Fodbold

Morten Olsen fylder 70 - nu ser han fodbold på en helt anden måde

Morten Olsen fylder 70 år 14. august. Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Den tidligere landsholdsanfører og landstræner fylder 70 år. Efter et halvt århundrede i elitefodbold betragter han i dag spillet på en ny måde.

I næsten 50 år vajede Dannebrog for Morten Olsen og det danske fodboldlandshold, hvor han har været både anfører og træner. Denne onsdag vajer de rød-hvide farver kun for Olsen.

Fodboldkoryfæet Morten Olsen fylder 70 år, og i den anledning har han forladt bopælen i Belgien for at lade sig fejre af sine nærmeste i Danmark.

Den slags er der tid til nu - halvandet år efter det endelige farvel til en aktiv rolle i topfodbold.

- Nu er jeg i Danmark, og det er dejligt. Jeg kan se nogle gamle venner, og det er noget af det, jeg har tid til nu, som jeg ikke havde tid til i samme grad i mit fodboldliv, fortæller Morten Olsen til TV 2 SPORT.

Efter et halvt århundrede i topfodbold nyder Morten Olsen med egne ord den stilhed, der alt andet lige melder sig, når en stor karriere har fået en ende. Men Olsen nyder også at tænke tilbage på det privilegium, han har oplevet som både spiller og træner.

- Det afgørende her i tilværelsen er at kunne finde det rum, og det er lykkedes for mig. Det gør mig lykkelig at tænke tilbage på alle de forskellige ting, jeg har oplevet i de knap 50 år, jeg var i topfodbold.

Morten Olsens spillerkarriere

Disse klubber har han spillet for

1970-1972 B 1901

1972-1976 Cercle Brugge

1976-1980 Racing White Molenbeek

1980-1986 Anderlect

1986-1989 FC Köln

Landskampe

1970-1974 Spillede 5 U21-landskampe for Danmark

1970-1989 Spillede 102 A-landskampe for Danmark

Deltog ved EM 1984 i Frankrig, VM 1986 i Mexico og EM 1988 i Tyskland.

Jeg er da også lige pludselig ’træner’, hvis jeg ser en kamp, og kan finde på at mene: ”Det der kunne laves på en anden måde”

Morten Olsen

Som spiller var Morten Olsen den første dansker, der rundede 100 landskampe. Han deltog i tre slutrunder og bar anførerbindet i 50 kampe, inden han greb taktstokken som landstræner i 15 år.

Det er rigeligt til at gøre ham til den længst siddende danske landstræner, og samlet rækker meritterne til en status som Ridder af Dannebrog og en plads i Fodboldens Hall of Fame.

Morten Olsen stoppede som landstræner, da Danmark kiksede kvalifikationen til EM 2016 efter et samlet playoff-nederlag til Sverige.

Vælger sine kampe med omhu

Til daglig bor Morten Olsen lidt uden for den belgiske hovedstad Bruxelles sammen med sin hustru Mireille og en imponerende skare af dyr. Dådyr, høns og flere forskellige anderacer nyder Olsens selskab i den store have, og han nyder deres.

- Jeg fylder livet med de interesser, jeg har. Jeg tror, mange har set hen til, at de får mere tid til de interesser efter et normalt arbejdsliv. Jeg har det fint med de dage, hvor man står op og siger: "Hvad nu?" Men jeg er så privilegeret, at min kone og jeg altid kan finde på et eller andet. Så der er ikke noget tomrum.

Morten Olsens trænermeritter

Her har han været træner

1989-1992 Brøndby IF

1993-1995 FC Köln

1997-1998 Ajax Amsterdam

2000-2015 Danmark

Det opnåede han

Dansk mester: 1989-1990, 1990-1991

UEFA Cup-semifinalist med Brøndby 1990-1991

Hollandsk mester: 1997-1998

Hollandsk pokalvinder: 1997-1998

EM-slutrunder med Danmark: EM 2004, EM 2012

VM-slutrunder med Danmark: VM 2002, VM 2010

- Jeg ser også stadig fodbold. Ikke så meget, heldigvis. Det er meget normalt, tror jeg. Jeg er da også lige pludselig 'træner', hvis jeg ser en kamp, og kan finde på at mene: "Det der kunne laves på en anden måde", eller: "Det der var flot af både spillere og træneren".

- Sådan ser jeg stadig fodbold. Men jeg vælger mere ud fra, hvad jeg tror, der kan blive en god fodboldkamp. Jeg SKAL ikke se kampe, og jeg er ikke fan af så mange ud over det danske landshold og et par klubber, jeg har haft med at gøre. Dem skeler jeg selvfølgelig også lidt til, men ellers er jeg en neutral tilskuer, der selvfølgelig ønsker at se noget underholdende fodbold.

Stort at se tilbage

Som landstræner så Morten Olsen op mod 500 fodboldkampe om året. Efter at have taget hul på livet som pensionist skal han stramme sig an, hvis han skal runde 50. De dårlige kampe må vige for enten sort skærm eller øvrige kanaler, for selvom kærligheden til fodboldspillet stadig er intakt, er Olsen efterhånden blevet mættet af kedelige kampe.

- Der er nogen, hvis arbejdsliv også er deres liv i al almindelighed. Det har mit arbejdsliv også været - måske også for meget nogle gange. Det har nok gjort, at på et tidspunkt syntes jeg, at det var nok. Og så blev jeg enig med mig selv om, at hvis vi skulle nå noget andet i tilværelsen, så var det nu. Det har jeg ikke fortrudt. Det har jeg ikke.

Morten Olsen sagde farvel til fodbolden med en afskedsreception hos DBU i marts 2016.

En 70-års fødselsdag er en oplagt anledning til at tænke tilbage på de utallige oplevelser, kun få personer kommer i nærheden af. Men det er også en anledning til at tænke på de personer, han delte oplevelserne med.

- Jeg har haft mange store oplevelser med mennesker, som jeg også har klikket med. Gode mennesker som, synes jeg selv, jeg har haft et godt forhold til. Vi har tabt, og vi har vundet - retfærdigt eller uretfærdigt, sådan er fodbolden. Men oplevelserne husker jeg tilbage på.

- Det er også det, man i første omgang taler om, når jeg møder et ansigt, jeg ikke har set i et stykke tid. Det er stort, at jeg har beskæftiget mig med noget, jeg godt kunne lide - og har haft med mennesker at gøre, som jeg godt kunne lide.

Morten Olsen blev født i Vordingborg i 1949. Herunder kan du teste din viden om Olsen:

 1. Hvad hedder Morten Olsen til mellemnavn?

  Du har 0 rigtige

 2. Hvilke dyr er Morten Olsen særligt interesseret i?

 3. Hvad er Morten Olsen udlært som?

 4. Som ung udøvede Morten Olsen en anden sport end fodbold. Hvilken?

 5. I hvilken by har Morten Olsen en vej opkaldt efter sig?

 6. Morten Olsen taler fem sprog: Dansk, tysk, engelsk, flamsk og...

 7. Morten Olsen er passivt medlem i to klubber. Den ene er Vordingborg, den anden er...

 8. Hvor mange gule kort modtog Morten Olsen i sine 102 landskampe?

 9. .

  Hvilket køretøj er Morten Olsen stolt af i sin garage?

 10. Inden Olsen blev landstræner, var han klubtræner i Brøndby, Köln og Ajax Amsterdam.

  Ved hvilken slutrunde forbød Olsen, at spillerne var på det sociale medie Twitter?