danske fodboldklubber har anbefalet implementeringen af systemet, og Dansk Boldspil-Union (DBU) og Divisionsforeningen forventes formelt at vedtage VAR på et møde i Italien søndag.

- Ved at give dommerne samme mulighed som tilskuere og tv-seere, der kan gense situationer, bliver der færre fejlkendelser til gavn for alle parter, har direktøren i Divisionsforeningen, Claus Thomsen, givet som begrundelse for klubbernes anbefaling.

Dommere fra ligaer uden VAR har det svært

Jakob Kehlet, dommer

Kenn Hansen anerkender, at der 'ikke er noget dårligt ved systemet', og siger, at 'de store, graverende fejl' bliver fjernet.

- Men omkostningerne er ret betragtelige. Vi har set i kampe – senest til kvinde-VM – at der er situationer, som bliver genvurderet, hvor man tænker: "Hvorfor dømmer de nu det? Det andet var jo næsten mere korrekt." Og så begynder omverdenen først at miste tiltroen til dommeren, siger Kenn Hansen.

Han indstillede selv karrieren i 2015.

- I gamle dage kunne man jo sige: "Han stod nok dårligt (i forhold til situationen, red.)." Men nu vil man sige: "Han har kigget på billederne, og alligevel træffer han en endnu værre beslutning", siger Kenn Hansen.

Følger tendensen

Ved indførelsen af VAR vil Superligaen følge tendensen i fodboldverdenen.

Til sidste års VM blev VAR testet på allerøverste hylde, hvilket fik hele fodboldverdenen til at diskutere videosystemet.

Italienerne, spanierne og tyskerne bruger for eksempel også systemet i deres ligaer.

Fra næste sæson kommer VAR også til den engelske Premier League.

- VAR er kommet for at blive, så det er helt klart et spørgsmål om, hvornår vi hopper med på vognen, sagde Kenneth Reeh, konstitueret administrerende direktør i DBU, i en pressemeddelelse 13. juni.

- Vi mener, at tiden er den rigtige nu, også når vi kigger på de ligaer, vi normalt sammenligner os med, lød det.

En fordel for danske dommere

I Champions League er der i år også indført VAR, og derfor vil det gavne de danske dommere, at det indføres, siger den højest rangerede dommer i landet, Jakob Kehlet.

De store internationale opgaver bliver nemlig givet til dommere med VAR-erfaring, mener han.

- Det er ikke noget, der er meldt officielt ud fra UEFA. Det gør de ikke. Men kigger man på de engelske dommere, som er vant til at dømme i en stor liga uden VAR, så har de ikke fået en eneste af de afsluttende kampe i Champions League, siger Jakob Kehlet.

- Det er ikke fordi, at de er dårligere dommere, men det viser, at dommere fra ligaer uden VAR har det svært.

Til gengæld bliver VAR ressourcekrævende at indføre i Danmark, påpeger Kenn Hansen.