Fodbold

Skæbnedag for engelsk traditionsklub: - Det er aldeles skammeligt, siger Neville

Senest klokken 00.59 natten til lørdag dansk tid skal Bury FC have fremlagt en økonomisk plan, der kan sikre klubbens overlevelse.

Deadline-dag.

Og nej, det har ikke noget med fodboldhandler at gøre, men det er derimod sidste dag for Bury FC's ejer, Steve Dale, til at præsentere en økonomisk plan for resten af sæsonen eller sælge klubben, der ellers vil gå konkurs og blive tvangsnedrykket fra de engelske divisioner.

Klubben der blev grundlagt i 1885 og dermed er en af Englands ældste, er i øjeblikket under administration, har 12 minuspoint, har stor spillermangel, og det engelske fodboldforbund har måttet udsætte klubbens førsteholds første seks kampe i sæsonen.

Derudover er klubben også udelukket fra Carabao Cup.

Hårdt slag for fans og Phil Nevilles mor

At det er kommet så vidt gør ondt på klubbens fans samt nuværende og tidligere ansatte. Eksempelvis har klubbens tidligere direktør Joy Hart haft lænket sig selv fast til et nedløbsrør uden for hjemmebanen Gigg Lane i protest mod den upopulære ejer, som hun mener har ødelagt klubbens økonomi, og en kiste med teksten 'RIP Bury FC 1885-?' påskrevet på låget har stået ved direktørindgangen.

Landstræneren for det engelske kvindelandshold i fodbold, den tidligere Manchester United- og Everton-spiller Phil Neville, er også påvirket af Bury FC's nuværende situation, da hans familie er tæt knyttet til League One-klubben.

- Det er formentligt den største dag i deres historie. En af de grundlæggende medlemmer af 'Football League' (ligasystemet under Premier League, red.). I dag kan byen Bury ikke længere have en fodboldklub. Det er aldeles skammeligt. Min mor arbejdede der i 30 år, og min far havde en tribune opkaldt efter sig, siger han ifølge BBC.

Hvor det normalt annonceres, hvem Bury FC møder på hjemmebane næste gang, opfordres klubbens fans nu til at møde op til en demonstration lørdag 24. august.

- Det er så chokerende for mig at tænke over, at de i dag måske ikke længere har en fodboldklub. Min mor (Jill Neville, red.) er knust. Hun sagde op (som klubsekretær, red.) i fredags, fordi hun ikke kunne arbejde under det nuværende ejerskab.

- I dag skal fornuften sejre. Én mand kan ikke stoppe én fodboldklub, som har hundredvis af års historie, med at eksistere. Jeg håber, at fornuften sejrer, og at en eller anden får lov til at købe klubben, så byen igen har noget at være stolt af.

Dale vil redde klubben

Steve Dale overtog i december Bury FC og alle klubbens ubetalte regninger for det symbolske beløb af ét engelsk pund. Men ligesom hans forgængere har også hans redningsforsøg været mislykket.

Torsdag fortalte Bury FC-ejeren til Sky Sports og BBC Radio Manchester, at der var fire interesserede købere, men i et interview med talkSPORT fredag lægger Dale op til, at klubbens overlevelse skal sikres ved hjælp af penge fra fans og det lokale erhvervsliv. For at den kriseramte klub kan køre videre, kræver det ifølge Steve Dale 2,7 millioner pund svarende til godt 22 millioner kroner.

Skulle han alligevel beslutte sig for at sælge Bury FC, forlanger han ifølge The Sun 810.000 pund - godt 6,6 millioner kroner - for sit 'hårde arbejde' i klubben. The Sun skriver, at Bury FC har en gæld på i alt ni millioner pund - godt 74 millioner kroner.

Deadline kl. 00.59 dansk tid

Senest klokken 23.59 engelsk tid (00.59 dansk tid) skal den sunde økonomiske plan eller et salg være præsenteret for EFL (organisationen bag English Football League, niveau 2-4 i det engelske ligasystem, red.). Kun i tilfælde af en nært forestående løsning kan Bury FC måske få sin deadline udskudt med 24-48 timer, har EFL-direktør Debbie Jevans sagt til BBC.

Bury FC med øgenavnet 'The Shakers' blev en del af EFL i 1894, ni år efter sin stiftelse. I sidste sæson rykkede den op fra League Two til League One, der er den tredjebedste række i England, og senest i 1999 spillede Bury FC i det, som vi i dag kender som The Championship, den næstbedste engelske række.

Det er 27 år, siden en klub sidst blev udelukket fra EFL. Både Maidstone United og Aldershot kunne ikke gennemføre 1991/92-sæsonen og blev afviklet. Hvis Bury FC drejer nøglen om, vil det være første gang, at et hold fra den tredjebedste engelske række bliver udelukket.

Bury FC kan også blive den første FA Cup-vinder til at blive udelukket fra EFL. Klubben fra Manchester-egnen vandt turneringen i 1900 og 1903.