Dansk landstræner har udtaget grønlænder: - Kan sparke en hjørnesofa over Rundetårn

15-årige Asii Kleist Berthelsen er den første grønlænder nogensinde, der er blevet udtaget til en dansk landsholdssamling i kvindefodbold.

Når 15-årige Asii Kleist Berthelsen om to uger møder ind til samling på det danske U16-landshold, så bliver der skrevet historie.

Det er nemlig første gang nogensinde, at en landstræner har udtaget en grønlandsk kvindespiller til en dansk landsholdssamling i udendørs fodbold.

- Hendes niveau er så højt, at hun fortjente chancen. For det første er hun fysisk stærk. Og så sparker hun rigtig, rigtig hårdt. Hun kan jo sparke en hjørnesofa over Rundetårn. Og så er hun meget ærgerrig efter at score mål, siger U16-landstræner Frank Johnsen om den grønlandske goal-getter.

Asii Kleist Berthelsen bringer GSS Nuuk foran 1-0 i finalen ved de grønlandske mesterskaber Video: Mathias Raun

Udtagelse var ikke overraskende

For talentfulde Asii Kleist Berthelsen og resten af fodboldgrønland kom udtagelsen faktisk ikke som den store overraskelse.

- Jeg havde faktisk lidt regnet med det, lyder det smilende fra Asii Kleist Berthelsen, da TV 2 SPORT møder den målfarlige spiller på den grønne kunstgræsbane i Nuuk.

- Vi havde faktisk set den komme, fortæller Kim Godtfredsen, der har trænet Asii Kleist Berthelsen som U13- og U15-spiller i Nuuk.

Alligevel var der masser af glæde at spore hos Asii Kleist Berthelsen, da hun fik beskeden fra U16-landstræneren.

- Jeg er meget stolt. Der er jo ikke andre, der har fået muligheden for at spille for et dansk landshold, lyder det fra den talentfulde spydspids.

Fra Nuuk til Fortuna Hjørring

I sommerferien har U16-spilleren været hjemme i Grønland for at hjælpe GSS Nuuk med at vinde mesterskabet. Blandt andet med to mål i finalen, som GSS Nuuk vandt med 3-1.

Men faktisk har Asii Kleist Berthelsen skiftet fjeldtribunen og det lilla, lokale taktikskur på nationalbanen i Nuuk ud med akademiet i Fortuna Hjørring.

- Vi ved godt, at hvis hun skal udvikle sig, så skal hun uden for Grønland. Det er bedst, at det foregår i Danmark, siger Asii Kleist Berthelsens far, Tønnes Berthelsen, der selv har været anfører for Grønlands fodboldlandshold og tidligere har spillet Fremad Amager.

Fodboldturen til Danmark har været nødvendig for Asii Kleist Berthelsens udvikling. For i Grønland spilles der på grund af kulden kun udendørs fodbold tre måneder om året. Der er ingen turneringsstruktur. Og antallet af kvindespillere er ikke engang registreret.

- Hun har jo spillet sammen med drengene det meste af tiden. Det har hun været nødt til for at blive matchet, siger GSS Nuuk-træner, Kim Godtfredsen.

Vi skal i hvert fald ned og se hendes første landskamp for seniorer på et tidspunkt

Kim Godtfredsen, træner GSS Nuuk

For Asii Kleist Berthelsen har det nye fodboldliv i Danmark været meget anderledes end det, hun har været vant til i Nuuk.

- I Danmark spiller man mange flere kampe. Og der er rigtig mange piger, der spiller fodbold og tager det seriøst.

Vil inspirere unge grønlændere

Men selvom det grønlandske talent ikke længere bor og spiller fast fodbold i Nuuk, så håber hun, at hun kan være med til at inspirere andre kvindespillere i hjemlandet.

- Jeg håber, at andre piger begynder til fodbold og måske prøver at flytte til Danmark, fordi man bliver meget bedre, siger Asii Kleist Berthelsen, der ifølge GSS Nuuk-træneren allerede har gjort sig godt bemærket blandt pigespillere i Grønland.

- Hun har allerede inspireret mange. Der er rigtig mange piger, der allerede har set hende til de forskellige mesterskaber, lyder det fra Kim Godtfredsen.

På boldbanen i Nuuk er man overbevist om, at Asii Kleist Berthelsen engang i fremtiden også kommer til at spille for det danske A-landshold.

- Vi skal i hvert fald ned og se hendes første landskamp for seniorer på et tidspunkt. Det kommer om et par år, lyder det fra Kim Godtfredsen.

Og ifølge den danske U16-træner er der mulighed for, at der bliver grønlandsk folkefest i Danmark om en håndfuld år.

- Hun kan blive en af de bedste. Og A-landsholdet er realistisk nok. Men det er selvfølgelig svært at spå om, når hun kun er 15 år. Men hun har en rigtig god basispakke i forhold til at blive A-landsholdsspiller, lyder det fra Frank Johnsen.

Selv ved det grønlandske stortalent i hvert fald godt, hvordan drømmen lyder.

- Det er jo fedt at komme på det danske landshold, så det håber jeg, at jeg bliver ved med - og måske blive professionel, hvis jeg kan blive det. Det kunne være ret fedt, siger Asii Kleist Berthelsen.

I den kommende sæson fortsætter Asii Kleist Berthelsen på akademiet i Fortuna Hjørring, imens hun skal i 9. klasse.