Stadion kollapsede: - Jeg har ventet på det i 13 år, siger ekspert

Ifølge en ekspert blev hollandske AZ Alkmaars stadion bygget med alt for meget tanke på økonomiske besparelser.

Lørdag styrtede dele af fodboldklubben AZ Alkmaars stadion sammen. Meget overraskende for mange, men ikke for en ekspert.

Ynso Suurenbroek er bygge- og brandekspert. Han er ekstraordinært medlem af det hollandske sikkerhedsråd, der i 2006 fik til opgave at gennemgå byggetilladelsen af stadionet. En opgave, der blev stillet af brandvæsenet i Alkmaar.

Han har efter kollapset et par hårde ord om stadionet.

- En spaghettikonstruktion. Jeg har ventet i 13 år på, at det kollapsede, siger Ynso Suurenbroek ifølge Algemeen Dagblad.

AFAS Stadion kollapsede lørdag.
AFAS Stadion kollapsede lørdag. Foto: Vincent Jannink / Ritzau Scanpix
Stadionet blev opført i 2006.
Stadionet blev opført i 2006. Foto: - / Ritzau Scanpix

Et mere robust stadion var ikke nødvendigt

Da stadionet blev opført i 2006, var brandvæsenet i tvivl om, hvorvidt stadionet kunne klare en eventuel brand.

Kommunen besluttede sig for, at en mere robust version af stadionet ikke var nødvendigt. Det ville have kostet mange flere millioner kroner end de 300, som stadionet i forvejen havde kostet.

Men ifølge Suurenbroek var det ikke kun brandsikkerheden, den var gal med.

- Med den ekstra belastning på solcellepanelerne og stærk vind fra en bestemt vinkel, så får du dette. Men det sker kun, hvis konstruktionen er for svag fra starten, siger Suurenbroek, der også fortæller, at man sparede på stadionets stål ved at bruge tyndere, lettere og billigere stål end anbefalet.

Tidligere direktør afviser anklager

Det var byggefirmaet Midreth, der i 2006 havde ansvaret for opførelsen af stadionet med plads til cirka 17.000.

Joop Leliveld var direktør på daværende tidspunkt. Han afviser, at firmaet bevidst fandt steder at spare og siger, at han ikke forstår, hvorfor stadionet styrtede sammen.

- Vi har ikke anvendt nedskæringer. Stadionet blev opført i overensstemmelse med alle godkendte tegninger og beregninger.

Fodboldklubben AZ Alkmaar vil først kommentere på sagen, når undersøgelserne af kollapset er afsluttede.

AZ Alkmaar spiller torsdag på hjemmebane i Europa League-kvalifikationen mod ukrainske Mariupol. Det er endnu uvist, hvor kampen skal spilles.