Fodbold

USA er verdensmester

Med finalesejr over Holland er USA's fodboldkvinder verdensmestre.

For fjerde gang i historien vandt USA kvindernes fodbold-VM. Det skete med en sejr over europamestrene fra Holland, som i nationens blot andet VM vandt sin første medalje.

Sverige vandt bronze efter en 2-1-sejr lørdag over England.

USA 2-0 Holland

  • 1-0 Megan Rapinoe (61', straffe)
  • 2-0 Rose Lavelle (69')

USA er det mest succesrige landshold i kvinde-VM's 28-årige historie. De fire guldmedaljer er to flere end Tyskland som nærmeste forfølger.

Læg dertil, at amerikanerne aldrig har forladt en VM-slutrunde tomhændet. Det er således blevet til guld fire gange, sølv én gang og tre bronzemedaljer.

USA er også blevet olympisk mester fire gange i seks forsøg - senest i 2012.

Holland blev i 2017 europamester med finalesejr over Danmark.

Sådan forløb kampen

/ritzau/

De hollandske europamestre forsvarede sig dygtigt og heldigt i en time, men de måtte kapitulere, efter at Megan Rapinoe efter en time gjorde det til 1-0 på et straffespark.

Netop Rapinoe, der nåede op på seks mål og blev delt VM-topscorer, har været en hel del i vælten under turneringen.

På vej mod finalen lagde hun sig verbalt ud med USA's præsident Donald Trump, da Rapinoe sagde, at hun nægtede at besøge Det Hvide Hus i tilfælde af en amerikansk turneringssejr.

Ti minutter efter føringsmålet øgede USA's Rose Lavelle til 2-0, da midtbanespilleren afsluttede en solotur med at hamre bolden i mål fra kanten af feltet.

Hollænderne var presset i bund i store dele af kampen. Kun en række fremragende aktioner i målet fra Sari van Veenendaal hindrede USA i at gå til pause med en solid føring.

Efter den første halve time uden de store chancer til nogen af holdene, endte første halvleg i et amerikansk chanceorgie foran Hollands mål.

Blandt andet fik Sari van Veenendaal med en udstrakt fod prikket bolden ud på stolpen.

USA var tættere på at øge til 3-0, end Holland var på en reducering.

Hollænderne, der i 2017 slog Danmark i EM-finalen og også slog danskerne ud i VM-kvalifikationen, spillede sig ikke frem til de store muligheder. Det blev blot til nogle få afslutninger på mål.