Fodbold

Eriksen i overskrifter - men ikke de rigtige

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft vurderer Christian Eriksens sommer.

Christian Eriksen er på alles læber - næsten alle. For mens der skrives flittigt om ham i især engelske medier hver eneste dag, så er der larmende tavshed, der hvor han helst ville have omtale - i Spanien.

Vi er på vej ind i sidste uge inden transferdøren hermetisk lukker, og mere og mere tyder på, at Eriksen bliver i Tottenham - ihvertfald indtil nytår. Hans bedende hænder har rakt ud mod FC Barcelona og Real Madrid, men nu synes det langt fra i denne omgang. For de to spanske klubber viser ikke samme interesse som danskeren - og har øjne og tegnebog rettet helt andre steder henne.

Engelske medier kritiserer Tottenham ejer Daniel Levy for forfejlet forhandlingstaktik overfor Eriksen. Normalt får Levy sin vilje på sin helt egen strategi, men dennegang synes der et svigt. Langtidskontrakter i tide til en for Levy fornuftig pris har hidtil været en succes (senest Harry Kane), men ikke med danskeren, som Levy var sikker på, han kunne beholde.

Nej tak til 90 millioner om året

Danmarks nummer 10 kom Levy i forvejen med en udmelding om, at ambitionerne rakte til en af de store spanske klubber. Levy har holdt igen, indtil han mærkede alvoren - også fra manager Pochettino. Nu har han angiveligt tilbudt Eriksen dobbelt op i ugeløn - det vil sige 200.000 engelske pund (ca 1,7 millioner kroner) hver gang, der er gået syv arbejdsdage. 88-90 millioner kroner i årsløn. Det er det næsthøjeste i Tottenham, kun overgået af Harry Kane.

Men Christian Eriksen har efter sigende hovedrystet nej tak til lønforhandling - og dermed forlængelse af Tottenham-kontrakten som udløber næste sommer. Det betyder et rundt nul til Levy og Tottenham, frit slag til Eriksen og hans konto.

Skulle forholdet mellem London-klubben og danskeren - hvad meget tyder på - fortsætte sæsonen ud på de eksisterende præmisser, så kan det blive en lang og frustrerende periode for begge parter. Selvom de på hver sin side er venlige mennesker, så vil krammere og faste håndtryk blive overgået af høfligheds nik. Pochettino og Tottenham har brug for Eriksen, som højest usædvanligt er startet ude i to af de første tre Premier-League kampe. Men hvad vej vil Levy og hans manager kigge, når der nu er købt ind til det Eriksen-exit, der var ventet?

Eriksen er ikke alene

To andre spillere har det ligesom Eriksen - udløb af deres kontrakter næste sommer, men hverken Vertonghen eller Toby Alderweireld vil forlænge nu, så der er frit slag juli 2020. Det har forståeligt nok plaget Pochettino, at han ikke har vidst hverken ud eller ind, og først får ro og vished, når transfervinduet lukker globalt den 2. september. Daniel Levy kommenterer intet, Pochettino gentager: “hvad skal jeg gøre”?, Eriksen lader tiden tale.

Han insisterer på at ville til den iberiske halvø - før eller siden. Han har kategorisk sagt nej til en eventuel Manchester United-kontakt tidligere, hvilket heller ikke gav mening med hensyn til personlige ambitioner, Paris Saint-Germain og Juventus har været i overskrifterne, men ingen af de to klubber har vist offentlig interesse.

Der er ikke krise i Tottenham, selvom sæsonstarten har været skuffende med senest nederlag til Newcastle hjemme. Klubben har for første gang i to år meldt sig på transfer-banen, de har det vel nok bedste stadion i Premier League, de er konstant med i Champions League (finalen sidste sæson), men de mangler godt nok pokaler.

Og mens de andre storklubber er tilført petrodollars, russiske milliardærer og investeringer fra amerikanske business-folk, så er Tottenham blevet en succes på mere traditionel, engelsk vis. Tilbageholden og det man kalder økonomisk bevidst i Daniel Levys hænder. Men denne gang synes the chairman at have taget fejl. Han har ikke kunne tage Eriksen og de to andre videre, han forsøgte med en lejeaftale omkring Giovani Lo Celso fra Real Betis, men endte med at måtte udskrive en check på 55 millioner pund.

Det bekymrer i og omkring Tottenham, at danske Eriksen er frit svævende i en form for uvished. For begge parter. Og som Jason Burt skriver i The Telegraph: “Eriksen giver Tottenham noget, som ingen andre i truppen kan give”.

Nu må vi se, hvor meget Eriksen får lov at give Tottenham.