Fravalget af Ebbe Sand kan være rigtigt

16x9
Ebbe Sand tiltrådte per 1. januar i år som sportsdirektør i Brøndby IF. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs fodboldkommentator mener, at den hurtige afskedigelse af Ebbe Sand tyder på et Brøndby i ubalance.

Der er flod - og så er der Ebbe. Tidevandet er faldende i Brøndby, der nu er mester i skiftende personale. Tre trænere og tre sportsdirektører inden for det seneste år. Det kan kaldes overflod.

Et halvt år var, hvad Ebbe Sand fik på posten som øverstbefalende i sportsligt regi. Så kom meldingen - tilsyneladende til offentligheden før end til ham selv. Hvis det er rigtigt, kan det kaldes et kommunikations- og ledelsessvigt, som overhovedet ikke passer til så stort et brand, så stor en forretning, så markant en fodboldklub.

Det er præcis processen, der kan beskrives som besynderlig. Intentionen var formentlig, at gemme ændringerne i den sportslige top til senere på ugen eller begyndelsen af næste uge. Den slags lader sig ikke gøre i en moderne medieverden, der har masser af kilder, masser af lækage-villige i sin omegn. Hvis de havde troet på, at det ville blive indendøre, så har de (igen) været naive på Vestegnen.

Noget nær usynlig

Fravalget af Ebbe Sand kan være rigtigt. Der er ikke sket noget markant siden hans ansættelse, selvom intentionerne blev gjort tydelige. Sand er Brøndby-mand. Sand har de internationale kontakter. Sand er en seriøs og velforberedt mand.

Det sagde de på pressemødet, da han blev præsenteret som Troels Bechs afløser. Og nogenlunde det samme skrev jeg her på tv2.dk - fordi jeg mente det. Fordi jeg troede på Ebbe Sand som en succes i Brøndby.

Men han har været noget nær usynlig - på markedet for køb og salg, og i offentligheden. Og Brøndby er en klub, der relaterer til offentligheden, til folket. De mange fans over hele landet, de mange forretningsrelationer vil se tydelighed.

Ebbe Sand, Jan Bech Andersen og tidligere sportsdirektør i Brøndby, Troels Bech.
Ebbe Sand, Jan Bech Andersen og tidligere sportsdirektør i Brøndby, Troels Bech. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Omvendt synes Carsten V. Jensen at være en rigtig god idé på netop sportsdirektørposten. Han er gammel Brøndby-spiller, har erfaring i gamet fra først og fremmest FC København og også FC Nordsjælland, hvor han i en klub som er mindre i målestokken har præsteret topscouting, handlekraft og købmandsskab.

Ligner Jan Bechs aftryk

Carsten V. er vel nok en af de to bedste sportsdirektører herhjemme, så godt spottet af Brøndby-lejren, mens man kan klandre deres tilsvarende casting af Ebbe Sand - viste det sig. Det er et større nederlag for ledelsen end for Sand.

Hvor meget der er styret af impulsiviteten fra det engelske (læs: Jan Bech Andersen, storaktionær og bestyrelsesformand) kan der kun gisnes om. Men det ligger lige for, at det her (igen) er en af hans umiddelbare handlinger. Jan Bech kan på mange områder sammenlignes med Roman Abramovich i Chelsea. Pendulet svinger alt efter humør.

Jan Bech Andersen ses her under præsentationen af Ebbe Sand som sportsdirektør.
Jan Bech Andersen ses her under præsentationen af Ebbe Sand som sportsdirektør. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Det kan der være noget driftigt i. Noget der får tingene til at flytte sig. Men det kan også få det hele til at virke lidt som et 'galehus'. Den store og stærke og fremragende fanskare er standhaftige - i med- og modgang. Er de ved at miste overblikket, er det helt forståeligt.

De vil stadig gynge på tribunen bag målet. De vil stadig synge med og uden tekst. De vil stadig have Brøndby tatoveret. Men rundt omkring i det ganske land, hvor der er mange Brøndby-tilhængere, vil det begynde at smuldre. Til en start ryster de på hovedet.

Og reaktioner kommer rullende. Hvordan er det, de handler? Hvordan er det, de behandler Ebbe Sand? Et halvt år? Det er ham, der bliver ydmyget, ham på skafottet. Sæt en lyskurv op. Trafikken er voldsom. Ind og ud. Seks forskellige på to sportslige topposter indenfor det seneste år.

Det er Brøndby i tydelig ubalance.