Fodbold

Landstræner-fravær er sjældent set: - Vi krydser fingre for ham

Med Åge Hareides afbud til landskampen mod Gibraltar bliver Jon Dahl Tomasson stedfortrædende landstræner. De vil sædvanen tro holde en tæt kontakt.

Det er 12 år og tre måneder siden første og eneste gang - hvis vi altså lige ser bort fra den famøse venskabskamp mod Slovakiet, der har etårsdag 5. september, hvor et dansk vikarlandshold tabte 3-0.

Men torsdag, på netop den føromtalte årsdag, i EM-kvalifikationskampen mod Gibraltar prøver det danske A-landshold i fodbold det for anden gang: At spille en kamp uden sin cheftræner på sidelinjen.

Mod Sverige i 2007, i øvrigt skandalekampen hvor Danmark endte med at blive taberdømt 3-0 på grund af en baneløber, havde daværende landstræner Morten Olsen karantæne, hvilket gav daværende assisterende landstræner Peter Bonde det sidste ord.

Jeg er ikke gift med ham, jeg har min dejlige kone, men vi taler meget sammen

Jon Dahl Tomasson om samarbejdet med Åge Hareide

På den sydlige spids af Den Iberiske Halvø vil det være landsholdets nuværende assisterende træner, Jon Dahl Tomasson, der fra sidelinjen kommer til at give de danske spillere dessiner. Landstræner Åge Hareide er blevet hjemme i Molde, da han døjer med infektion i knæet efter en operation.

- Der kommer mere fokus på min person, i forhold til hvis Åge havde været her. Men selve arbejdsmåden og måden vi gør tingene på, tankerne, fodboldfilosofien, visionerne, ændrer sig ikke. Det bliver den måde, jeg altid har tænkt på, siger Jon Dahl Tomasson til TV 2 SPORT.

- Men der er selvfølgelig den helt store forskel, at han ikke er til stede. Det er jeg super ked af og ærgerlig over. Jeg synes også, det er synd for ham, men det drejer sig om hans helbred. Vi krydser fingre for ham.

Tomasson ser intet problem i ny rolle

Hvordan har du det med at skulle over i en ny rolle?

- Det er intet problem. Jeg har masser af erfaring fra klubfodbold (Excelsior, Roda og Vitesse, red.), og landsholdsfodbold har jeg også masser af erfaring med. Jeg har 13 års landsholdserfaring. Det er der ikke mange, der har, svarer Tomasson og fortsætter:

- Så det bliver overhovedet ikke noget problem. Mounir (Akhiat, landsholdets analytiker, red.) overtager min rolle og kommer ned og sidder på bænken ved siden af mig. Han ved, hvordan jeg tænker fodbold.

Hvordan vil du gribe rollen an?

- Jeg vil tænke på mig selv. Hvordan jeg er som menneske. Alle dem der har været inde omkring holdet ved, hvordan vi arbejder, og hvad min del har været indtil videre. De er ganske godt klar over, hvordan tingene fungerer på holdet.

Daglige telefonsamtaler med Hareide

Selv om Åge Hareide er omkring 4000 kilometer væk, er han alligevel med. Via telefon vil Jon Dahl Tomasson holde nordmanden opdateret på spillernes præstationer i træningerne i først Marbella og efterfølgende Gibraltar.

- Vi taler sammen hver evig eneste dag. Det gør vi næsten hele året. Jeg er ikke gift med ham, jeg har min dejlige kone, men vi taler meget sammen. Vi vil selvfølgelig tale om træningerne, og de valg vi endnu en gang træffer. Som vi altid gør.

Vil han også få tilsendt videomateriale?

- Ikke på nuværende tidspunkt. Det kan være, at vi ændrer det undervejs.

Når Hareide er i Norge, og du er her, hvem bestemmer så startopstillingen mod Gibraltar?

- Vi er altid enige om startopstillingen. Vi har den tætte og meget lige dialog. I det her tilfælde har vi også talt startopstilling længe, men der er selvfølgelig den store forskel, at jeg kan mærke efter og kigge drengene i øjnene. Der er ikke så meget tid, når det er landsholdsfodbold, så det bliver spændende, det vi kommer til at se de næste par dage, og det har da også betydning.

Vi arbejder sammen med lægerne i Norge, og han er i helt trygge hænder

Morten Boesen, landsholdslæge, om Åge Hareide

Så der er et udgangspunkt?

- Der vil altid være et udgangspunkt, lyder det fra Jon Dahl Tomasson i interviewet med TV 2 SPORT.

Hareide tvivlsom til Georgien-kampen

Før afrejse til Spanien mandag vidste DBU’s fodbolddirektør, Peter Møller, ikke, om Åge Hareide bliver klar til EM-kvalifikationskampen i Georgien søndag.

Først når nordmandens infektionstal er normale, tør landsholdets læge, Morten Boesen, udskrive Hareide.

- Så kan han jo rejse, hvis han ellers er frisk nok til det. Det har jo taget lidt tid, som I nok ved. Vi arbejder sammen med lægerne i Norge, og han er i helt trygge hænder. Jeg følger med fra sidelinjen og får rapporteringer fra dem, sagde Morten Boesen til TV 2 SPORT mandag.

Udover Slovakiet-kampen gik Åge Hareide også glip af U21-/ligalandsholdets venskabskamp mod Jordan i Abu Dhabi i januar sidste år.

Nordmanden afbrød sin deltagelse på turen fire dage før tid for at rejse hjem til behandling i Norge, da smerterne i hans ryg, en prolaps, og ene ben efter et styrt på ski i julen 2017 var for voldsomme.

Turens første kamp tabte Danmark 1-0 til Sverige, og her måtte Hareide tage plads på tilskuerpladserne og overlade ansvaret til Jon Dahl Tomasson.