Fodbold

Landsholdsspillere søger transferråd hos Dahl og Hareide

Når danske landsholdsspillere skal træffe klubvalg, ringer de gerne til Åge Hareide eller Jon Dahl Tomasson.

Syv spillere i fodboldlandsholdets aktuelle trup har allerede skiftet klub i sommerens transfervindue, og flere kan være på vej inden deadline på mandag.

A-landsholdets trænere følger med spænding transfervinduets udvikling, og de giver gerne deres besyv med, hvis en landsholdsspiller spørger efter råd og vejledning i forbindelse med et klubskifte. Flere benytter sig også af det.

Det fortæller assistenttræner Jon Dahl Tomasson, der mandag præsenterede 22 spillere, som i næste uge skal forsøge at hjælpe Danmark til sejr i EM-kvalifikationen ude mod Gibraltar og Georgien.

- Der er del spillere, der bruger os. Det handler også om spillerens personlighed. Jeg prøver altid at hjælpe dem uden at skubbe dem i en speciel retning.

- Jeg lader dem selv tage ansvar for beslutningen, men understøtter de forskellige synspunkter.

- Vi ser jo gerne, at drengene kommer de rette steder hen. Vi ser af og til klubskifter, som ikke er velovervejede, og det kommer jo ikke landsholdet til gode. Tværtimod, siger Jon Dahl Tomasson.

De kan rådføre sig med landstrænerne

Han nævner forsvarsspilleren Joachim Andersen som et eksempel. Han skiftede denne sommer italienske Sampdoria ud med franske Lyon.

- Jeg havde en god snak med Joachim om hans overvejelser, inden han skiftede. Jeg prøvede ikke at præge ham, men gjorde niveauerne klart for ham. Han er en klog fyr og spiller, siger Jon Dahl Tomasson.

I nutidens fodbold har de fleste spillere folk til at varetage deres interesser på transfermarkedet, men Dansk Boldspil-Unions (DBU) fodbolddirektør, Peter Møller, fortæller, at mange spillere trak på Morten Olsen, da han var landstræner.

- Spillerne har jo deres agenter, så det er tit ude af vores hænder. Men de kan også rådføre sig med landstrænerne. Det ved jeg, at Morten Olsen var med til at indføre.

- Spillerne kunne altid ringe til ham for at høre, hvad han mente. Også i forhold til deres situation på landsholdet, og hvad det ville give dem af muligheder, siger Peter Møller.

Danmark møder Gibraltar på udebane 5. september. Tre dage senere gælder det udekampen mod Georgien.