Fodbold

Ny Barcelona-spiller takker nej til legendenummer

I 'Latinotanker' kigger Christian Bækgaard hver uge på stort og småt fra fodbolden i Spanien og Italien - op til weekendens kamp på TV 2 SPORT.

Nu er det endelig tid til fodbold fra det sydlige Europa igen. Latinobold kalder vi det. Hver uge sender vi en topkamp fra enten Spanien eller Italien på TV 2 SPORT. Vi åbner fredag aften klokken 20 med opgøret mellem Athletic Bilbao og FC Barcelona.

Her i 'Latinotanker' tager jeg pulsen på, hvad der rører sig i de to fantastiske fodboldlande.

Åbningskamp

Fredag aften klokken 20 går det i gang. Athletic Bilbao får besøg af mestrene fra FC Barcelona. Den allerførste kamp i sæsonen kan noget særligt. Som fodboldelsker har jeg igennem et helt liv glædet mig til den tid på året. Det dulmer farvellet til solen og sommeren en smule, når man ved, at nu er der bold. Det er den der kriblende spænding og nervøsitet. Alt er nulstillet. Det hele starter forfra. Det er en fed følelse…

Og det er det måske især, hvis man holder med FC Barcelona. De har det nemlig med åbningskampe, som jeg har det med Nutella i en pandekage: Det kan de godt li’. I de sidste 10 år har de vundet samtlige åbningskampe. Med en målscore på 39-3. Vanvittigt. Det er små fire mål i snit – pr. åbningskamp. Messi har scoret 14 af dem. Du kan se de 10 resultater herunder. Sidst det gik galt, var i premierekampen tilbage i 2008, hvor Barcelona – og Messi – ude mødte Numancia og tabte 1-0. Til sammenligning har Real Madrid kun vundet deres tre seneste kampe i første runde.

  • 2018: 3-0 hjemme mod Alaves
  • 2017: 2-0 hjemme mod Betis
  • 2016: 6-2 hjemme mod Betis
  • 2015: 1-0 ude over Bilbao
  • 2014: 3-0 hjemme over Elche
  • 2013: 7-0 hjemme over Levante
  • 2012: 5-1 hjemme over Real Sociedad
  • 2011: 5-0 hjemme over Villarreal
  • 2010: 3-0 ude over Racing Santander
  • 2009: 3-0 hjemme over Sporting Gijon
Lionel Messi, som han så ud som 23-årig, i åbningskampen i 2010 mod Racing Santander, hvor han scorede målet til 1-0.

Et slags jubilæum

Når Barcelona fredag aften åbner sæsonen, er det præcis 40 år siden, at Allan Simonsen fik debut for det spanske storhold. Det var den 16. august 1979. Danskeren blev to år forinden kåret til den bedste fodboldspiller i Europa og kostede 13 millioner kroner, da Barcelona hentede ham i Gladbach. Vejle-drengen blev topscorer i sin første sæson. Respekt.

Vidste du?

Kampen mellem Athletic Bilbao og FC Barcelona er også opgøret mellem de slemme drenge – og de knap så slemme drenge. Baskerne var i sidste sæson det hold, der sammenlagt fik flest kort i ligaen. Barcelona til gengæld fik færrest af alle. 117 gule og 5 røde til Athletic. 75 gule og 2 røde til spejderdrengene fra Barcelona.

Frenkie de Jong med nr. 21 for FC Barcelona. Hollænderen ønsker ikke nr. 14 - for bevidst at undgå at blive sammenlignet med Johan Cruyff.

Frenkie de Jong takker nej til trøjenummer

Fredag aften kan Frenkie de Jong få officiel debut for FC Barcelona. Spanske medier har i løbet af ugen spekuleret i, at han har sprunget nogle træninger over, fordi han døjer med en lille skade – men det forventes, at han bliver klar. Hollænderen er skiftet fra Ajax – købt fri for 560 millioner kroner. Han får nummer 21 på ryggen. Klubben havde dog helst set, at det var tallet 14, der skulle trykkes på trøjen.

Men det har Frenkie de Jong sagt nej tak til. Han vil nemlig ikke sammenlignes med en af de største legender i FC Barcelonas historie – en anden hollænder: Selveste Johan Cruyff, der spillede med netop nummer 14 for Holland. Præcis som de Jong skiftede Cruyff også fra Ajax til Barcelona. Det var tilbage i 1973, og han blev dengang verdens dyreste fodboldspiller. I sin første sæson vandt han ligaen med Barcelona og blev kåret til Europas bedste fodboldspiller. Senere blev han den mest succesfulde træner i klubbens historie (siden overgået af Pep Guardiola). Cruyff ønskede at spille med nr. 14 for Barcelona, men dengang var det et krav, at spillerne, der startede inde, skulle have numrene 1 til 11. Da numrene senere hen blev givet fri, var Cruyffs søn, Jordi Cruyff, den første til at få nr. 14 for Barcelona.

Set i det lys kan man måske godt forstå, at Frenkie de Jong ikke har behov for at rende rundt med sin landsmands gamle nummer på ryggen. I stedet vil han spille med nummer 21 som en hyldest til sin bedstefar, der døde på de Jongs 21-års fødselsdag.

Den unge hollænder har i øvrigt også sagt nej til at have ”FRENKIE” printet bag på trøjen. Det kunne trøjefabrikanten Nike ellers godt tænke sig. Og bevares, det ville da også se godt ud. Men heller ikke det ville han være med til. Der skal i stedet stå ”F. DE JONG.”

Det er da egentlig meget god stil.

Krammer / Lammer

I vores Latinobold-univers elsker vi at uddele krammere og lammere. Til dem der gør det godt – og til dem, der lige skal stramme op. I denne omgang ryger der en krammer afsted til det nordlige Spanien – til Athletic Bilbao. Klubben insisterer fortsat på kun at bruge spillere fra Baskerlandet. Klub og fans vil hellere rykke ned, end de vil gå på kompromis. Alligevel har de faktisk som de eneste, sammen med Real Madrid og Barcelona, altid spillet med i den bedste række.

Og det er bare fedt i en tid, hvor fodbolden bliver mere og mere skør og mere og mere kommerciel. Faktisk er de så glade for spillere fra regionen, at de vil holde på dem i al evighed; i denne uge forlængede man med angriberen Iñaki Williams for de næste… ni år. Williams er født og opvokset i Bilbao, og når kontrakten løber ud, er han 34 år. Ifølge det spanske fodboldmedie Marca har han haft problemer med en tånegl, men mon ikke, det er bragt i orden inden kampen mod Barcelona – vi glæder os i hvert fald til at se ham på et udsolgt San Mamés fredag aften.