Fodbold

For fed til fodbold? Og historien om Balotellis scooter-prank

I 'Latinotanker' kigger Christian Bækgaard hver uge på stort og småt fra fodbolden i Spanien og Italien - op til weekendens kamp på TV 2 SPORT.

Nu nærmer weekenden sig endelig igen - og det er så småt tid til Latinobold. Hver uge sender vi en topkamp fra Spanien eller Italien på TV 2 SPORT. Søndag aften byder vi på kampen mellem FC Barcelona og Betis.

Her i 'Latinotanker' tager jeg pulsen på, hvad der rører sig i de to fantastiske fodboldlande. Husk i øvrigt at følge med på Instagram, hvor du til hver spillerunde kan komme med bag kulisserne.

#VALVERDEOUT

Der er spillet én kamp i sæsonen. Alligevel vil et hav af Barcelona-fans allerede af med el jefe, Ernesto Valverde. Under hashtagget #VALVERDEOUT er der søsat en hel kampagne. Bevares, vi fodboldfans er notorisk lidt småsure og ved selvfølgelig altid bedre, men det her felttog ser man alligevel ikke hver dag.

Hashtagget #VALVERDEOUT eksploderede, da Barcelona nærmest blev ødelagt af Liverpool i Champions League-semifinalen i foråret. For andet år i træk måtte klubben ydmyget forlade turneringen. Stemningen blev ikke just bedre, da man tabte pokalfinalen til Valencia.

Og da Barcelona i sidste uge spillede en jammerlig kamp i første runde mod Athletic Bilbao og tabte 1-0, fortsatte vreden verden over; #VALVERDEOUT.

Det er ikke kun resultaterne, der udløser det. Det er i lige så høj grad selve spillet. Ligesom det også er Valverdes skyld, at de milliarddyre spillere Coutinho og Dembele ikke blev en succes. Kreativiteten fejler i øvrigt ikke noget hos de mange 'culés', der ikke længere orker at have den 172 centimeter høje amatørfotograf i spidsen for FC Barcelona.

Hård kost, når man tænker på, at manden kun har tabt fem ligakampe, siden han kom til i 2017. Én i første sæson, hvor man vandt mesterskabet. Og tre i anden sæson, hvor man også vandt mesterskabet. Og så altså sidste uges kamp mod Bilbao.

For fed til fodbold?

To af de største transfers i latinoland denne sommer er Eden Hazard til Real Madrid og Romelu Lukaku til Inter. De to har dog angiveligt haft det lidt for lækkert henover sommeren. Vi kender det jo godt selv, at koldskålen bare smager bedst med et bjerg af kammerjunker - og den kolde rosé drikker jo heller ikke ligefrem sig selv.

Men når man tilsammen er handlet for godt 1,4 milliarder kroner, er det nok fint at holde lidt igen frem mod første arbejdsdag i sin nye fodboldklub. I Italien frygter man i øvrigt, at Lukaku får øjnene op for det italienske køkken...

Lukaku og Hazard i bar mave-selfies som svar på historierne om, at de er mødt op med lidt for meget på sidebenene i hhv. Inter og Real Madrid.

Ifølge internationale medier skulle Eden Hazard være mødt op med syv kilo for meget på sidebenene, mens Lukaku skulle have været et stabilt stykke over de 100 kilo. Begge spillere har på sociale medier svaret igen på anklagerne om, at de simpelthen er for fede til fodbold.

Joaquin - definitionen på en klublegende

Søndag aften viser TV 2 SPORT kampen mellem FC Barcelona og Betis. Her vil banens ældste være Joaquin fra Betis. Alene på grund af ham bør man se kampen. Han tilhører en uddøende race - han er nemlig en vaskeægte klublegende.

Som knægt tog han hver dag bussen en time frem og tilbage fra sit hjem for at træne med på ungdomsholdet i Betis. Han er ud af en søskendeflok på ni, så han måtte klare det selv. Og det gjorde han så. Debut på førsteholdet som 19-årig - og nu 19 år efter er han der stadig. Bevares, han har spillet andre steder i en periode, men vendte hjem til det ikoniske stadion Benito Villamarín som anfører.

