Fodbold

Et 'helvede' venter FCK i Beograd

FC København møder Røde Stjerne i tredje runde af kvalifikationen til Champions League.

Det er ikke en overdrivelse at slå fast, at der venter FC København et 'helvede' i den serbiske hovedstad Beograd tirsdag aften. De danske fodboldmestre står ansigt til ansigt med Balkans største klub, Røde Stjerne - og de vel nok mest aggressive fans overhovedet.

FCK rækker ud efter endnu en plads i mesterholdenes first-class, Champions League-gruppespillet. Røde Stjerne er gærdet, hvor det kan blive svært at komme over. Københavnerne er i gang med sin 25. europæiske deltagelse inden for 27 år.

Og Crvena zvezda, som de siger på serbisk, er ikke hvem som helst - og slet ikke deres tilhængere - eller rettere hooligans. På den sportslige front er Røde Stjerne blot den anden klub fra det østlige Europa, der har vundet mesterholdenes turnering - i 1991 efter straffesparkssejr over Olympique Marseilles. Og i sidste sæsons gruppespil slog de de senere mestre Liverpool 2-0 hjemme i netop Beograd.

Liverpool valgte 'af sikkerhedsmæssige grunde' at lade den Kosovo-fødte Xherdan Shaqiri blive hjemme for ikke at tænde ild til den krudttønde, der var sat frem på Rajko Mitic Stadion. Shaqiri lavede det schweiziske sejrsmål i tillægstiden i 2-1 sejren over Serbien ved VM i Rusland sidste år. Og han 'fejrede' det med at forme symbolet i det albanske flag med hænderne - en dobbelthovedet ørn. En provokation der fik en ekstra tænding til konflikten mellem Serbien og Kosovo, der krigerisk har stået på siden begyndelsen af 1990'erne.

Frygten fra manager Jürgen Klopp, der tog beslutningen om at lade sin spiller blive i Liverpool, men som fik hvisket det som ordre fra den britiske storpolitik, var den serbiske befolknings og mediernes reaktion. Og ikke mindst Røde Stjernes fangruppering. En særlig gruppe der siden begyndelsen af 90'erne har haft stor indflydelse - og også er brugt - rent politisk. Med deres aggressive attitude.

Da Røde Stjerne i sidste sæson mødte RB Salzburg, invaderede de banen iklædt sprudlende fyrværkeri, hvilket betød nul tilhængere til de efterfølgende to udekampe i Champions League.

De to kampe var i Liverpool og i Paris, hvor serberne tabte 1-6, og hvor Paris Saint-Germain ifølge den franske sportsavis L'Equipe anklagede Røde Stjerne for matchfixing. I avisen blev det påstået, at en serbisk klubleder havde spillet på et femmålsnederlag for fem millioner euro. De franske myndigheder og UEFA blev involveret, sagen blev henlagt, og Røde Stjerne rasede.

På den måde har der altid været storm omkring Røde Stjerne - som i en væsentlig bisætning i øvrigt har et stærkt hold. Der er ingen tvivl om, at FC København står over for en voldsom opgave i de to klubbers første møde tirsdag.

Det er hjemme, Røde Stjerne er frygtede. For den særdeles støjende opbakning. Beograd er et 'helvede', som Liverpool-spillerne beskrev det efter kampen sidste år. Eller som Andy Robertson sagde mere direkte: "A different beast at home".

Det har danske klubber tidligere mærket. OB var i Beograd i 2003 og tabte 3-4. En særlig oplevelse i de værst tænkelige omgivelser. Toppen af chikane. En kamp hvor OB's Kenneth Møller Pedersen blev ramt af en sten og i øvrigt en kamp i Odense (2-2), hvor seks serbiske fans blev anholdt.

FCK er uden Andreas Bjellands rutine (skadet), og Rasmus Falck er tvivlsom. Holdet er endnu ikke helt koordineret efter ændringerne, selv om det resultatmæssigt har været en stærk start på efteråret. Spørgsmålet er, om Ståle Solbakken og FCK med tabene af Denis Vavro i det centrale forsvar, Peter Ankersen og Robert Skov har mistet for meget til europæisk avancement.

Der er returkamp i Parken 13. august.