Joaquin blev gift i 2005 og havde selvfølgelig Copa del Rey-pokalen med til festen.

Siden har han også købt sig ind i klubben og er i dag en af de største aktionærer; han begrundede det med ordene "Betis er mit liv".

Meget apropos var hele Betis-truppen med til hans bryllup i 2005. Og da gæsterne ankom til festen, blev de mødt af Copa del Rey-trofæet, som Betis netop havde vundet.

Personligt har jeg i mange år haft et svagt punkt for ham. Det begyndte i slutningen af 90'erne og starten af 00'erne, hvor al tiden gik med Football Manager. Her fik en ung Joaquin chancen i startelleveren, og han leverede. På skærmen i drengeværelset, men heldigvis også i den virkelige verden. Selvom det til tider kunne være svært at adskille de to ting.

Joaquin i kamp for Betis - klublegenden er kendt for sit altid gode humør

Ved VM i 2002 blev han allemandseje, da han endte som skurken for Spanien i straffesparkskonkurrencen mod Sydkorea i kvartfinalen. I den forlængede spilletid havde han ellers lavet en assist til Morientes - et golden goal - men målet blev underkendt, fordi bolden var ude over baglinjen, da Joaquin serverede den for Morientes. Problemet var bare, at det tydeligt var forkert. Hård skæbne. Siden dengang har der ligget en spansk landsholdstrøje med navnet Joaquin og nummeret 22 på ryggen hjemme i skuffen hos undertegnede.

Søndag fører han sit hold ind på Nou Camp. Her vil han stå over for den eneste spiller i La Liga, der har lavet flere assists end ham selv; Messi. Sidst Betis og Joaquin var på besøg, vandt de 4-3. Og Joaquin scorede. Selvfølgelig. Det gjorde han i øvrigt også en af de allerførste gange, han mødte Barcelona. Det var i 2002, hvor Betis klaskede catalonierne 3-0. Du kan se referatet, som det så ud i tv dengang, lige her:

Guld fra arkivet: Søndag står Joaquin og Betis overfor FC Barcelona, ligesom de har gjort det så mange gange før. Bl.a. tilbage i 2002 hvor Joaquin førte an i sejren. Video: TV 2 SPORT

Og så lige en krammer

I bedste Latinobold-stil skal der uddeles en krammer eller en lammer. I denne uge ryger der en krammer af sted til Mario Balotelli, selvom han sikkert er mere til kindkys. Angriberen vender tilbage til Italien og sin barndomsby Brescia.

Og pressemødet gik - naturligvis - ikke stille for sig. Flere hundrede fans stod klar og råbte og skreg på 'Super Mario'. Hans mor græd, da hun fandt ud af, at sønnike vendte hjem. Balotelli er vokset op som adoptivbarn i Brescia. Han er oprindeligt født på Sicilien.

Selv gik han i klinch med journalisterne på spørgsmålet om, hvorvidt han var bange for ikke at slå til i byen, hvor han voksede op:

- Det ser ud til, at du er mere bange end mig, lød svaret.

Mario Balotelli til pressemøde i Brescia.

Tidligere på sommeren brillerede han ved at betale en barejer i Napoli 2000 euro for at få ham til at køre direkte i havnen på sin scooter. Fodboldspilleren var på ferie i byen, og på en gåtur ved havnen blev han nærmest omringet af en gruppe lokale.

Herefter gik det hurtigt. Barejeren - kun iført underbukser - takkede ja til væddemålet, fik gang i scooteren og kørte den og sig selv i vandet.

- Den var kun 600 euro værd, har han efterfølgende udtalt om scooteren, der samtidig blev hevet op på land igen.

Man kan mene, hvad man vil om Balotelli. Men lige i denne omgang får han en krammer. Det gør han, fordi han grundlæggende er god lir, fordi han sætter fut i det hele - og fordi han nu er tilbage i Serie A.

Den lokale barejer kunne heldigvis svømme de få meter i land.